En trekning som jeg har gjennomført ved hjelp av nettstedet random.org, har resultert i at det er Ungarn som får æren av å være først ute blant de 45 landene som etter ESC 2019 har deltatt elleve ganger eller mer (men etter ESC 2020, vil San Marino komme inn i det gode vurderingsselskap ved å bli land nr. 46). Ungarn debuterte med et ganske stort brak i Dublin i 1994, med en fjerdeplass som fortsatt er landets beste plassering. Dessverre har Ungarn trukket seg fra årets konkurranse (2020) i Rotterdam, noe som er synd fordi landet har bidratt med ganske bra og variert musikk de 17 gangene de har vært med – noe denne topp 5-lista er et bevis for: Standard pop, etnopop, blues, metal og viserock er de fem merkelappene som kan settes på disse fem låtene.
Ungarn i Eurovision Song Contest:
Debut: Dublin 1994 (“Kinek mondjam el vétkeimet?”); beste plassering: 4. plass i Dublin 1994 (“Kinek mondjam el vétkeimet?”); topp 10-plasseringer: 5 av 17 forsøk (29,4 %); videre fra semifinalen: 10 av 13 forsøk (76,9 %); første toppscore/tolver: Dublin 1994 (fra Sverige (fagjury) for “Kinek mondjam el vétkeimet?”); siste uttalte tolver: Kiev 2017 (fra Kroatia (fagjury) for “Origo”); språk: ungarsk (9 låter), engelsk (6) og engelsk/ungarsk (3); sist gang på 100 % ungarsk: Tel Aviv 2019 (“Az én apám”); artistkonstellasjoner: 13 x solo (derav 5 kvinnelige og 8 mannlige), 0 x duo og 4 x gruppe/band (derav 3 mannlige og 1 blandet); får ofte poeng fra: Serbia (68 poeng på 8 finaler), Romania (67/11), Finland (61/12), Kroatia (53/12) og Polen (50/12); gir ofte poeng til: Bulgaria (36/4), Nederland (62/9), Aserbajdjan (59/10), Island (48/10) og Australia (37/5); får sjelden poeng fra: Armenia (3 poeng på 8 finaler), Georgia (7/9) og Moldova (8/10); gir sjelden poeng til: Finland (6/9), Frankrike (15/17) og Litauen (8/9)
Fremført av: Magdi Rúzsa
Skrevet av: Magdi Rúzsa og Imre Mózsik
Resultat: 9. plass i Helsinki, 12. mai 2007
Lenker: [Spotify: ungarskspråklig originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
Reinspikka blues er sjeldne saker i Eurovision-sammenheng, og det er oppsiktsvekkende at når det først serveres, så er det et øst-europeisk land som er servitør. De fleste andre deltakerlandene i Øst-Europa ga låta en kald skulder ved å gi den null poeng (med et merkverdig unntak av Serbia som ga den en 12-er). Det ble null poeng fra folket (det var ingen fagjuryer i 2007) i Russland, Hviterussland, Ukraina, Bulgaria, Moldova, Tsjekkia, Makedonia, Montenegro, Bosnia-Hercegovina, Albania og Armenia. Blues slo heller ikke an blant franskmenn, spanjoler, grekere, tyrkere, kyprioter og israelere, som også ga låta null poeng. Så hvordan klarte Ungarn å komme så høyt som niendeplass? Hvilken del av Europa står blues sterkt? Jepp, nær sagt selvfølgelig: Norden. Med 10 poeng fra Finland, 8 fra Norge, 8 fra Sverige, 8 fra Danmark og 8 fra Island, sørget det nordiske folk for 42 av de 128 poengene 21-årige Magdi endte opp med til slutt.
Jeg har alltid hatt et nokså kjølig forhold til blues. Men Magdi synger ekte og inderlig om å bli vraket til fordel for en annen kvinne, at hun lokker fram litt empati hos meg. Dog kan låtas slutt få en til å lure litt: “Casual man, lendin' an empty hand / Left me breathless with nothing more to lose / Except an evanescent unsubstantial blues”. Hmm… Hvem lurer hvem?
