Det er totalt 51 kommuner i Viken, og dermed 51 kommunevåpner å velge blant, men det ble lettere enn fryktet å plukke ut mine fem favoritter. Det vil si: Topp 4 er grei, mens femteplassen måtte det litt grubling til for å velge, og det var gaupa til Hemsedal og stabburet og vannhjulet til Nore og Uvdal som dessverre måtte gi tapt.
NB. Innbyggertallene som presenteres for hver kommune, er per 1.1.2021; mens innbyggertallet for tettsteder er per 1.1.2020. Grensekommunene er ramset opp med klokka fra nord til vest. Ordførerne er de som er innsatt i perioden 2019-2023.
Kjappe fakta om Lier kommune — Areal: 302 kv.km; grensekommuner: Modum, Hole, Bærum, Asker, Drammen og Øvre Eiker; innbyggertall: 27 118; administrasjonssenter: Lierbyen; tettsteder: del av Drammen (12 758 innb.), Tranby (5 322), del av Oslo (2 382), Sylling (744), Askgrenda (520), Oddevall/Sjåstad (440), Fagerliåsen/Poverudbyen (385) og Nordal (271); ordfører: Gunn Cecilie Ringdal (H)
Dette kommunevåpenet fra 1970 viser fem epleblomster. Det gjenspeiler Lier som en fruktkommune gjennom flere århundrer, og i tillegg til epler eksporteres det også plommer og moreller. Men eple er hovedfrukten, og hver høst arrangeres Eplefestivalen på Lier Bygdetun. Jeg blir i en slags harmonisk sinnsstemning når jeg ser dette våpenet, så harmonisk at det fortjener en femteplass på denne lista.
Kjappe fakta om Ullensaker kommune — Areal: 252 kv.km; grensekommuner: Eidsvoll, Nes, Lillestrøm, Gjerdrum og Nannestad; innbyggertall: 40 459; administrasjonssenter: Jessheim; tettsteder: Jessheim (21 598), Kløfta (7 989), Sand (2 348), Borgen (1 343), Sessvollmoen (1 262), Nordkisa (1 240) og del av Råholt (457); ordfører: Eivind Jørgensen Schumacher (Ap)
Normalt tar jeg avstand fra religiøst fundamenterte kommunevåpen – og jeg er også skeptisk kommunevåpen som viser våpen. Men den lekre fargekombinasjonen gull og blått, kombinert med en skøyeraktig fyr som viser fram sitt imponerende skjegg, frisyre og våpen, gjorde meg såpass svak at jeg bare måtte ha med dette våpenet på denne lista. Fyren er visstnok (og selvsagt) guden Ull som jamfør norrøn mytologi er Sivs biologiske sønn og Tors stesønn, og beskrives som jaktgud, buegud og skigud. Tegningen på kommunevåpenet viser tydeligvis Ull uten ski på beina, noe som kan indikere at tegningstidspunktet er i sommersesongen og at han ikke har anskaffet seg rulleski (ennå).
Kjappe fakta om Drammen kommune — Areal: 318 kv.km; grensekommuner: Modum, Lier, Holmestrand og Øvre Eiker; innbyggertall: 101 859; administrasjonssenter: Drammen; tettsteder: del av Drammen (82 471), Konnerud (10 314), del av Svelvik (3 824), del av Berger (1 096) og Nesbygda (1 031); ordfører: Monica Myrvold Berg (Ap)
Kun sju av 356 kommunevåpen i Norge har tekst (i form av bokstaver og/eller tall), og Drammen har ett av disse (de seks øvrige er: Bergen, Halden, Kristiansand, Kristiansund, Oslo og Vardø). “In fide et justitia fortitudo” er latinsk og betyr “i tro og rettferdighet ligger styrke” – som er et ikke-altfor-religiøst motto som jeg godt kan like (“tro” kan jo bety så mangt, f.eks. tro på Strømsgodset, Mjøndalen IF eller Herodes Falsk). Jeg synes våpenet er fint med dets krone, nøkkel, sverd, søyle og noe som ligner snøballer, men som visstnok skal forstille fjellgrunn. Våpenet er basert på byseglet til Bragernes (fra 1723), som i dag er én (og den mest sentrale) av Drammens ti administrative kommunedeler (bydeler) (de ni øvrige er: Fjell, Gulskogen, Konnerud, Krokstadelva, Mjøndalen, Strømsø, Svelvik, Åskollen og Åssiden).
