I dette html-dokumentet, kommer jeg til å rangere og omtale de fem låtene jeg synes er best av de ni som er kvalifisert til finalen – utfra subjektive musikalske kriterier (vurderingsgrunnlaget er låtenes innspilte versjoner slik de foreligger på Spotify – sex appeal og sceneshow betyr nada i denne sammenhengen). Jeg kommer også til å rangere de øvrige fire finalelåtene + de tolv utstemte delfinalistene helt nederst i dokumentet.
[Spilleliste, Spotify: De ni finalelåtene i fremføringsrekkefølge]
(10. best av alle 21 låtene i MGP '23)
Skrevet av: Ben Adams, Jim Bergsted, Ulrikke Brandstorp, Christoffer Gunnestad, Helge Moen og Joshua Oliver
Fremført av: Ulrikke
Produsert av: tobago og Ben Adams
Tidvist vakkert, men for det meste anmassende. Og aldri storartet slik “Attention” er – låta som ville ha skaffet Norge en topp 5-plassering i Rotterdam 2020 hadde arrangementet blitt noe av. Men i likhet med “Attention”, synger Ulrikke (27) intenst og tilstedeværende i “Honestly” også. Hun vrenger sjela si, men fånyttes i mine ører. Komposisjonen er slitsom: Den rykker og napper. Det skjer for mye i lydbildet, rett og slett. Det pene og lovende blir fort avløst av en kaotisk sekvens. Noen synes sikkert dette er gåsehudfremkallende, men mitt musikalske hjerte og Ulrikke er bare 50-60 % på bølgelengde denne gangen.
[Oppdatering, 4. februar: “Honestly” kom på andreplass.]
(9. best av alle 21 låtene i MGP '23)
Skrevet av: Christopher Colin Archer, Christine Ekeberg, Morten Franck og Audun Agnar Gulbrandsen
Fremført av: Jone
Produsert av: Audun Agnar Gulbrandsen
Som en skremt spurv, spretter Jone Nes Steinset (26) rundt på scenen og kvitrer et kvad om ei kvinne som har forlatt ham og etterlatt et tomrom inni hjernen hans. Det vil si, helt tomt er det ikke: Stemmen hennes lyder som et ekko der inne, samme hvor han går sin vei.
Med fet bass og catchy folkestev, klinger denne festlige klagesangen ganske så gjevt inni mitt eget hode, dog uten å overbegeistre. (Spellemannpris-kategorien festmusikk, som han selv ble nominert til i fjor, har aldri helt vært min greie.) Høydepunktet er mellomspillet (det som begynner med “Hva tenker hun på”) som har en bra flow.
Skulle Jone få reise til Liverpool i mai, så håper jeg inderlig at han beholder den norske teksten og ikke gjør som Tix så skammelig gjorde med “Ut av mørket” i 2021.
[Oppdatering, 4. februar: “Ekko inni meg” kom på femteplass.]
(7. best av alle 21 låtene i MGP '23)
Skrevet av: Linda Dale, Stanley Ferdinandez, Alessandra Mele og Henning Olerud
Fremført av: Alessandra
Produsert av: Stanley Ferdinandez og Henning Olerud
Apropos fet bass: På “Queen of kings” er bassen nærmest ommøblerende. Man bør sikre løse gjenstander før man spiller dette på stueanlegget – noe jeg ikke har turt å gjøre. Jeg har nøyd meg med mine Jaybird Vista 2 in-ear hodetelefoner, og med dem så buldrer bassen farlig deilig i øregangene. Jeg elsker buldrebass!
Mens produksjonen er saliggjørende, er ikke komposisjonen mye å rope halleluja for: En åndsforlatt melodi med billig tekst. Men jeg mener å huske fra delfinale nr. 1, at norsk-italienske Alessandra Mele (20) har lite å skjemmes over når det gjelder fremføring. Og med siste startnummer i finalen på lørdag, tror jeg denne blir å regne med i tetkampen.
NB! I skrivende stund (2. feb.) er “Queen of kings” nr. 2 på den globale topp 50-lista (Spotify) over de mest delte (virale) låtene i verden! Kan dette gi et hint om låtas internasjonale appell? Bør vi sende Alessanda til Liverpool? Kan hun ta en “keiino”? Hun kan antakelig glemme noen kongelig mottakelse fra fagjuryene, men det kan kanskje hende at Europas stemmegivende allmue vil gi henne en behandling en dronning verdig. [Oppdatering, 4. februar: Nå er låta nr. 1 på nevnte liste!]
