Topp 5 latviske bidrag i Eurovision Song Contest

Med sin debut i 2000, er Latvia medlem nr. 37 (av 52) i Eurovision Song Contest-familien – det nyeste medlemmet fra Baltikum (Både Estland og Litauen debuterte allerede i 1994). Siden 2000 har Latvia deltatt hvert år med totalt 20 låter (per 2019). Nedenfor følger en liten beskrivelse av de fem låtene jeg mener er de beste som Latvijas Televīzija (LTV) har påmeldt, og det har vært en smertefull prosess å finne topp 5: Å måtte vrake godlåter som “Questa notte” (2007) og “Here we go” (2013) er noe jeg ikke unner mine verste fiender.

Latvia.jpg

Latvia i Eurovision Song Contest:
Debut: Stockholm 2000 (“My star”); beste plassering: 1. plass i Tallinn 2002 (“I wanna”); topp 10-plasseringer: 4 av 20 forsøk (20,0 %); videre fra semifinale: 5 av 15 forsøk (33,3 %); første toppscore/tolver: Stockholm 2000 (fra Estland (folkejury) for “My star”); siste uttalte tolver: Wien 2015 (fra San Marino (fagjury) for “Love injected”); språk: engelsk (17 låter), latvisk (1), russisk (1) og italiensk (1); sist gang på latvisk: Istanbul 2004 (“Dziesma par laimi”); artistkonstellasjoner: 8 x solo (derav 5 kvinner og 3 menn), 3 x duo (alle mannlige) og 9 x gruppe/band (derav 5 mannlige og 4 blandet); får ofte poeng fra: Litauen (91 poeng på 8 finaler), Estland (88/10), Irland (66/9), Storbritannia (47/10) og Georgia (19/4); gir ofte poeng til: Russland (164/18), Estland (105/11), Litauen (90/11), Ukraina (96/15) og Sverige (108/19); får sjelden finalepoeng fra: Albania (0 poeng på 6 finaler), Romania (7/8) og Kypros (9/9); gir sjelden finalepoeng til: Albania (2/9), Serbia (3/9) og Hellas (10/17)

 

 
Foto: EBU

5. “LOVE INJECTED”

Fremført av: Aminata
Skrevet av: Aminata Savadogo
Resultat: 6. plass i Wien, 23. mai 2015
Lenker: [Spotify: utvidet originalversjon] [YouTube: utvidet originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]

Kjølig. Varmt. Mystisk. Eksotisk. Intenst. Og ikke minst strålende fremført av Aminata (22) som også er låtas komponist og tekstforfatter. 186 poeng og sjetteplass ble fasiten (179 bak den svenske vinnerlåta “Heroes”), Latvias fjerde beste plassering noensinne. Fem juryer, hvis poenggivning var basert på 50 % fagjury og 50 % publikumsstemmer, hadde “Love injected” på topp 3: Irland (12 p.), Litauen (12), San Marino (12), Polen (10) og Norge (8). Det europeiske SMS-publikum hadde Aminata på 8. plass (Italias “Grande amore” var publikumsfavoritten dette året), men hadde ESC 2015 blitt avgjort på godt klassisk vis, nemlig med allmektige fagjuryer, hadde Latvia kommet på 2. plass (et hav bak Måns Zelmerlöw, men likevel).

 

Latvia2002.jpg

4. “I WANNA”

Fremført av: Marie N
Skrevet av: Marija Naumova og Marats Samauskis
Resultat: 1. plass i Tallinn, 25. mai 2002
Lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]

Det første BBC-kommentator Terry Wogan uttalte til de britiske tv-titterne etter at Marija Naumova (28) hadde avsluttet sitt forførende og forrykende sceneshow til stormende jubel i Saku Suurhall i Tallinn lørdag 25. mai 2002, var: “There’s TV!” – etterfulgt åtte sekunder senere av: “And people ask us why we like the Eurovision…”. Når jeg en gang i en ikke altfor fjern fremtid, skal lage en toppliste over scenefremføringer i Eurovision-historien, så blir denne inkludert, det kan jeg garantere allerede nå. Selv om låta i seg selv er fengende nok, så skal man ikke stikke under en kjøkkenstol at koreografien og kostymeskiftene ble den avgjørende faktoren i den knivskarpe knivingen Latvia hadde med Malta (“Seventh wonder”) denne kvelden. Ikke før aller siste 12-er ble avgitt av den aller siste juryen, ble duellen mellom Marie N og Ira Losco avgjort. Flaks for Latvia at den aller siste juryen var den litauiske – og at det ble praktisert 100 % publikumsstemming dette året.

Marie N fikk 12 poeng fra Litauen, Estland, Tyskland og Spania; 10 poeng fra Russland, Østerrike og Hellas; og 8 poeng fra Storbritannia, Belgia, Frankrike og Sveits. Rumenerne var det eneste folket som ikke ville gi “I wanna” poeng. Det ble heller ikke poeng å få fra Norge, som kanskje ikke var så rart ettersom vi ikke deltok i ESC i 2002 (på grunn av elendig resultat året før).