Fremført av: AWS
Skrevet av: Bence Brucker, Dániel Kökényes, Áron Veress, Soma Schiszler og Örs Siklósi
Resultat: 21. plass i Lisboa, 12. mai 2018
Lenker: [Spotify: originalversjon; utvidet versjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
Dog ikke like sjelden som blues, er også metal en sjelden sjanger i Eurovision-sammenheng. I Lisboa i 2018, var ungarske AWS eneleverandør av denne varesorten. Jeg betrakter denne leveransen å være det hardeste som noensinne er levert på ESC-scenen, og ingen var vel særlig i tvil denne lørdagskvelden i mai 2018, om at vokalist Örs Siklósi virkelig mente det han brølte og skrek om sitt forhold til sin far som ligger på dødsleiet. Det vil si: Man bør enten forstå ungarsk eller ha lest den oversatte teksten for å vite hva låta handler om (det sistnevnte i mitt tilfelle). Men man trenger jo uansett ikke å forstå teksten for å skjønne at her var det mye sinne som fikk utløp. Vokalist Örs skrev selv teksten som visstnok er selvopplevd, og tittelen betyr “sommer borte” direkte oversatt.
Metal er ikke min greie. Jeg kunne aldri ha satt meg ned og hørt et helt metal-album. Men i et felt av poplåter, skiller selvsagt en metallåt seg ut, og den kan til og med fungere som et eksotisk friskt pust, noe denne gjorde for meg i 2018. Det var så vidt AWS fikk delta i finalen 12. mai, for i semifinalen to dager tidligere, kapret de den aller siste finaleplassen (10. plass) med fire poengs margin. I finalen ble det en 21. plass med 93 poeng, derav 65 kom fra folkejuryene (bl.a. 12 fra Serbia; 10 fra Romania og 8 fra Finland) og 28 fra fagjuryene (bl.a. 8 fra Aserbajdsjan og 6 fra Hellas). Norge ga nada til denne låta, verken folket eller musikkviterne. Kanskje ikke så overraskende var Finland det eneste landet i Norden som ga “Vizlát nyár” poeng.
Fremført av: Friderika
Skrevet av: Szilveszter Jenei
Resultat: 4. plass i Dublin, 30. april 1994
Lenker: [Spotify: utvidet originalversjon] [YouTube: utvidet originalversjon; musikkvideo (engelsk); finalefremføringen]
Man kan trygt si at Ungarn sjokkdebuterte i Eurovision Song Contest i 1994: De tre første juryene (Sverige, Finland og Irland) ga Friderika Bayer 12 poeng, og jeg var neppe den eneste som på det tidspunktet trodde det hele skulle ende med suveren ungarsk seier. Men så gikk det i sirup i resten av avstemningen: 22-åringen måtte vente til nest siste jury (Polen) for å få fjerde og siste 12-er for kvelden, og Ungarn endte på en hederlig fjerdeplass – som i skrivende stund fremdeles er ungarsk rekord.
Jeg var bare 17 år gammel våren 1994, og jeg skjønte ikke helt greia med denne låta. Som 43-åring skjønner jeg fremdeles ikke et kvekk av låta tekstmessig (Google Translate sier at tittelen betyr “Til hvem skal jeg fortelle mine synder?”), men musikalsk sett skjønner jeg godt hvorfor den svenske (12 p.), finske (12), irske (12), polske (12), islandske (10), nederlandske (10), norske (8) og østerrikske (8) fagjuryen hadde denne ytterst behagelige visa på sine topp 3-lister. Friderika synger vakkert, mens låtskriver Szilveszter Jenei bidrar med nydelig gitarspilling (dette var i en tid da man fremdeles kunne høre “levende” musikk fra ESC-scenen).
