Denne lista skal fokusere på Norges A-landslag for herrer, et lag som i skrivende stund er verdens 44. beste ifølge FIFA-rankingen, men som i oktober 1993 og august 1995 var nummer 2 på rankingen (bak Brasil begge ganger). Laget har gitt meg mest sorg og fortvilelse (spesielt på 80-, 00- og 10-tallet), men også en god del glede (spesielt på 90-tallet). Her er de 15 kampene som har gitt meg aller mest glede (siden jeg begynte å se landskamper på 1980-tallet):
EM-kvalifisering, 2. september 2006 – Ferenc Szusza stadion, Budapest
Norges målscorere: Ole Gunnar Solskjær (2), Fredrik Strømstad og Morten Gamst Pedersen.
En kamp hvis underholdningsverdi først og fremst lå i Ungarns komiske forsvarsspill – som var direkte årsak til tre av de norske scoringene (spesielt var keeper Gabor Kiraly ute og kjørte). 0-3-scoringen skal man derimot ikke klandre det ungarske forsvaret for. Morten Gamst Pedersen hamret ballen i mål på Marco van Basten-vis. Ungarn var tafatte i denne kampen, mens Norge var gode. (Men ungarerne skulle ta saftig hevn mot Norge ni år senere i EM-playoffen.) To videoer fra kamper ligger i skrivende stund ute på YouTube. Den ene med soundtrack (Di Derre?), den andre med engelske kommentarer.
Norge kom forøvrig på 3. plass i sin kvalifiseringsgruppe (bak Hellas og Tyrkia, foran Bosnia-Hercegovina, Moldova, Ungarn og Malta) – en kvalifisering mest husket for Thomas Myhres to tabbemål i 2-2-kampen mot Tyrkia på nøytral bane i Frankfurt. To tabber som kostet Norge deltakelse i EM i Sveits og Østerrike.
Treningskamp, 31. oktober 1990 – Bislett stadion, Oslo
Norges målscorere: Jan Åge Fjørtoft (2), Rune Bratseth, Lars Bohinen, Tore André Dahlum og Gøran Sørloth
Egil “Drillo” Olsens aller første kamp som landslagtrener endte med 6-1-seier mot selveste “Løvene” som tidligere samme år nådde kvartfinalen i VM i Italia. Selv om kamerunerne ikke hadde en optimal oppladning til kampen (noen ankom kampen direkte fra flyet), så vitnet resultatet om at noe stort var på gang for Drillos’ del. På NRK-TV kan man se høydepunktene fra kampen, kommentert av Knut Th. Gleditch.
EM-kvalifisering, 6. september 2015 – Ullevaal stadion, Oslo
Norges målscorere: Jo Inge Berget og selvmål
Den beste landskampen Norge spilte under Per Mathias Høgmo. Norge spilte kruttsterkt mot det laget som tre år senere spilte i VM-finalen. Stjernespillere som Perišić, Rakitić, Modrić og Mandžukić ble ufarliggjort av et godt forsvar, og Ørjan Nyland hadde en god dag mellom stengene. Mens Jo Inge Berget var i finteform. En dårlig YouTube-video av scoringene her.
Norge ble nr. 3 i gruppa (bak Italia og Kroatia; foran Bulgaria, Aserbajdsjan og Malta) og fikk en gyllen mulighet om EM-plass gjennom to playoff-kamper mot Ungarn. Norge tapte begge.
VM-kvalifisering, 3. september 2005 – Arena Petrol, Celje
Norges målscorere: John Carew, Claus Lundekvam og Morten Gamst Pedersen
Norge har både gode, dårlige og bitre fotballerfaringer mot Slovenia. Blant de beste opplevelsene er 4-0-seieren i 1999 (EM-kval) og 3-0-seieren i 2004 (VM-kval). I disse to hjemmekampene var Norge klart best, men det er likevel returoppgjøret borte i samme VM-kvalifisering, som kommer seg inn på topp 15-lista – selv om Slovenia hadde et klart overtak på Norge i denne kampen og fortjente å vinne. For av og til smaker slike flakseseiere svært godt. Det er jo lov å være effektiv, si. Men de hadde uansett neppe klart å vinne uten en sterk og strålende John Carew som hadde én scoring (på fot) og to målgivende pasninger (med hodet). Og kampens deiligste øyeblikk var da Gamsten kom alene mot mål to minutter på overtid, og kippet ballen arrogant over den utrusende keeperen. Scoringene (med slovenske kommentarer) kan ses her.
