Topp 5 ukrainske låter i Eurovision Song Contest

Ukraina har konkurrert i Eurovision Song Contest siden debuten i 2003 – med unntak av 2015 pga. finansielle og politiske årsaker, og i 2019 fordi vinnerartisten (Maruv) hadde planlagt å turnere i Russland før den internasjonale finalen, og de ukrainske myndighetene hadde satt spørsmålstegn ved hennes patriotisme – samtidig som at artistene som kom på andre- og tredjeplass i den ukrainske finalen, i tur og orden nektet å ta over. Allerede på andre forsøk (2004) ble det seier (Ruslana), og Ukraina er per dags dato fortsatt det eneste landet utenfor “Big Five” (Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland) som ikke har opplevd å bli slått ut i en semifinale.

Her følger en omtale av de fem låtene jeg personlig synes er de beste av de sytten Ukraina har stilt opp med. Og som alltid: Vurderingene er gjort, ene og alene, på grunnlag av de studioinnspilte versjonene av låtene. Hvordan bidragene er blitt fremført på ESC-scenen er irrelevant – selv om jeg både omtaler og lenker til scenefremføringene.

Ukraina i Eurovision Song Contest:
Debut: Riga 2003 (“Hasta la vista”); beste plassering: 1. plass i Istanbul 2004 (“Wild dances”) og Stockholm 2016 (“1944”); topp 10-plasseringer: 10 av 16 forsøk (62,5 %); videre fra semifinalen: 12 av 12 forsøk (100,0 %); første toppscore/tolver: Riga 2004 (fra Estland for “Wild dances”); siste uttalte tolver (fra fagjury): Rotterdam 2021 (fra Litauen for “Shum”); språk: engelsk (11 låter), engelsk/ukrainsk (2), ukrainsk (1), engelsk/krimtatarisk (1) og engelsk/russisk/tysk/ukrainsk (1); sist gang på 100 % ukrainsk: Rotterdam 2021 (“Shum”); artistkonstellasjoner: 13 x solo (derav 10 kvinner og 3 menn), 1 x duo (mannlig) og 2 x gruppe/band (derav 1 mannlig og 1 blandet); får ofte finalepoeng fra: Aserbajdsjan (122 poeng på 11 finaler), Polen (132/14), Moldova (127/14), Hviterussland (126/14) og Georgia (104/11); gir ofte finalepoeng til: Hviterussland (50/5), Russland (120/14), Georgia (51/6), Aserbajdsjan (94/10) og Moldova (71/11); får sjelden finalepoeng fra: Sveits (14/15), Albania (26/15) og Norge (32/16); gir sjelden finalepoeng til: Albania (0/8), Irland (3/9) og Spania (6/16)

 

 

5. “SWEET PEOPLE”

Skrevet av: Olena Kucher, Boris Kukoba og Vadim Lisitsa
Fremført av: Alyosha
Resultat: 10. plass i Oslo, 29. mai 2010
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

24 år gamle Olena “Alyosha” Kucher synger en melankolsk og pessismistisk “fredslåt” hvor hun på mange måter har gitt opp troen på menneskeheten. “Oh, sweet people / What have you done? […] Don’t turn all the earth to stone”, synger hun blant annet. Arrangementet er gitarbasert, noe som har vært ganske uvanlig fra ukrainsk hold: Kun i 2005 (“Razom nas bahato” - GreenJolly) og i 2017 (“Time” - O.Torvald) har ukrainerne stilt opp med noe rockeklingende.

I semifinalen ble det sjuendeplass på Alyosha, noe som faktisk er det nest dårligste semifinaleresultatet noensinne for Ukraina (bare undergått av åttendeplassen i 2012 (“Be my guest” - Gaitana)), mens i finalen endte det med en respektabel tiendeplass med 10-erne fra Aserbajdsjan og Hviterussland som de høyeste skårene. Låta var desidert best likt i øst: Nederland (7), Storbritannia (5) og Frankrike (2) var de eneste vestlige landene som ga “Sweet people” poeng. Med andre ord: 0 poeng fra Norden.

 

4. “SHUM”

Skrevet av: Taras Sjevtsjenko og Katerina Pavlenko
Fremført av: Go_A
Resultat: 5. plass i Rotterdam, 22. mai 2021
Andre lenker: [Spotify: Eurovision-versjon] [YouTube: Eurovision-versjon; musikkvideo (opprinnelig versjon; Eurovision-versjon)]

Kombinasjonen av uttrykksfull scenografi (spesielt animasjonen i bakgrunnen), en intenst tilstedeværende Katerina Pavlenko og mørk og stemningsfull folketekno, førte Go_A opp på en solid femteplass i Ahoy Arena i Rotterdam i 2021 – med det første ukrainskspråklige bidraget i eurovistorien . I semifinalen kom de på andreplass, 58 poeng bak Malta (“Je me casse” - Destiny), men i finalen havnet de to plasseringer og 109 poeng foran Malta – noe som antakelig skyldes Maltas gode startnummer i semifinalen og dårlige startnummer i finalen, mens Ukraina fikk gode startnumre ved begge anledninger.

