Topp 5 kommunevåpen i Møre og Romsdal

Møre og Romsdals fylkeskommunevåpen

Møre og Romsdal fikk stort sett beholde seg selv etter Solberg-regjeringens regionherjinger i 2019/2020. Ingen sammenslåinger med andre fylker, men fylkets areal ble redusert med 4,8 % fordi kommunene Halsa og Rindal ble overført til Trøndelag. Riktignok utvidet fylket seg i sør ved at Hornindal kommune i det daværende Sogn og Fjordane, ble innlemmet i Sunnmøre-kommunen Volda, men dette veide ikke opp for tapet i Nordmøre. Med andre ord: Møre og Romsdal ble utvidet med 1,2 % i sør, men redusert med 6,0 % i nordøst

Antall kommuner i fylket er blitt redusert fra 36 (før Solberg-regjeringens regionreform) til 26, noe som også skyldes kommunesammenslåinger internt i fylket: Haram, Sandøy, Skodje og Ørskog ble innlemmet i Ålesund kommune; Midsund og Nesset ble en del av Molde; Norddal og Stordal ble slått sammen til Fjord kommune; mens Eide og Fræna ble til Hustadvika. Dermed er min jobb med å plukke ut fem favorittkommunevåpen fra Møre og Romsdal blitt 27,8 % lettere.

NB. Innbyggertallene som presenteres for hver kommune og tettsted, er per 1.1.2021. Grensekommunene er ramset opp med klokka fra nord til vest. Ordførerne er de som er innsatt i kommunestyreperioden 2019-2023.

 

 

5. GISKE

Kjappe fakta om Giske kommune — Areal: 41 km²; grensekommuner: ingen til lands; innbyggertall: 8 506; administrasjonssenter: Valderhaugstrand; tettsteder: Nordstrand (4 234 innb.), Roald (999), Leitebakk (957) og Giske (796); ordfører: Harry Valderhaug (KrF)

Øykommunen Giske uttales [jiske] og er den minste kommunen i Møre og Romsdal, og bare sju kommuner i Norge har mindre areal (Randaberg, Værøy, Træna, Røst, Fedje, Utsira og Kvitsøy). Funfact: Kommunens folkerikeste tettsted Nordstrand ligger på øst-, sør- og sørvestsiden av øya Valderøya – med andre ord: ikke på nordsiden som navnet skulle tilsi (haha!). Anyway: kommunevåpenet (fra 1985) er en artig fremstilling av en løve som ser ut til å bli forstyrret akkurat idet den er i ferd med å sette klørne sine i ett eller annet, kanskje en trestamme eller et byttedyr. Den ser iallfall ikke spesielt happy ut med forstyrrelsen. Ifølge Store Norske Leksikon, er våpenet inspirert av seglet til ridderen, adelsmannen og godseieren Erling Vidkunnsson (1292-1355). Sverdet som løven holdt i den ene poten, er ikke blitt med fra segl til kommunevåpen. Kanskje hadde det blitt i overkant skummelt og voldelig.

 

4. TINGVOLL

Kjappe fakta om Tingvoll kommune — Areal: 337 km²; grensekommuner: Sunndal og Gjemnes (via bru); innbyggertall: 2 985; administrasjonssenter: Tingvoll; eneste tettsted: Tingvollvågen (959); ordfører: Ingrid Waagen (Sp)

Tingvoll er for mange en transitkommune, en kommune man kjører igjennom fordi E39 er lagt gjennom den. Kommer man sørvestfra (fra Ålesund/Molde/Kristiansund) entrer man kommunen fra Gjemnes kommune ved Bergsøysundbrua og forlater den, 16 km senere, ved fergeleiet Kanestraum, hvor Trøndelag og Heim kommune venter på den andre siden av Halsafjorden. Geografisk er Tingvoll en 40 km lang halvøy med en gjennomsnittlig bredde på 8 km. Botanisk er Tingvoll tilholdssted for verdens nordligste eikeskog (bevart og beskyttet i Boksaspa naturreservat), og det forklarer kommunens våpen. Det består ganske enkelt av fem eikeblader organisert i rosettform. Pent og pyntelig. Behagelig å hvile øynene på.