Norge, med Åge Hareide som trener, kom på 2. plass i kvalifiseringsgruppa si (bak Italia; foran Skottland, Slovenia, Hviterussland og Moldova). Men med to ganger 0-1 mot Tsjekkia i omspillet, måtte Norges landslagsherrer se fotball-VM i Tyskland fra hjemmekinoanleggene sine.
Treningskamp, 30. mai 1997 – Ullevaal stadion, Oslo
Norges målscorere: Tore André Flo (2), Petter Rudi og Egil Østenstad
Treningskamper er egentlig ikke noe å samle på (takk for oppfinnelsen Nations League!), men noen unntak finnes dog. Å slå verdens beste fotballag 4-2 med legender som Romario, Ronaldo, Roberto Carlos, Leonardo, Cafu og Taffarel i førsteelleveren, er jo unektelig ganske oppsiktvekkende. Et fullsatt Ullevaal fikk se et lekelystent Drillo-mannskap i full dressur, og de spilte så gnistrende (med Erik Mykland og Flonaldo i sitt ess) at de fikk meg til å glemme at det bare var treningskamp. Video fra 1. omgang her og 2. omgang her – begge kommentert av Arne Scheie.
EM-kvalifisiering, 27. mars 1999 – Olympiastadion, Aten
Norges målscorer: Ole Gunnar Solskjær (2)
En jevn kamp hvor grekerne sløste med sine sjanser, mens Norge (Solskjær) var mer effektive. Norge vant sin EM-kvalifiseringsgruppe suverent, åtte poeng foran Slovenia på 2. plass (som kom til EM via playoff) og ti poeng foran Hellas – som dermed ikke kom til EM, men som ble europamestere fire år senere! Link til en kort video med stusselige bilder her. (Jeg fant ikke noe bedre.)
VM-kvalifisering, 10. september 1997 – Ullevaal stadion, Oslo
Norges målscorere: Jahn Ivar Jacobsen, Ståle Solbakken, Dan Eggen, Egil Østenstad og Tore André Flo
Norge var allerede gruppevinnere og kvalifisert til fotball-VM i Frankrike 1998 da Drillos bestemte seg for å smadre Sveits 5-0 sånn for sikkerhets skyld. Samtlige mål kom i andre omgang, og kampen huskes både for Mini Jakobsens scoring på hodet (1-0), Kjetil Rekdals (eneste?) straffebom, og det fantastiske angrepet på 4-0-scoringen til Egil Østenstad. Kampen var et verdig punktum på en fabelaktig kvalifisering hvor Norge vant gruppa ubeseiret med 8 poeng ned til Ungarn på andreplass (de tre andre lagene: Finland, Sveits og Aserbajdsjan). Video med engelske kommentarer her.
VM-kvalifisering, 14. oktober 1992 – Wembley stadium, London
Norges målscorer: Kjetil Rekdal
Drillos kom til Wembley som gruppeledere etter tre seire av tre mulige og 14-1 i målforskjell, og Graham Taylors Three Lions ønsket nok å jekke dem ned et par hakk. Dette lyktes de nesten med. David Platt ga engelskmennene ledelsen tidlig i 2. omgang, men ergelig for dem leverte Kjetil Rekdal et fenomenalt skudd fra 20 meter i det 77. minutt – som var uttagbar for Chris Woods. Norge konsoliderte ledelsen i kvalikgruppa – en ledelse de aldri ga fra seg. De to scoringene med spanske kommentarer her. To lengre utdrag med kommentarer av Arne Scheie og N.J. Semb her (1. omgang) og her (2. omgang).
VM-kvalifisering, 13. oktober 1993 – Lech stadion, Poznan
Norges målscorere: Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft og Ronny Johnsen
Norge var i praksis klare for USA-VM i forkant av matchen i Poznan, men etter 3-0-seieren var Norge VM-klare både i praksis og teori. Jeg husker kampen for spesielt to ting: (1) den herlige Fjørtoft-finta på 2-0 og (2) den elleville kommenteringen til Davy Wathne (TV2). Heldigvis er både finta og kommenteringen å finne på YouTube. Etter denne kampen rykket Norge opp på 2. plass på FIFA-rankingen (bak Brasil).