(PS. Halden kommune ligger også i Viken, og har også tekst i sitt kommunevåpen. Det er et ganske fint våpen å se på sånn rent farge- og figurmessig, men tekstens sterkt religiøse innhold gjør at den diskvalifiseres fra denne kåringen.)
Kjappe fakta om Flå kommune — Areal: 704 kv.km; grensekommuner: Sør-Aurdal, Ringerike, Krødsherad, Sigdal, Nore og Uvdal og Nesbyen; innbyggertall: 1 049; administrasjonssenter: Flå; tettsteder: ingen; ordfører: Merete Høntorp Gandrud (Ap)
Kommunevåpenet til Flå i landskapet Buskerud og dalføret Hallingdal, benyttes også som fareskilt for bjørn (Statens vegvesen mangler faktisk bjørnefareskilt i sin offisielle skiltportefølje). Skiltet/våpenet kan dermed beskues to steder langs Riksvei 7, og det levner ingen tvil om hva slags lynne Flå-bjørnen er i, nemlig det sinte, skumle, skremmende, sultne, siklende og menneskekjøttspisende. Dette er iallfall ikke et kommunevåpen som virker velkommende for besøkende og potensielle tilflyttere. Da våpenet/skiltet ble tatt i bruk i 1986, hadde Flå kommune 1 267 innbyggere, mens i dag har det 1 049 – så hvis hensikten med det var å skremme folk fra å bosette seg i kommunen, så har de lykkes ganske bra. Jeg er livredd bjørn, men jeg liker skumle og tydelige skilt (denne sier: “Hold deg for helvete unna!”), så derfor gikk den nesten helt til topps på min kåring av de fem beste kommunevåpnene i Viken fylke.
Kjappe fakta om Nordre Follo kommune — Areal: 203 kv.km; grensekommuner: Oslo, Enebakk, Indre Østfold, Ås og Nesodden; innbyggertall: 60 034; administrasjonssenter: Ski; tettsteder: del av Oslo (38 601), del av Ski (13 785), Siggerud (1 461), Kråkstad (1 103), Skotbu (466) og Sandvoll (233); ordfører: Hanne Opdan (Ap)
Nordre Follo ble født som kommune 1. januar 2020 som et resultat av sammenslåingen av Oppegård og Ski. Den nye administrasjonen utlyste åpen konkurranse om det nye kommunevåpenet, og blant cirka tusen innsendte forslag, ble ti plukket ut til rådgivende avstemning. Det ble en meget knapp seier til en svart salamander på gul bunn, men kommunestyret – eller mer presist: en kommunal nemd bestående av ti representanter fra kommunestyret – gikk likevel inn for andreplassen i avstemningen: havreaksen. Den symboliserer Nordre Follo som jordbruks- og fruktbarhetskommune, skal man tro nemdas begrunnelse. Personlig synes jeg kommunepolitikerne gjorde et godt valg. Motivet og fargekombinasjonen gir meg en følelse av fred og sjelero, og – i motsetning til Flå – en følelse av å være velkommen i kommunen.
PS. I mai i år, kåret heraldikkforeningen Societas Heraldica Scandinavica dette kommunevåpenet til årets nordiske kommunevåpen. Jeg tviler på om salamanderen hadde prestert det samme.
Denne lista ble publisert 31. mai–4. juni 2021 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.