Topp 5 armenske låter i Eurovision Song Contest

Ingen av de 14 låtene som Armenia har bidratt med i Eurovision Song Contest til nå, har fått blodet mitt til å bruse. Samtidig har de ingenting å skamme seg over. Armenerne har deltatt med en jevn strøm av brukbare låter – derav halvparten fremført med det armenske nasjonalinstrumentet duduk (et blåseinstrument) sentralt i lydbildet.

Siden debuten i 2006, har Armenia (ved tv-selskapet AMPTV) vært med hvert år unntatt 2012 (konkurransen ble arrangert i Aserbajdsjan) og 2021 (i kjølvannet av krigen i Nagorno-Karabagh). I 2022 gjør de comeback, og vi får håpe de får seg en opptur. Vi må nemlig tilbake til 2017 for å finne forrige gang Armenia deltok i finalen (i 2018 og 2019 røk de ut i semifinalen, mens i 2020 ble konkurransen avlyst).

Nedenfor følger en rangering av de fem armenske ESC-låtene jeg synes er mest brukbar. Vurderingsgrunnlaget er som vanlig ikke scenefremføringene, men låtenes studioinnspilte versjoner.

Armenia i Eurovision Song Contest:
Debut: Athen 2006 (“Without your love”); beste plassering: 4. plass i Beograd 2008 (“Qélé, qélé”) og København 2014 (“Not alone”); topp 10-plasseringer: 7 av 13 forsøk (53,8 %); videre fra semifinalen: 9 av 12 forsøk (75,0 %); første toppscore/tolver: Athen 2006 (fra Russland for “Without your love”); siste tolver (fra fagjury): Stockholm 2016 (fra Russland for “Lovewave”); språk: engelsk (10 låter), armensk/engelsk (3) og armensk (1); sist gang på 100 % armensk: Lisboa 2018 (“Qami”); artistkonstellasjoner: 11 x solo (derav 7 kvinner og 4 menn), 1 x duo (kvinnelig) og 2 x gruppe/band (derav 1 mannlig og 1 blandet); får ofte poeng fra: Georgia (93 poeng fordelt på 8 finaler), Russland (91/9), Frankrike (86/10), Bulgaria (70/8) og Hellas (71/10); gir ofte poeng til: Russland (126/11), Georgia (75/7), Hellas (75/11), Kypros (50/6) og Ukraina (70/11); får sjelden poeng fra: Irland (0/10), Norge (0/10), Storbritannia (0/10) og Sveits (0/10); gir sjelden poeng til: Finland (0/8), Litauen (0/8), Albania (0/6) og Slovenia (0/6)

Merk: Aserbajdsjan har aldri gitt Armenia poeng, mens Armenia har gitt Aserbajdsjan 1 poeng. Det skjedde i 2009 (“Always”). Her er videobevis.

 

 

5. “LOVEWAVE”

Skrevet av: Lilith Navasardyan, Levon Navasardyan, Iveta Mukuchyan og Stephanie Crutchfield
Fremført av: Iveta Mukuchyan
Resultat: 7. plass i Stockholm, 14. mai 2016
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

En spennende, men også urovekkende intro. Jeg er ikke overbegeistret for den sirenelyden. Men resten av låta fungerer bra med sjelfylt og resolutt vokalarbeid av 29 år gamle Iveta, krydret med passelige mengder felespill. At noen kan synes at låta blir for oppjaget og rotete, kan jeg til en viss grad forstå, men jeg synes den faller innenfor det tålbare. Så vidt.

Fagjuryene som i størst grad ble truffet av Ivetas kjærlighetsbølge: Bulgaria (12), Russland (12), Spania (12), Hellas (10), Montenegro (10) og Kypros (8). Tilsvarende for publikumsstemmene: Frankrike (12), Georgia (12), Russland (12), Bulgaria (8), Hellas (8), Kypros (8), Nederland (8) og Tsjekkia (8). Tilsammen fikk Iveta 249 poeng, derav 134 fra folkene og 115 fra fagjuryene. Ingen av disse poengene kom fra Norge. Faktisk avslører tallene at den norske fagjuryen, som den eneste, hadde rangert “Lovewave” på sisteplass av samtlige 26 finalister.