VM-kvalifisering, 23. september 1992 – Ullevaal stadion, Oslo
Norges målscorere: Kjetil Rekdal og Gøran Sørloth
Drillos mannskap viste i denne kampen at 10-0-seieren over San Marino 14 dager tidligere, ikke var noe blaff. Kjetil Rekdal scoret sitt aller første straffemål, noe han skulle bli enda mer kjent for seks år senere. Dennis Bergkamp ga oss en kalddusj under ett minutt etter Rekdals 1-0-scoring, men kampen vil bli husket for Gøran Sørloths skudd fra 18 meter etter Ronald Koemans dobbeltabbe i forsvaret. Nederland var Norges første skalp i kvalifiseringen til USA-VM, men nederlenderne fikk følge med til USA som gruppetoer. Høydepunkter fra kampen, kommentert av Arne Scheie, her.
EM-kvalifisering, 5. juni 1991 – Ullevaal stadion, Oslo
Norges målscorere: Tore André Dahlum og Lars Bohinen
Egil “Drillo” Olsens ilddåp som landslagstrener. 6-1-seieren i debuten mot Kamerun åtte måneder tidligere, var vel og god, men mot Italia sto et europamesterskap på spill, så dette var første test mot én av de store. Norge gikk respektløst til verks og vant fortjent 2-1, med Lars Bohinens frekke finte i forkant av 2-0-målet som kampens store øyeblikk. På YouTube finnes hele kampen med italienske kommentarer. Verken Norge eller Italia kom til EM. Sovjetunionen ble for sterke for begge parter. (Det var bare åtte lag i EM i 1992, så kun gruppevinneren kvalifiserte seg.) Italia kom ikke til EM takket være kampene mot Norge (tap i Oslo, uavgjort i Genoa).
VM-kvalifisering, 2. juni 1993 – Ullevaal stadion, Oslo
Norges målscorere: Øyvind Leonhardsen og Lars Bohinen
Uten tvil den beste kampen Norge har spilt på Ullevaal – iallfall i min tid som fotballinteressert. “Engelskmennene prøver å henge med så godt de kan”, sa landslagstrener Egil “Drillo” Olsen i pausen til NRKs Thor Eggen. Mens etter en like velspilt 2. omgang, hvor England ble rundspilt, kommenterte kommentator Arne Scheie dette: “Vi har slått England 2-0! Vi gratulerer dette laget som har spilt så glimrende […], og jeg må også gratulere alle nordmenn som har fått fram et så fantastisk fotballag! Ett av verdens beste fotballag!” Det siste hadde jo Scheie rett i: Fire måneder senere erobret Norge 2.-plassen på FIFA-rankingen (nr. 1 i Europa), bak Brasil. Kampene mot England i denne kvalifiseringen (1-1 på Wembley og 2-0 på Ullevaal) sørget for at Three Lions måtte se VM i USA hjemmefra. 10 minutter med Arne Scheie-kommenterte høydepunkter fra denne kampen, finnes på YouTube.
EM i Belgia/Nederland, 13. juni 2000 – Stadion Feijenoord, Rotterdam
Norges målscorer: Steffen Iversen
Norges første og foreløpig siste EM-deltakelse var en komitragisk affære: Laget hadde vunnet sin kvalifiseringsgruppe suverent og trakk Spania, Jugoslavia og Slovenia i EM-gruppe C – noe som ble sett på en flaksetrekning! Her skulle Jugoslavia og Slovenia knuses, mens Spania kunne man håpe på et uavgjort resultat mot. Men så skjedde det motsatte: Norge vant åpningskampen mot Spania, og veien til kvartfinale lå dermed vidåpent – trodde alle. Dessverre maktet Nils Johan Sembs mannskap kun ett poeng i de to neste kampene (0-1 mot Jugoslavia og 0-0 mot Slovenia), og Norge røk ut etter gruppespillet.
I Norges foreløpig eneste seier i et europamesterskap, var ikke seiersmålet av det veldig vakre slaget, men et resultat av en tabbe av den spanske keeper José Francisco Molina. Steffen Iversen utnyttet tabben ved å være i riktig luftrom i riktig tidsrom. Sjansemessig var kampen nokså jevnspilt. Spania hadde en håndfull farligheter, mens Ole Gunnar Solskjær headet i tverrliggeren. Keeper Thomas Myhre spilte meget godt og sto også for den målgivende pasningen.
I denne videoen (fra TV2s Twitter-konto) ser man scoringen med engelske kommentarer, mens i denne italiensk-kommenterte videoen får man scoringen pluss noen sjanser.
