Topp 5 kommunevåpen i Nordland

Nordlands fylkeskommunevåpen

Nordland er fylket jeg er født i, nærmere bestemt i Rana kommune 14. november 1976. Nordland er også det fylket jeg har bodd tredje lengst i, nemlig i Træna kommune 1. august 2003–31. juli 2011. I tillegg er Nordland landets desidert vakreste fylke sånn rent naturgeografisk.

Dessverre er ikke de 41 kommunevåpnene i Nordland like vakre som naturen. Stort sett er de dølle og fantasiløse, inkludert Ranas og Trænas. Men jeg har likevel klart å ekstrahere de fem våpnene som skiller seg minst negativt ut.

NB! Innbyggertallene som presenteres for hver kommune er per 1.1.2022, mens tettstedenes innbyggertall er oppdaterte per 1.1.2021. Grensekommunene (kun per land og bru) er ramset opp med klokka fra nord til vest. Ordførerne er de som er innsatt i kommunestyreperioden 2019-2023.

 

 

5. MOSKENES

Kjappe fakta om Moskenes kommune — Areal: 119 km²; grensekommune: Flakstad; innbyggertall: 982; administrasjonssenter: Reine; tettsteder: Sørvågen (415 innb.) og Reine (302); ordfører: Lillian Rasmussen (Bygdelista i Moskenes)

Motivet kan forklares på tre måter: (1) det internasjonale vaskesymbolet for sentrifugering; (2) et symbol på den graden av sjøsyke man føler når man kjører/går i land på Moskenes fergekai etter en durabelig ferd over Vestfjorden – og kanskje den mest sannsynlige forklaringen: (3) et symbol på tidevannsstrømmen Moskstraumen som ligger mellom Moskenesøya og den mindre øya Mosken (sistnevnte i Værøy kommune). Uansett forklaring: Store krefter er i sving. Dette – og det at symbolet virker lettere hypnotiserende – gjør at Moskenes’ kommunevåpen kaprer en hederlig femteplass på denne lista.

 

4. BINDAL

Kjappe fakta om Bindal kommune — Areal: 1 266 km²; grensekommuner: Brønnøy, Grane, Namsskogan, Høylandet, Nærøysund, Leka og Sømna; innbyggertall: 1 406; administrasjonssenter og eneste tettsted: Terråk (515 innb.); ordfører: Britt Helstad (Ap)

Bindal satset på galgenhumor da de i 1990 vedtok sitt nåværende kommunevåpen. På en svært treffende men trist måte symboliserer de seks pilene at Bindal er en kommune man flytter fra, ikke til. Enkelte kilder, f.eks. Store norske leksikon, hevder imidlertid at våpenet ikke viser piler, men gullnagler som visstnok illuderer kommunens båtbyggertradisjoner, og at antallet nagler indikerer antall skolekretser i kommunen.

 

3. RØST

Kjappe fakta om Røst kommune — Areal: 10 km²; grensekommuner: ingen; innbyggertall: 469; administrasjonssenter og eneste tettsted: Røstlandet (339 innb.); ordfører: Elisabeth Mikalsen (Røst samarbeidsliste)

Jeg har aldri vært i Røst, så jeg vet ikke om kommunevåpenet, som viser tre hovne og overlegne toppskarver, insinuerer røstværingenes lynne og mentalitet. Våpenet skal visstnok basere seg på et sagn om bønder på Utrøst som hadde en evne til å forvandle seg til toppskarver i adekvate øyeblikk. Jeg har ikke gått grundig inn i dette sagnet, så jeg vet ikke om det gir noen forklaring på fuglenes animositet. Åkkesom, jeg synes våpenet er ganske chic.

 

2. FAUSKE

Kjappe fakta om Fauske kommune — Areal: 1 197 km²; grensekommuner: Sørfold, Jokkmokk, Arjeplog, Saltdal og Bodø; innbyggertall: 9 603; administrasjonssenter: Fauske; tettsteder: Fauske (6 310 innb.), Strømsnes (469) og Sulitjelma (387); ordfører: Merlen Rendall Berg (Sp)

Et småpent og enkelt kommunevåpen som understreker Fauskes status som knutepunkt. Her går man nemlig av toget (SJ Nord) dersom man kommer fra Trondheim og skal videre med buss (Nordlandsbuss) til Narvik eller Sortland. Fauske har også en stor containerterminal hvor lasting mellom tog og bil foregår. Her møtes også Europavei 6 (Trelleborg-Kirkenes) og Riksvei 80 (Fauske-Bodø(-Moskenes/Værøy/Røst)). Knuten er en båtmannsknute, som kan tyde på at maritim ferdsel på Skjerstadfjorden har forekommet.

 

1. VEFSN

Kjappe fakta om Vefsn kommune — Areal: 1 929 km²; grensekommuner: Hemnes, Hattfjelldal, Grane, Brønnøy, Vevelstad, Alstahaug og Leirfjord; innbyggertall: 13 233; administrasjonssenter og eneste tettsted: Mosjøen (9 812 innb.); ordfører: Berit Hundåla (Sp)

Den nokså suverene vinneren, og egentlig det eneste kommunevåpenet i Nordland som kan hevde seg i nasjonal konkurranse, er et ablegøyal portrett av en hane som utsettes for elektrisk støt. Ifølge Vefsns nettsider, står hanen for årvåkenhet og kamplyst, men jeg er litt usikker på hvor skremt Vefsns fiender (f.eks. nabokommunen Alstahaug) blir av dette våpenet. Jeg mistenker det for å ha mer lattervekkende effekt enn fryktinngytende. Det vekker iallfall såpass kolossale mengder munterhet hos meg at det vinner Nordland-mesterskapet i kommunevåpen relativt bekvemt.

PS. Våpenets kunstneriske opphavsmann, Arthur Gustavson, skal ha garantert at ingen dyr ble skadet under produksjonen av dette portrettet.

 

Denne lista ble publisert 18.–22. oktober 2022 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.