 

4. “QAMI”

Skrevet av: Sevak Khanagyan, Anna Danielyan og Victoria Maloyan
Fremført av: Sevak Khanagyan
Resultat: Utslått i semifinalen i Lisboa, 8. mai 2018
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

Den rake motsetningen til låta over. En fredfylt og melankolsk ballade med småpen melodi og en fin miks av akustisk og elektrisk gitar – upåklagelig sunget av Sevak Khanagyan, utdannet ved det statlige akademiet for klassisk musikk i Moskva. At “Qami” (no.: vind) per dags dato er det eneste armenske Eurovision-bidraget hvor det utelukkende synges på armensk, gjorde det ekstra trist at det ikke kvalifiserte seg for finalen i Lisboa.

Den kom på 15. plass i sin semifinale med 79 poeng, 29 poeng unna finaleplass. 41 av poengene ble gitt av publikum – derav 12 fra hviterusserne, 8 fra tsjekkerne og 6 fra belgierne og bulgarerne; mens 38 kom fra fagjuryene – derav 10 fra den østerrikske, 6 fra den belgiske og 5 fra den israelske. Norge var ikke med i Armenias semifinale, og vi var dermed avskåret fra muligheten til å gi Sevak noen poeng. Men det hadde ikke hjulpet: Selv med 12 poeng både fra det norske folket og den norske fagjuryen, så hadde det blitt fem poeng for lite til å nå finalen.

 

3. “QELE, QELE”

Skrevet av: H.A. Der-Hovagimian og Siranush Harutyunyan
Fremført av: Sirusho
Resultat: 4. plass i Beograd, 24. mai 2008
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

Med duduk-introen kan man bli lurt til å tro at det kommer en storslått ballade, men etter drøye halvminuttet blomstrer det opp en ganske så heftig og eggende danselåt – sunget av 21-åringen Siranush “Sirusho” Harutyunyan. Den ble møtt med begeistrelse hos det europeiske folk (2008 var siste år uten fagjuryer) og fikk faktisk flest tolvere av samtlige deltakere – én flere enn den russiske vinneren. De kom fra Belgia, Frankrike, Georgia, Hellas, Nederland, Polen, Russland og Tsjekkia. Kypros, Spania og Tyrkia ga ti poeng; mens Bulgaria, Israel og San Marino ga åtte. Norge har aldri gitt Armenia finalepoeng, og 2008 var intet unntak. (Men vi ga Sirusho 3 poeng i semifinalen.)

 

2. “CHAINS ON YOU”

Skrevet av: Athena Manoukian og DJ Paco
Fremført av: Athena Manoukian
Resultat: Konkurransen avlyst (Rotterdam 2020)
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon]

Athena Manoukian fikk aldri sjansen til å konkurrere med denne nokså kule og (i Eurovision-sammenheng) ganske originale sangen på grunn av covid-19 og en feig kringkastingsunion. Den er en småskitten og småindustriell låt i grenselandet mellom r&b og hip-hop, to sjangre jeg egentlig ikke har mye til overs for. Men det er noe med attityden og syngemåten til Athena som gjør at jeg likevel setter pris på denne.

 

1. “FLY WITH ME”

Skrevet av: Lilith Navasardyan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan og David Tserunyan
Fremført av: Artsvik
Resultat: 18. plass i Kiev, 13. mai 2017
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

Beholdningen i denne låta, fremført av Artsvik Harutyunyan, er “synthgitaren” (jeg aner faktisk ikke om det er et ekte strengeinstrument eller en synth) som kommer inn etter 23 sekunder, og den delikate trommingen som introduseres noe senere. Men hvilken beholdning! Dette er velklingende og drømmeaktige saker – ja, faktisk ganske så svevende. Og blodet mitt er tidvist ikke langt unna å bruse. “Svakhetene” ved låta er at 3-minuttersmerket kommer så altfor fort og brått – og at man må høre låta i ro og mak i sin studioversjon, gjerne gjennom brukbare høytalere eller øresystem, for å få med seg alle detaljene i lydbildet.

Og kanskje var det nettopp fordi at denne låta passer bedre i studio enn på scenen, at Artsvik endte på en nokså skuffende 18. plass i finalen (7. plass i sin semifinale). Hun fikk 58 poeng fra fagjuryene (derav 8 fra Hellas, 7 fra Albania og 6 fra Moldova) og 21 fra publikum (derav 10 fra Georgia og 6 fra Frankrike).

 

Denne lista blir publisert 1.–5. april 2022 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.

 

Spillelister:

Begge listene med alle fem låtene (i sin innspilte versjon) i stigende rekkefølge (fra 5 til 1).