Men uansett: Vestfold og Telemark er, sammen med Rogaland, det fylket med færrest kommuner: 23 (Oslo selvsagt unntatt), og da skulle man nesten tro at jobben med å plukke ut fem favorittkommunevåpen ble noe enklere enn hos de andre fylkene – noe som stemmer ganske bra. Jeg brukte omtrent fem minutter på å bestemme meg for disse fem, og som vanlig var det valget av femteplassen jeg hadde størst tvil om, men jeg lot magefølelsen og dagsformen bestemme, så her er the fabolous five:
NB. Innbyggertallene som presenteres for hver kommune, er per 1.1.2021; mens innbyggertallet for tettsteder er per 1.1.2020. Grensekommunene er ramset opp med klokka fra nord til vest. Ordførerne er de som er innsatt i perioden 2019-2023.
Kjappe fakta om Notodden kommune — Areal: 984 kv.km; grensekommuner: Tinn, Flesberg, Kongsberg, Midt-Telemark, Seljord og Hjartdal; innbyggertall: 12 994; administrasjonssenter: Notodden; tettsteder: Notodden (9 055 innb.), Hjukse (281) og Yli (274); ordfører: Gry Fuglestveit (Ap)
Jeg liker dette kommunevåpenet (fra 1939) fordi det utstråler bevegelse og energi på en fin måte. Ikke så rart, ettersom det symboliserer vannkraft. Ifølge snl.no, er det åtte vannkraftverk i kommunen, derav de fire mestproduserende er Svelgfoss, Tinfos, Grønvollfoss og Årlifoss. Den hvite tjukke linja symboliserer Tinne (også kalt Tinnelva og Tinnåa), elva som renner gjennom Notodden by og ut i Heddalsvatnet.
Kjappe fakta om Sandefjord kommune — Areal: 422 kv.km; grensekommuner: Tønsberg, Færder og Larvik; innbyggertall: 64 345; administrasjonssenter: Sandefjord; tettsteder: Sandefjord (44 968), Stokke (3 918), Andebu (2 442), Melsomvik (2 064), Kodal (1 039), Fossnes (538), Høyjord (385), Brunstad (262), del av Sem (45) og del av Vear (24); ordfører: Bjørn Ole Gleditsch (H)
Sandefjord kommune, som fra 1. januar 2017 også innlemmer de tidligere kommunene Andebu og Stokke, har et kommunevåpen hvis motiv kanskje ikke kommer som noen overraskelse på personer som kjenner til norsk hvalfangsthistorie. Ifølge snl.no, har hvalfangst også vært viktig i ex-kommunene Andebu og Stokke. Det eneste jeg er litt overrasket over, er fargevalget i bakgrunnen. Jeg hadde nok forventet noe blå-ish. Grunnen til at hvalfangeren, baugen og harpunen har noe gul-ish i bakgrunnen, kan kanskje ha sammenheng med at bildet ble tatt i sterk motlys. Eller det kan bety at hvalfangstnæringen har vært gull verdt for Sandefjord i gamle dager. Fargevalget til tross: Motivet er et såpass sterkt statement, at våpenet forsvarer en fin-fin fjerdeplass på denne lista.
Kjappe fakta om Midt-Telemark kommune — Areal: 519 kv.km; grensekommuner: Notodden, Kongsberg, Skien, Nome og Seljord; innbyggertall: 10 461; administrasjonssenter: Bø; tettsteder: Bø (3 519), Gvarv (1 086), Folkestad (372), Nordagutu (328) og Nordbøåsane (260); ordfører: Siri Blichfeldt Dyrland (Sp)
Fem norske kommunevåpen har musikkinstrumenter i seg (hvis vi bruker en bred og inkluderende definisjon av begrepet musikkinstrument): Os og Tolga med sine bjeller/klokker, Sel med sitt horn og Voss og Midt-Telemark med sine hardingfeler. Sistnevntes våpen har en frisk og harmonisk fargekombinasjon (som jeg foretrekker fremfor den røde bakgrunnen ex-kommunen Bø hadde bak sine feler). Dette er en elegant sammensmeltning av kommunevåpnene til Bø og Sauherad, som slo seg sammen til Midt-Telemark 1. januar 2020: Det nye våpenet består av felene i Bøs gamle kommunevåpen og fargekombinasjonen fra Sauherads. Førstnevntes rødfarge og sistnevntes epletre måtte dermed ofres i kommunesammenslåingen. Jeg synes den heraldiske fusjonen er noe den nye kommunen kan være stolt av.
Kjappe fakta om Holmestrand kommune — Areal: 432 kv.km; grensekommuner: Øvre Eiker, Drammen, Horten, Tønsberg, Larvik og Kongsberg; innbyggertall: 25 011; administrasjonssenter: Holmestrand; tettsteder: Holmestrand (7 576), Selvik (3 216), Gullhaug (2 290), Sande (2 248), Hof (882), Sundbyfoss (536), Ekeberg (435), Klevjer (426) og del av Berger (4); ordfører: Elin Weggesrud (Ap)
Holmestrands nærhet til sjø og skog er gjort et nummer av på kommunens ferske kommunevåpen. Øverst er et eikeløv, mens nederst er noen krusninger på Oslofjorden. Jeg skriver ferske fordi kommunen hadde et helt annet våpen før sammenslåingen med Hof i 2018 og Sande i 2020. Det gamle kommunevåpenet, som forøvrig neppe hadde fått plass på denne topp 5-lista fordi jeg mener det er overlesset og pompøst, er ikke dødt og begravet, men brukes nå i stedet som Holmestrands byvåpen og representerer dermed 30,3 % av kommunens befolkning (altså de som bor i tettstedet Holmestrand). Personlig synes jeg det nye kommunevåpenet er avslappende å se på med sine asymmetriske, men likefullt balanserte og runde linjer.
Kjappe fakta om Kragerø kommune — Areal: 305 kv.km; grensekommuner: Drangedal, Bamble, Risør og Gjerstad; innbyggertall: 10 416; administrasjonssenter: Kragerø; tettsteder: Kragerø (5 382), Vadfoss/Helle (1 529) og Kil (1 000); ordfører: Grunde Wegar Knudsen (Sp)
By a landslide! Ferdig snakka! Jeg trengte bare ett raskt overblikk over de 23 kommunevåpnene Vestfold og Telemark har å by på, før den suverene ener av dem, lyste mot meg i all sin splendour. En stilig og elegant galei i sølv mot svart bakgrunn. Flott motiv, flott fargebruk. Våpenet (godkjent i 1960) skal minne oss om Kragerøs rolle som galeiproduksjonsby fra 1666 da byen fikk byprivilegier.
Denne lista ble publisert 10.–14. juni 2021 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.