[Oppdatering, 4. februar: “Queen of kings” kom på førsteplass.]
(6. best av alle 21 låtene i MGP '23)
Skrevet av: Jonas Holteberg Jensen, Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik og Eline Thorp
Fremført av: Eline Thorp
Produsert av: Jonas Holteberg Jensen
Jeg ble positivt sjokkert da Eline Thorp (29) ble ropt opp som finalist i delfinale nr. 3. Jeg trodde “Not meant to be” var for sofistikert for MGP. Teksten er nemlig en av de bedre og stimulerende jeg har lest av MGP-litteratur, og antall billige musikalske triks for å lokke til seg stemmegivere, er tilnærmet lik null. Dette er et totalprodukt Eline kan være stolt av og synge med rak rygg (men jeg håper hun velger at annet antrekk en den rosa 80-talls-blazeren (med rosa miniskjørt) hun hadde på deg under delfinalen – det sved i øynene mine), og tydeligvis er den ment for å være med i finalen, noe publikum har bestemt.
Mye fungerer i “Not meant to be”. Verset er spenningsoppbyggende, og jeg liker de to ekstra dvelende sekundene mellom vers og refreng. Refrengets første del er kanskje noe antiklimatisk, men fra og med “Oh, darling, I like to say…” blir det straks mer melodiøst og minneverdig. Jeg liker også pratedelen mot slutten. Den gir låta ytterligere distinksjon.
“Not meant to be” er totalt sett en bra og fengende låt med mye variasjon, men ikke så mye variasjon at det blir kaotisk, som i Ulrikkes “Honestly”.
[Oppdatering, 4. februar: “Not meant to be” kom på sjetteplass.]
(Best av alle 21 låtene i MGP '23)
Skrevet av: Andreas Stone Johansson, Tom Oehler og Elsa Søllesvik
Fremført av: Elsie Bay
Produsert av: Andreas Stone Johansson og Tom Oehler
“Pent, rent og proft fra rettsvitenskapsstudenten fra Haugesund. Men akk så kjedelig og uengasjerende – melodimessig og arrangementsmessig. En soleklar treer på terningen. Man prøver å få det til å høres storartet og emosjonelt ut, men jeg blir ikke det minste beveget (det eneste låta klarer å bevege hos meg er gjespe-refleksen).”
Dette skrev jeg om “Death of us” – låta Elsa Søllesvik (26) prøvde seg med i fjorårets Melodi Grand Prix. Jeg hadde den på 15. plass av de 21 låtene som deltok, mens folket mente den var god nok til tredjeplass (bak Subwoolfers og Northkids bidrag). “Love you in a dream” er noe ganske annet. Melodien er langt unna kjedelig, men derimot vakker og nynnbar; arrangementet er inspirerende (med piano- og fiolinspillet som mine personlige høydepunkt); og denne gangen lykkes hun i å få frem emosjonene i meg. Forsøket på det storartete er tonet ned til noe mer stillferdig og behagelig selv om låta slutter på en svært dramatisk (og ukonvensjonell) tone.
To andre ting som hos Elsa anno 2023 er tonet ned i forhold til Elsa anno 2022, er (1) den overdrevne flinkis-engelskuttalen (som jeg også kritiserte henne for i min omtale av “Death of us”) – noe jeg ikke legger så mye merke til i år (kanskje leste hun omtalen min?) – og (2) selve teksten er blitt mindre avansert og mer gripelig enn i “Death of us” hvor jeg mistenkte tekstforfatteren (Elsa selv?) å ha tatt for mye poetisk tran. I “Love you in a dream” er teksten passe utfordrende og stimulerende, og den klarer fint å få frem budskapet: Grip sjansen når du forelsker deg i noen. Ikke vent på at den andre skal ta initiativ. Unngå en alderdom hvor du fortsatt angrer på din manglende modighet og hvor du konstant undrer på “hva om” og “hvis jeg hadde”.
Hun forteller selv til lokalavisa Kvinnheringen (krever abonnement): “Den handlar om alle dei tinga som ikkje bli noko av. Draumar, ønsker, planar og kjærleik. Ting ein kanskje håpte på ein gong i framtida, som sakte, men sikkert forsvinn ut i ingenting.” Mitt terningkast til Elsa heves derfor i år fra en treer til en klokkeklar femmer.