Som mange ganger nevnt: Sceneshow er ikke en del av vurderingsgrunnlaget i disse nasjonale listene jeg lager. Kun låtkvaliteten (dvs. studioversjonen) teller, og jeg mener “I wanna” er en feiende frisk sommerlåt som vant fortjent utfra musikalske kvaliteter alene (den var én av mine fem favoritter i 2002). Jeg hadde faktisk såpass tro på latvisk seier at jeg satset en femtilapp på Oddsen, med en vinnerodds på 25!

 

Latvia2000.jpg

3. “MY STAR”

Fremført av: Brainstorm
Skrevet av: Renārs Kaupers
Resultat: 3. plass i Stockholm, 13. mai 2000
Lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]

Tredjeplass på sies å være godkjent for et lands Eurovision-debut – og ikke særlig sjokkerende. En fin og småsøt låt fremført med solid bein- og stemmekontroll av 25-årige Renārs Kaupers (eller Reynard Cowper som han foretrekker å bli kalt i den internasjonale artistverdenen). Bein- og fotarbeidet er helt klart det som har festet seg lengst på netthinnen min fra denne fremføringen, et arbeid som Elvis Presley ville ha rocket foten sin gjenkjennende til.

155 poeng ble kveldens fasit for Brainstorm. 92 av disse kom fra Estland (12), Norge (12), Belgia (12), Finland (12), Island (10), Sverige (10), Danmark (8), Irland (8) og Østerrike (8). Som nordmann er jeg stolt over at det norske folk ga 12-ern sin til “My star” i stedet for til det danske rælet som vant.

 

Latvia2018.jpg

2. “FUNNY GIRL”

Fremført av: Laura Rizzotto
Skrevet av: Laura Rizzotto
Resultat: Utslått i semifinalen i Lisboa, 10. mai 2018
Lenker: [Spotify: originalversjon][YouTube: originalversjon; musikkvideo; semifinalefremføringen]

“This song is unfortunately the story of my life” er den mest upvotede kommentaren i kommentarfeltet under den førstnevnte YouTube-videoen ovenfor, og MagicRia2 er tydeligvis ikke den eneste som kjenner seg igjen i teksten, sårt sunget av den 23 år gamle latvisk-brasilianske Laura de Carvalho Rizzotto. Den handler om å være i “the friend zone”. Å være hodestups forelsket i en person som betrakter deg som en venn, men ikke noe annet.

Og ikke nok med det: Verselinjen “You're looking at her, she's looking at you” og strofen “ “It's getting hard, I'm not gonna lie / To keep in the dark all I'm feeling inside / When you walk in smelling like her perfume”, tyder på at her er det i tillegg snakk om å være vitne til at drømmemannen (eller drømmekvinnen) har sine romantiske øyne rettet mot noen andre. Hun konstanterer nederlag og er selvkritisk fordi hun har hatt innbilske tanker: “What was I thinking? I'm just the funny girl to you”.

Depressivt, sårt og trist. Og kanskje i overkant trist til at den kunne slå an hos et feststemt europeisk folk. Av de 18 låtene som deltok i semifinale #2 i Lisboa 10. mai 2018, ville ikke publikum ha “Funny girl” høyere enn 15. plass. Fagjuryene derimot, hadde “Funny girl” på 6. plass (4. plass hos den norske fagjuryen), men den sammenlagte 12.-plassen holdt dessverre ikke til finaleavansement. Hun var fem fattige poeng unna 10.-plassen som ville gitt finaleplass. Så nært, men likevel så fjernt. Litt som låtas tematikk.

 

Latvia2003.jpg

1. “HELLO FROM MARS”

Fremført av: F.L.Y.
Skrevet av: Mārtiņš Freimanis og Lauris Reiniks
Resultat: 24. plass i Riga, 24. mai 2003
Lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]

Sangtitler kan bety så mangt, og én av tingene “Hello from Mars” kan indikere, er hvor høyt oppe Latvia var etter Eurovision-seieren i 2002. De mer jordnære naboene i nord, Estland, reddet Latvia fra fullstendig krasjlanding i 2003: De fem poengene esterne ga låta, ble de eneste som ble gitt F.L.Y. (Mārtiņš Freimanis, Lauris Reiniks og Yana Kay) denne kvelden i Skonto-hallen i Riga, og dermed kunne de legge Malta og Storbritannia bak seg på resultatlista.

Tredjesisteplassen skyldtes nok primært den sure og kaotiske fremføringen – sekundært den pinlig dårlige teksten. Jeg nekter å tro at det var musikken sin feil, der hadde de to mannlige medlemmene av bandet gjort en fabelaktig jobb: Det er nemlig de som har komponert låta sammen, og den har gode melodilinjer over hele linja. Refrenget med dets praktfulle vokalharmoni er låtas største styrke. Alt dette kom ikke særlig bra frem på scenen 24. mai 2003, dessverre. Man må høre på studioversjonen (som jo er vurderingsgrunnlaget her) for virkelig å nyte det smittende og lengesittende refrenget.

Med jevne mellomrom, koser jeg meg med denne høyharmoniske låta på Spotify. Sceneversjonen later jeg som at aldri har funnet sted. Det er et jevnt toppfelt, men “Hello from Mars” beslaglegger førsteplassen min. Vokalharmonien i refrenget ble den avgjørende faktoren – samt det faktum at låta aldri havnet i min glemmebok.

 

Denne lista ble publisert 17.–21. mars 2020 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.

 

Spillelister: