Georgia i Eurovision Song Contest:
Debut: Helsinki 2007 (“Visionary dream”); beste plassering: 9. plass i Oslo 2010 (“Shine”) og Düsseldorf 2011 (“One more day”); topp 10-plasseringer: 2 av 12 forsøk (16,7 %); videre fra semifinale: 7 av 12 forsøk (58,3 %); første toppscore/tolver: Helsinki 2007 (fra Litauen (folkejury) for “Visionary dream”); siste uttalte tolver: Stockholm 2016 (fra Storbritannia (fagjury) for “Midnight gold”); språk: engelsk (10 låter) og georgisk (2); sist gang på 100 % georgisk: Tel Aviv 2019 (“Keep on going” (kun tittelen er engelsk)); artistkonstellasjoner: 7 x solo (derav 5 kvinner og 2 menn), 1 x duo (blandet) og 4 x gruppe/band (derav 2 mannlige og 2 blandet); får ofte finalepoeng fra: Armenia (75 poeng på 7 finaler), Litauen (69/7), Ukraina (51/6), Aserbajdsjan (43/6) og Russland (45/7); gir ofte finalepoeng til: Armenia (93/8), Aserbajdsjan (108/10), Ukraina (91/10), Litauen (47/7) og Russland (59/10); får sjelden finalepoeng fra: Albania (0 poeng på 7 finaler), Danmark (0/7), Frankrike (0/7) og Serbia (0/7); gir sjelden finalepoeng til: Romania (0/9), Finland (0/6) og Irland (0/6)
Fremført av: Oto Nemsadze
Skrevet av: Roman Giorgadze
Resultat: Utslått i semifinalen i Tel Aviv, 14. mai 2019
Lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; semifinalefremføringen]
En mektig låt (som ble fremført på georgisk selv om tittelen skulle tilsi noe annet) med heftig tromming og koring, som Oto Nemsadze (28) synger med hjertet på utsiden av kroppen, so to speak. Men det hjalp dessverre ikke. Verken fagjuryene eller publikum ville at han skulle få en ny sjanse til å vrenge hjertet sitt. 62 poeng (derav 33 fra publikum og 29 fra fagjuryene) var 60 poeng for lite til finaleavansement. Folket i Hellas (10 p.), Kypros (10) og Israel (7) – samt fagjuryene i Hviterussland (10), Kypros (7) og Australia (5) var de som gikk mest i bresjen for georgisk finaledeltakelse, men de var for få. Med dette, røk Georgia ut av semifinalen for tredje år på rad og forsterket en negativ georgisk rekord. Trist, synes jeg. Denne hadde absolutt fortjent en bedre skjebne. Den føles ekte og er langt fra dusinvare.
Fremført av: Nina Sublatti
Skrevet av: Nina Sublatti og Thomas Gustafsson
Resultat: 11. plass i Wien, 23. mai 2015
Lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
Kanskje hadde Georgia gjort det enda bedre enn den ellevteplassen de endte opp med, om Nina Sublatti (20) hadde blitt holdt med selskap på scenen i Wiener Stadthalle 19. og 23 mai 2015, f.eks. med like svartkledde og skumle gitarister, synthister og trommiser. Hun synger at hun er en “warrior”, men man vinner ikke en krig uten allierte. Noen spekulerer/konspirerer i at en feilprogrammert/defekt røykmaskin (som spydde ut all røyken i løpet av det første minuttet i stedet for å distribuere det jevnlig utover låta) under finaleopptredenen, har hovedskylda for at Georgia misset topp 5 (noe jeg betviler ettersom låta kom på fjerdeplass i sin semifinale). Uansett, låta i seg selv er det mye trøkk og driv i – og med god balanse i lydbildet mellom slagverk, synther og gitarlyder. Hun synger bra også, iallfall i studioversjonen.
Nabolandene Armenia (10 p.) og Aserbajdsjan (10), samt Litauen (6), sørget for halvparten av de 51 poengene “Warrior” endte opp med i finalen. Ingen poeng fra de nordiske landene.
Fremført av: Eldrine
Skrevet av: Beso Tsikhelashvili, DJ Rock og Mikheil Chelidze
Resultat: 9. plass i Düsseldorf, 14. mai 2011
Lenker: [Spotify: utvidet versjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
Statistisk sett er det en fordel å ha et sent startnummer i Eurovision Song Contest, men ikke det aller seneste. Da begynner folk i stuene å bli mettet og å tenke på kvitting av kroppsavfall og påfyll av næring. Så hadde metalbandet Eldrine startet nest sist eller tredje sist, kan det hende de hadde gjort det enda bedre enn den niendeplassen de endte opp med til slutt. Bare spekulasjoner, selvsagt. Nevertheless, låt nr. 25 i ESC-finalen i Düsseldorf 2011, “One more day”, var og er fortsatt en herlig liten metallignende rockelåt med mye pønsj og driv i. Inkludert er en rapsekvens, som jo i utgangspunktet er et dristig valg i en rockelåt, men det høres kult ut i mine ører.
De europeiske folk og de europeiske fagjuryer var uenige om låtas skjebne. Folkene ville ha den på 7. plass, mens musikkviterne ville ha den på 16. Folkene fikk dra det lengste strået, og Eldrine tangerte den georgiske plasseringsrekorden med 9. plass. I 2011 ble folkestemmene og fagstemmene kombinert i hvert lands poenggivning, og det resulterte i Georgias tilfelle, i 12-ere fra Hviterussland, Litauen og Ukraina og 10-ere fra Armenia og Aserbajdsjan. Ingen av de nordiske landene kan ta æren for noen av de 110 poengene Georgia endte opp med til slutt.
Fremført av: Sopho Gelovani & Nodiko Tatishvili
Skrevet av: Thomas Gustafsson og Erik Bernholm
Resultat: 15. plass i Malmö, 18. mai 2013
Lenker: [Spotify: ikke tilgjengelig] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
Dette er en type ballade som ikke passer inn i Eurovision Song Contest. Ikke misforstå: Det pompøse kjærlighetsbudskapet passer konseptet som hånd i vott, og melodi- og sjangermessig er den typisk Eurovision. Men akkurat denne låta og dens komposisjon passer ikke tidsformatet i konkurransen. “Waterfall” er en ballade som burde få minst fire minutter på seg til å evolvere fra stille/skjørt, via gradvis oppbygging, til en emosjonell eksplosjon. Låta rekker ikke gå gjennom disse fasene på ordentlig vis, dvs. den virker rushet der den prøver å ta snarveier. Overgangen mellom skjørt og eksplosjon blir for kort, og når eksplosjonen kommer skal altfor mye ut på én gang.
Så hvorfor i all verden har jeg denne låta på min personlige andreplass over de georgiske bidragene i Eurovision Song Contest når jeg omtaler den slik jeg gjør? Jo, til tross for sin utilstrekkelighet og upasselighet, så er de tre minuttene sangen får lov til å vare, likevel bra nok til at jeg tidvis kjenner gåsehud. “Waterfall” har et fantastisk potensiale, og det er trist det ikke ble laget en lengre versjon av den (til etterbruk).
På scenen sang Sopho & Nodiko meget godt, men det hjelper ikke av den nevnte grunn pluss at det ble for mye røykkanoner, flammekastere og gnistregn. Dette ble et klassisk eksempel på over-the-top scenografi. Det ble bare ufrivillig komisk. Derfor endte Georgia opp med kun 50 poeng (med over halvparten av poengene fra Armenia (10), Aserbajdsjan (10) og Litauen (8)).
Fremført av: Sofia Nizharadze
Skrevet av: Hanne Sørvaag, Harry Sommerdahl og Christian Leuzzi
Resultat: 9. plass i Oslo, 29. mai 2010
Lenker: [Spotify: utvidet versjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo; finalefremføringen]
En av få tilfeller hvor den vokale fremføringen på scenen nesten overgår studioversjonen. 25 år gamle Sofias sanglevering på scenen er til å få frysninger av. Spesielt når man tar i betraktning at hun blir kastet hit og dit i koreografien, så er dette en av det aller sterkeste vokalprestasjonene jeg har bevitnet – både som tilskuer i salen og som YouTube-seer.
Låta, skrevet av blant andre Hanne Sørvaag, er ikke verst den heller. En meget iørefallende og behagelig ballade – noe fagfolkene i de nasjonale juryene forsto ettersom de ville ha låta på fjerdeplass. Folket ville det noe annerledes, og “Shine” havnet på niendeplass til slutt med 136 poeng, lavest plassert i ett svært tett felt – bare 9 poeng opp til femteplassen og kun 34 poeng opp til 2. plass (Lena fra Tyskland vant suverent). Så her hadde Sofia små marginer mot seg. Hun hadde selvsagt fortjent en topp 5-plassering – minst.
De kombinerte fag- og folkejuryene i Aserbajdsjan (12 p.), Litauen (12), Russland (10), Aserbajdsjan (8), Litauen (8), Hviterussland (7), Kroatia (7) og Ukraina (7) sørget for over halvparten av Georgias poengfangst (136 poeng er fortsatt georgisk poengrekord). Ja, til og med Norge ga låta poeng! Ett eneste poeng. Men likevel et historisk poeng: Dette er faktisk det eneste poenget Georgia har mottatt fra Norge på de sju finalene Georgia har deltatt i (i tillegg har Norge gitt ett poeng til Georgia i en semifinale, nemlig i 2016)!
Denne lista ble publisert 11.–15. april 2020 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.
Spillelister:
Spotify: Topp 5 georgiske bidrag i Eurovision Song Contest (2007-2019). Spillelista inneholder de originale studioversjonene der disse er tilgjengelige – eller versjoner så tett opp til originalen som mulig.
(5.) “Keep on going”
(4.) “Warrior”
(3.) “One more day” (utvidet)
(2.) “Waterfall” – ikke tilgjengelig
(1.) “Shine” (utvidet)
YouTube: Topp 5 georgiske bidrag i Eurovision Song Contest (2007-2019):