Topp 5 kommunevåpen i Agder

Agders fylkeskommunevåpen

Agders fylkeskommunevåpen

Agder fylke består, per 1. januar 2020, av 25 kommuner, derav 15 i valgdistrikt Aust-Agder og 10 i valgdistrikt Vest-Agder. Alle disse kommunene har kommunevåpen med varierende grad av skjønnhet. Nedenfor er de fem skjønneste etter min oppfatning.

NB. Innbyggertallene som presenteres for hver kommune, er per 1.1.2021; mens innbyggertallet for tettsteder er per 1.1.2020. Grensekommunene er ramset opp med klokka fra nord til vest. Ordførerne er de som er innsatte i perioden 2019-2023.

 

 
Grimstad.jpg

5. GRIMSTAD

Kjappe fakta om Grimstad kommune — Areal: 304 km²; grensekommuner: Froland, Arendal, Lillesand og Birkenes; innbyggertall: 23 891; administrasjonssenter: Grimstad; tettsteder: Grimstad (13 543), Fevik (6 021), Jortveit (684), del av Arendal (112) og del av Rykene (24); ordfører: Beate Skretting (H)

Agder er et sjøfartsfylke, og tre av kommunene har en seilskute i kommunevåpenet. Den skjønneste av dem er Grimstads brigg som ifølge Grimstad kommunes hjemmeside “fører jager og indre klyver (forseil)”, mens “[p]å fortoppen føres bramseil, mersseil, mens storseilet er beslått”. Det høres avansert ut, med det er sikkert rett – og definitivt staselig. (Forøvrig: Arendal og Flekkefjord er de to andre kommunene i Agder med seilskip i våpenet.)

 

Lyngdal.jpg

4. LYNGDAL

Kjappe fakta om Lyngdal kommune — Areal: 643 km²; grensekommuner: Kvinesdal, Hægebostad, Åseral, Evje og Hornes og Lindesnes ; innbyggertall: 10 464; administrasjonssenter: Alléen (del av tettstedet Lyngdal); tettsteder: Lyngdal (5 159), Svenevik (316) og Skomrak (253); ordfører: Jan Kristensen (H)

Før 1.1.2020 hadde Lyngdal ei hvit ku på grønn bakgrunn i kommunevåpenet, men så slo Lyngdal seg sammen med Audnedal som på sin side hadde en hvit sirkelsag på grønn bakgrunn. Kompromissvåpenet ble dermed et hvitt løvtre på grønn bakgrunn. Ifølge Lyngdal kommunes hjemmeside, er det ikke måte på hvor mye det nye våpenet symboliserer.

For eksempel står treet for kommunens vekstambisjoner og at den er en god kommune å vokse og gro i. De ni bladene skal symbolisere kommunens tettsteder og sentrumsområder (Sveindal, Byremo, Konsmo, Viblemo, Kvås, Rom, Alleen, Austad og Korshamn), mens de tre strekene kan både representere kommunens tre hovedelver (Lygna, Audna og Mandalselva) og dens tre fjordarmer (Lyngdalsfjorden, Rosfjorden og Lenefjorden). En fiffig detalj er trestammen: Den er nemlig designet slik at den også ligner en laksehale – noe som selvsagt skal hinte om innholdet i noen av elvene i kommunen.

Og dette var bare et utdrag av symbolikken i denne tilsynelatende enkle og definitivt fredfulle kommunevåpenet som både lyngdølingene og audnedølene børe være stolte over. Sjekk Lyngdals hjemmeside for ytteligere detaljer. Kudos til mediegrafiker Richard Haugland fra Kvinesdal som designet denne – og vant i konkurranse med 640 andre forslag.

 

Froland.jpg

3. FROLAND

Kjappe fakta om Froland kommune — Areal: 645 km²; grensekommuner: Åmli, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Birkenes, Evje og Hornes og Bygland; innbyggertall: 6 004; administrasjonssenter: Blakstad; eneste tettsted: Blakstad (3 241); ordfører: Ove Gundersen (KrF)

Frolands kommunevåpen er landets eneste med ekorn, som er et dyr jeg er fascinert av, og når det er snakk om et såpass søtt ett, så må det jo bli plass på denne lista. Det opprinnelige ekornet (1986) var tegnet i sølvgrått, men i årenes løp har pelsen endret seg til hvitthvitt. Våpnet skal symbolisere de skogdriftige tradisjonene i den østagderske kommunen.

 

Vennesla.jpg

2. VENNESLA

Kjappe fakta om Vennesla kommune — Areal: 385 km²; grensekommuner: Evje og Hornes, Iveland, Birkenes, Kristiansand og Lindesnes; innbyggertall: 14 935; administrasjonssenter: Vennesla; tettsteder: del av Vennesla (10 896), Skarpengland (581), Slettebrotane (444) og Hægeland (352) ; ordfører: Nils Olav Larsen (KrF)

Det er svært tett om de to øverste plassene på denne lista. Venneslas praktverk kunne likesågreit ha vært på delt førsteplass, men delta plasser forsøker jeg å unngå på dette nettstedet så lenge det er praktisk mulig. Flotte farger, flotte former, flotte motiv. Trærne står selvfølgelig for den produktive skogen, de tre strekene er selvsagt elva Otra som renner gjennom kommunens administrasjonssenter, og det er en no-brainer at tannhjulene står for kommunens rike industriliv (som riktignok har tatt seg ned de senere tiår, skal vi tro kommunens hjemmeside). Som en krone på verket, har vi den tredelta krona som symboliserer ex-kommunene Vennesla, Hægeland og Øvrebø – som i 1964 slo seg sammen til én kommune. Kred til Kristiansands daværende byarkitekt, Alf Erikstad, som designet våpenet.

 

Amli.jpg

1. ÅMLI

Kjappe fakta om Åmli kommune — Areal: 1 131 km²; grensekommuner: Fyresdal, Nissedal, Vegårshei, Tvedestrand, Froland og Bygland; innbyggertall: 1 822; administrasjonssenter: Åmli; eneste tettsted: Åmli (697); ordfører: Bjørn Gunnar Baas (Sp)

Åmli er en skogbrukkommune, og hva er ikke da mer passende enn å ha “skogens rotte” på kommunevåpenet, altså beveren. Den prøver å se truende ut, men ender opp som nusselig. Et morsomt, enkelt og søtt kommunevåpen som i denne subjektive konkurransen, ender én beversnute foran Vennesla i mål.

 

Denne lista ble publisert 3.–7. september 2021 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.