VM i Frankrike, 23. juni 1998 – Stade Velodrome, Marseilles
Norges målscorere: Tore André Flo og Kjetil Rekdal
På bildet ser vi den amerikanske kamplederen Esfandiar Baharmast dømmer straffespark til Norge mot Brasil på stillingen 1-1, to minutter før full tid – i den siste gruppespillkampen i gruppe A, hvor Norge (etter å ha spilt uavgjort 2-2 og 1-1 mot Marokko og Skottland) måtte vinne for å komme til åttendedelsfinalen. Mange nordmenn, webmaster inkludert, trodde alt håp var ute i det 78. minutt da Bebeto ga brasilianerne ledelsen, men etter Tore André Flos flotte utligningsmål etter 82 minutter, ble det tent et lite håp.
Håpet om avansement ble ikke mindre da Norge fikk straffesparket rett før slutt til store protester fra brasilianerne. TV-bildene viste ingenting som kunne forsvare straffesparket, og dommeren ble dømt nord og ned av pressefolk, det brasilianske folk og ikke minst det marokkanske folk (Marokko røk ut som resultat av at Norge vant mot Brasil), men dagen etter dukket det opp TV-bilder fra en annen vinkel (bak mål) som tydelig viste at Júnior Baiano dro Tore André Flo i trøya slik at den sto ut som et seil. Brasilianernes og marokkanernes sinne ble dermed rettet fra dommer Baharmast mot Baiano, mens pressefolk ble forbannet på et udugelig produksjonsselskap som ikke klarte å vise disse bildene under kampen.
Sekundene før Kjetil Rekdal ekspederte ballen i mål fra 11-meteren, er fortsatt de mest uutholdelig spennende sekundene i norsk fotballhistorie. Også i stua i Rostengrenda 129 i Trondheim, var stemningen høylydt og høythoppende, inkludert en mor som prøvde desperat å roe sin sønn ned.
I åttendedelsfinalen ble Italia for sterke for Drillos. Det eksisterer en håndfull videoer av kampen på YouTube, men dessverre ikke den kommentert av en hysterisk Arne Scheie – selv om han har en gjesteopptreden i denne videoen som ellers har svenske kommentarer (og glimt fra de to øvrige gruppespillkampene Norge spilte under mesterskapet). I denne videoen er scoringene kommentert på finsk, mens denne videoen fra FIFA-TV, handler spesifikt om straffesparket og om dommer Baharmast.
VM i USA, 19. juni 1994 – RFK Stadium, Washington D.C.
Norges målscorer: Kjetil Rekdal
Norges aller første VM-kamp, Norges aller første VM-seier og Norges aller første VM-scoring. Dette var dagen jeg hadde håpet og ventet på siden jeg så mitt første VM i 1986 – nemlig at Norge skulle spise tyttebær med de store. Norge hadde hatt de største sjansene, så det var jaggu fortjent at Kjetil Rekdal (som hadde kommet inn som innbytter for Erik Mykland sju minutter tidligere) scoret seks minutter før full tid. Men det hører med til historien at Mexico hadde sjansenes mor tre-fire minutter senere, så Norge hadde faktisk litt flaks som stakk fra åpningskampen i gruppe E med tre poeng.
Resten av gruppespillet hadde Norge uflaks: Samtlige lag i gruppa (som med rette ble kalt “dødens gruppe”) endte på 4 poeng, men Norge hadde færre scorede mål og røk ut. Her er en kort video med scoringen kommentert av Arne Scheie, mens her er en litt lengre video med spanske (meksikanske?) kommentarer.
Denne lista ble publisert 29. august–12. september 2020 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.
Ti andre kamper med Norges herrelandslag som ga meg ganske mye glede:
Norge-Argentina 1-0 (treningskamp, 1986)
Norge-San Marino 10-0 (VM-kval, 1992)
Finland-Norge 0-4 (VM-kval, 1997)
Norge-Slovenia 4-0 (EM-kval, 1999)
Norge-Slovenia 3-0 (VM-kval, 2004)
Norge-Ungarn 4-0 (EM-kval, 2007)
Tyskland-Norge 0-1 (treningskamp, 2009)
Norge-Skottland 4-0 (VM-kval, 2009)
Norge-Portugal 1-0 (EM-kval, 2010)
Sverige-Norge 1-1 (EM-kval, 2019)