 

3. FJORD

Kjappe fakta om Fjord kommune — Areal: 1 191 km²; grensekommuner: Vestnes, Rauma, Skjåk, Stranda, Sykkylven og Ålesund; innbyggertall: 2 502; administrasjonssenter: Sylte; eneste tettsted: Stordal (598); ordfører: Eva Hove (Ap)

Også Fjord er for mange en transittkommune, spesielt hos turister. Man må nemlig kjøre gjennom Fjord for å befrakte seg mellom attraksjonene Trollstigen i nord og Geiranger(fjorden) i sør. Kommunevåpenet (designet av Dag Øistein Endsjø) gir et greit hint om hva turistene kan forvente seg å se, iallfall når de krysser Norddalsfjorden via fergestrekningen Linge-Eidsdal (begge fergeleiene ligger i Fjord). At turister er viktig for den sammenslåtte kommunen (tidl. Norddal og Stordal kommuner), ble gjort soleklart da de valgte navnet Fjord hovedsaklig for at kommunen skulle havne på første resultatside ved googlesøk (mot Språkrådets vilje). Personlig kunne jeg ha tenkt meg at blåfargen var en par halvtoner mørkere (som i f.eks. nr. 5 og 2 på denne lista), da hadde kanskje våpenet bykset enda lenger opp på denne lista.

 

2. HUSTADVIKA

Kjappe fakta om Hustadvika kommune — Areal: 522 km²; grensekommuner: Averøy (via bru), Gjemnes, Molde og Aukra; innbyggertall: 13 317; administrasjonssenter: Elnesvågen; tettsteder: Elnesvågen (2 642), Eide (1 428), Bud (800), Tornes (559), Malme (497), del av Hollingen (422), Sylte (329) og Farstad (258); ordfører: Tove Henøen (Sp)

Sammenslåingen av Fræna og Eide kommuner 1. januar 2020, vakte nok litt oppsikt og avstedkom kanskje noe debatt (uten at jeg har klart å finne noen, men så har jeg ikke søkt særlig grundig), fordi den skjedde på tvers av de gamle fogderiene Romsdal (Fræna) og Nordmøre (Eide). Slår man opp på Wikipedia-artiklene for henholdsvis Romsdal og Nordmøre, så er Hustadvika kommune tatt inn i varmen hos begge. Man kan mene hva man vil om sammenslåingen, men at ekteskapet har resultert i et vakkert avkom i form av et minimalistisk og elegant kommunevåpen, kan det ikke herske noen tvil om. “Plogen og fisken” er tittelen på våpenet, designet av forfatteren Øystein Hauge og grafisk-designeren Madelen Behrendt. Det skal selvsagt symbolisere de to viktigste næringene i Fræna og Eides historie: jordbruket og fisket.

 

1. ÅLESUND

Kjappe fakta om Ålesund kommune — Areal: 632 km²; grensekommuner: Vestnes, Fjord og Sula (via bru); innbyggertall: 66 670; administrasjonssenter: Ålesund; tettsteder: del av Ålesund (45 517), Skodje (2 538), Brattvåg (2 444), Vatne (2 429), Sjøholt (1 517), Søvik (967), Hoffland (905), Årset (820), Valle (637), Steinshamn (449), Stetteramma (404), Austnes (375) og Myklebost (301); ordfører: Eva Vinje Aurdal (Ap)

Fiskerikommunen Ålesund slukte med seg nabokommunene Skodje, Ørskog, Haram og Sandøy (med unntak av øya Orta og øygruppa Lyngværet som ble overført til Aukra kommune i Romsdal) i forbindelse med den nasjonale sammenslåingsbonanzaen 1. januar 2020. Kommunenavnet og kommunevåpenet til Ålesund, ble beholdt. Det siste er jeg glad for fordi våpenet (fra 1898) viser på en flott og stødig måte hvordan fiske engang i tiden måtte ha fortont seg. De tre fiskene nederst er forøvrig alle av arten torsk, mens kronen øverst betyr at Ålesund er en av de originale bykommunee i Norge.

 

Denne lista ble publisert 7.–11. november 2021 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.