Sammen med utslåtte “Tresko”, den merksnodige og gøyale elektro/hiphop-låta som Rasmus Thallaug dessverre ikke gikk videre med fra delfinale nr. 1, utgjør “Love you in a dream” de to eneste femmerne på terningen i MGP '23 – som er en klar forbedring fra MGP '22 da ingen av låtene var verdt mer enn en firer. Om Elsa vinner i Trondheim og blir Norges representant i Liverpool 9.–13. mai? Det er lov å håpe, men jeg frykter hun ikke kommer høyere enn en ny tredjeplass ettersom Ulrikke og Alessandra er såpass store oddsfavoritter. Men jokeren her er de internasjonale fagjuryene, som visstnok skal få betydelig makt i Trondheim: Hva kan de ha å bety for Elsas vinnerlykke? Det blir spennende å se…
(Elsa spiller forøvrig med to kort i finalespillet: Hun er også en av låtskriverne bak “Not meant to be”. Med andre ord, er Elsa medansvarlig for de to beste låtene i finalen.)
“Had I reached out for your hand all those years ago / I'd sit here today and at least I would know / That every day when you kiss someone else / That's who you chose to be with you instead”
Så vakkert… For ikke å snakke om:
“Maybe one day when we're grey and old / I'll finally sit down to pick up the phone / And tell you the truth, after a lifetime of lies / That you've been in my heart for all of this time”
Så trist…
PS. Siden i fjor, har det visstnok skjedd noen omveltninger i Elsas liv: Hun er tilsynelatende ferdig med rettsvitenskapsstudiene, for hun har nemlig flyttet fra Haugesund til Berlin for å satse på musikken. Forøvrig er hun ikke fra Haugesund i utgangspunktet: De 13 første leveårene bodde hun i Sunde i Kvinnherad kommune (da: Hordaland fylke; nå: Vestland). Bare så er det sagt og rettet opp i.
[Oppdatering, 4. februar: “Love you in a dream” kom på fjerdeplass.]
[NB! Bonusliste følger nedenfor.]
Denne lista ble publisert 31. januar–4. februar 2023 med én oppdatering per døgn.
(Fet skrift = de ni finalelåtene)
Oppdatering, 4. februar:
[Tall i klamme = endelig resultat]
Terningkast 6
Ingen
Terningkast 5
1. “Love you in a dream” – Elsie Bay [4.]
2. “Tresko” – Rasmus Thall
Terningkast 4
3. “Turn off my heart” – Bjørn Olav Edvardsen
4. “Break it” – Tiril
5. “Freya” – Maria Celin
6. “Not meant to be” – Eline Thorp [6.]
7. “Queen of kings” – Alessandra [1.]
8. “Someday” – Stig van Eijk
9. “Ekko inni meg” – Jone [5.]
Terningkast 3
10. “Honestly” – Ulrikke [2.]
11. “Geronimo” – Umami Tsunami [9.] —det som rappes er tidvist kult, det som synges er dølt
12. “Waist” – Ella A
13. “Triumph” – Akuvi
14. “Masterpiece” – Atle Pettersen [3.] —flinkt, men uengasjerende
15. “Love again” – Skrellex [7.] —uten tvil finalens festligste show, men låta er altfor standard
16. “Fuego” – Alejandro Fuentes
17. “Tårer i paradis” – Kate Gulbrandsen
18. “Drøm d bort” – Sandra Lyng
Terningkast 2
19. “Prohibition” – Swing’it [8.] —så pregløst og sjelløst at jeg nesten blir provosert
20. “Wave” – Eirik Næss
21. “Freaky for the weekend” – Jowst feat. Byron Williams jr.
Terningkast 1
Ingen
[Oppdatert, 4. februar]
Mine terningkast (skala 1-6) på vinneren, “Queen of kings”:
Musikk: 3
Tekst: 2
Produksjon: 5
Vokalprestasjon: 4
Attityde: 5
Scenografi: 4
Kostymer: 4
Koreografi: 4
Sjanser til høy score i Eurovision:
Av fagjuryene: 3
Av folkejuryene: 4
Spilleliste, Spotify:
Topp 5 finalelåter i Melodi Grand Prix 2023
Mine fem favorittlåter i rangert stigende rekkefølge – etterfulgt av de andre 16 låtene i rangert synkende rekkefølge.