Go_A utkasserte full pott fra Litauen, det vil si 24 poeng: 12 fra den litauiske fagjuryen og 12 fra det litauiske folket. Ingen andre fagjuryer ga “Shum” 12 poeng, men folket i Frankrike, Israel, Italia og Polen sjenket “Shum” topp skåre. Norge ga totalt 8 poeng: en 5-er fra folket og en 3-er fra fagjuryen. Låta fikk faktisk poeng fra samtlige land i finalen: Danmark var det mest gjerrige med sitt ene poeng (fra det danske folket).

 

3. “DANCING LASHA TUMBAI”

Skrevet av: Andrej Danilko
Fremført av: Verka Serduchka
Resultat: 2. plass i Helsinki, 12. mai 2007
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

Topp 2-låtene i Helsinki 2007, fikk raskt klassikerstatus: Vinnerlåta, “Molitva” (sunget av Serbias Marija Šerifović), er blitt én av de mest kjente og likte Eurovision-ballader, mens den sølvkledte sølvvinneren Verka Serducka (Andrej Danilko) sjenket oss en særdeles smittsom gladsang som er blitt én av Eurovision-historiens største partylåter. Fremføringen i Hartwall Areena har i seg selv fått legendestatus, men selve det musikalske produktet er også veldig catchy. Mest fengende for meg, er bridge-partiet hvor damestemmene synger “I want to see… a-ha” osv. Både bridgen og refrenget blir gjentatt mange ganger i løpet av sangen, og det hele ender i en herlig modulerende slutt.

Albania var det eneste landet “Dancing Lasha tumbai” ikke fikk noen poeng fra. Norge var heller ikke overbegeistret og ga Verka kun 2 poeng (i 2007 var det kun SMS-stemming, ingen fagjuryer). Hele 17 land verdsatte “Dancing Lasha tumbai” høyere enn seirende “Molitva”: Andorra var den mest ekstreme blant disse ved å gi Verka 12 poeng og Marija 0. Også Storbritannias 0-er til Serbia og 8-er til Ukraina, vakte noe oppsikt.

 

2. “1944”

Skrevet av: Susana Jamaladinova
Fremført av: Jamala
Resultat: 1. plass i Stockholm, 14. mai 2016
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo]

Den kruttsterke “1944” er ikke akkurat blitt mindre aktuell og mindre politisk siden Jamala vant med den i Globen i 2016. I tillegg er låta vakker med sine bekmørke bakgrunnssynther og brilliante beats. Versene synges på engelsk og refrenget på krimtatarisk. Studioversjonen er sterk i seg selv, men scenefremføringen tar kaka med en 32 år gammel Jamala (Susana Jamaladinova) som leverer råvarene på lidenskaplig og emosjonelt vis, og en av eurovistoriens lekreste scenografi (gulvdekoren samt bakgrunnstreet som vokser frem mot slutten).

Det var Russland som vant folkestemmene i 2016, mens Australia gikk til topps hos fagjuryene. Ukraina, som var nr. 2 i begge leire, ble dermed en “kompromiss-vinner”. Polen og San Marino ga “1944” 24 poeng av 24 mulige (full pott fra både fagjuryene og publikum). Andre fagjuryer som ga den 12 poeng: Bosnia-Hercegovina, Danmark, Georgia, Israel, Latvia, Moldova, Nord-Makedonia, Serbia og Slovenia. Mens publikum i disse landene ga Jamala 12 poeng (i tillegg til Polen og San Marino): Finland, Italia, Tsjekkia og Ungarn. Den norske fag- og folkejuryen var samstemte: 4 poeng fra begge hold. Det samme kan man si om folk og fag på Island, som var det eneste landet hvor verken publikum eller fagjury ga vinnerlåta poeng.

 

1. “WILD DANCES”

Skrevet av: Ruslana Lyzjytsjko, Oleksandr Ksenofontov, Jamie Maher, Michael Fayne og Sherena Dugani
Fremført av: Ruslana
Resultat: 1. plass i Istanbul, 15. mai 2004
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

For et fyrverkeri! For et villskap! Hadde sangen vart ett minutt lenger, hadde neppe 30 år gamle Ruslana hatt noen pust igjen på scenen i den nå jevnet-med-jorden Abdi İpekçi Arena (1989-2018 – r.i.p.). I den omtrent like ville og energiske studioversjonen, holder hun på teknomagisk vis stemmeprakten oppegående gjennom alle tre minuttene.

“Wild dances” havnet på plassen bak Serbia og Montenegros “Lane Moje” i semifinalen; men i selve finalen byttet disse to plassering, noe som kan skyldes Željko Joksimovićs tidlige startnummer (#5) (skjønt Ruslana hadde start #10 – heller ikke det et veldig gunstig startnummer).

Ovenfor omtalte jeg Island som gnien med sine 0-poeng til Ukrainas vinnerlåt i 2016, men i 2004 var Island blant de åtte landene som ga Ruslana 12 poeng. De sju øvrige var Estland, Israel, Latvia, Litauen, Polen, Russland og Tyrkia. Norge spanderte en 7-er på Ruslana. Sveits var det eneste landet som ikke ga poeng til vinneren dette året.

 

Denne lista ble publisert 20.–24. februar 2022 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.

 

Spillelister:

Spotify:
Topp 5 ukrainske låter i Eurovision Song Contest (2003-2021)
De fem låtene i stigende rekkefølge.

YouTube:
Topp 5 ukrainske låter i Eurovision Song Contest (2003-2021)
De fem låtene, i sine studioversjoner, i stigende rekkefølge.