Fremført av: Kati Wolf
Skrevet av: Viktor Rakonczai, Gergő Rácz, Péter Geszti og Johnny K. Palmer
Resultat: 22. plass i Düsseldorf, 14. mai 2011
Lenker: [Spotify: originalversjon; utvidet originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
2011 var et år hvor de fleste forhåndstipsene og oddsselskapene tok feil. Vinneren Aserbajdsjan var på de færrestes topp 3-lister, mens Ungarn var på de flestes topp 3-lister. Så hva skjedde? Kun to juryer (den finske og serbiske) hadde “What about my dreams?” på sin topp 3-liste, og låta fikk poeng fra bare 10 av 42 juryer. Fasiten ble 22. plass – en dundrende skuffelse for Ungarn og Kati Wolf.
Sett både i fortid og ettertid, er “What about my dreams?” i seg selv en feiende flott poplåt. Fint og fengende refreng med en herlig koring det siste minuttet. I tillegg synger Kati som Céline Dion, iallfall i studioversjonen. Kanskje gikk det ikke like feiende flott i scenefremføringen i Esprit Arena i Düsseldorf. Kanskje ble koreografien litt for rotete med alle disse danserne. Kanskje sang hun litt surt. Kanskje var hun for gammel (36 år). Eller hadde oddssettere og forståsegpåere rett og slett ikke peiling i 2011?
Fremført av: NOX
Skrevet av: Szabolcs Harmath og Attila Valla
Resultat: 12. plass i Kiev, 21. mai 2005
Lenker: [Spotify: utvidet originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
“Spinn, jordklode!”, kommanderer 22 år gamle Szylvia Péter Szabó mens hennes mannlige dansere sirkulerer rundt henne og rundtomkring ellers på scenen. Den sirkulære dansingen, ispedd litt riverdance, til de muntre fløytedominerende instrumentalpartiene i begynnelsen, midten og slutten av denne glade øst-europeiske folkpoplåta, er nok det som vil bli husket best fra fremføringen i Sportspalasset i Kiev 21. mai 2005. Det som vil bli husket minst, er Szylvias sangstemme. Hun sang stort sett som en kråke og ødela på mange måter topplasseringsmulighetene for Ungarn. Det hjalp heller ikke særlig at Ungarn trakk startnummer 1 i finalen. Da måtte det gå som det gikk, nemlig en skuffende 12. plass. (I semifinalen to dager tidligere, gikk det noe bedre: 5. plass av 25 semifinalister.)
Ungarns beste Eurovision-venn, det finske folk, vendte ungarerne ryggen dette året og ga NOX 0 poeng. Heldigvis satte det polske (10 p.), rumenske (8), israelske (8), kypriotiske (7), islandske (6), andorranske (6), tyrkiske (6) og det kroatiske folket (6) større pris på den ungarske underholdningspakken. Alle disse hadde “Forogj, világ!” på topp 5. Og for ordens skyld: Det norske folk ga null poeng (min SMS-stemme hjalp dessverre ikke). Nei, hadde låta vært sunget av en sterkere vokalist, og hadde Ungarn fått et bedre startnummer, så er jeg overbevist om at den hadde endt opp på topp 5 – ja, kanskje snust vinneren Helena Paparizou i nakkeskinnet. For låta i seg selv er en glad og munter lykkepille, og i studioversjonen synger Szylvia helt greit, merkelig nok.
Denne lista ble publisert 26. februar–1. mars 2020 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.
Spillelister:
Spotify: Topp 5 ungarske bidrag i Eurovision Song Contest (1994-2019). Spillelista inneholder de originale studioversjonene der disse er tilgjengelige – eller versjoner så tett opp til originalen som mulig.
(5.) “Unsubstantial blues” (ungarskspråklig originalversjon)
(4.) “Vizlát nyár” (originalversjon)
(3.) “Kinek mondjam el vétkeimet?” (utvidet originalversjon)
(2.) “What about my dreams?” (originalversjon)
(1.) “Forogj, világ!” (utvidet originalversjon)
YouTube: Topp 5 ungarske bidrag i Eurovision Song Contest (1994-2019). Spillelista inneholder finalefremføringene av de fem låtene – i stigende rangert rekkefølge.