Kommunevåpen og kart er hentet fra Wikipedia; areal og innbyggertallene er hentet fra SSB.no (tallene er fra 1.1.2023 –unntatt tettsteder: 1.1.2022); politiske tall er hentet fra valgresultat.no (ordførere er hentet fra diverse nettaviser).
Fordi det ikke eksisterer noen spenning om hvilke 50 kommuner som er størst, presenterer jeg dem i synkende rekkefølge:
Areal: 9 707 km² (275 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 2 847
Tettsteder: Kautokeino (1 510 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Kautokeino flyttsameliste (25,3 %), Arbeiderpartiet (19,4 %) og Guovdageainnu sámilistu (14,8 %)
Ordfører (2023-27): Anders S. Buljo (KFL)
Forholdet mitt til Kautokeino er tynt. Jeg har aldri overnattet i kommunen, kun vært der på gjennomreise langs Europavei 45 (en 5190 km lang vei med nordlig ende i Alta og sørlig ende i Gela på Sicilia). Eneste gang jeg husker å ha satt foten på kautokeinsk jord var vinteren 2019 da min kollega Stig Rune Storbakk og jeg var på kjøretur fra Sør-Varanger til Tromsø. Da stoppet vi innom tettstedets Rema 1000-forretning.
PS. Selv om Kautokeino er Norges desidert største kommune, er den bare 13. størst i Norden: De svenske kommunene Kiruna (20 551 km²), Jokkmokk (19 334 km²), Gällivare (16 812 km²), Gotland (15 241 km²), Arjeplog (14 494 km²), Härjedalen (11 860 km²), Strömsund (11 781 km²) og Skellefteå (9 956 km²); de finske kommunene Inari (15 056 km²) og Sodankylä (11 692 km²); og de islandske Þingeyjarsveit (12 020 km²) og Múlaþing (10 669 km²) er alle større enn Guovdageaidnu.
Areal: 5 453 km² (111 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 2 543
Tettsteder: Karasjok (1 768 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (34,5 %), Karasjok lista (28,5 %) og Kárášjoga sámelistu (11,7 %)
Ordfører (2023-27): Svein Atle Somby (Ap)
Null overnattinger – to dagsturer – to transit med stopp. Det er mitt karasjokkartede rulleblad. Mitt første minne fra kommunen er et svært kaldt et: 37 minusgrader, en vinterdag i 1996 da jeg var på “velferdstur” dit i regi av Garnisonen i Porsanger. Denne temperaturen er fremdeles min personlige kulderekord. Jeg husket at nesa mi snurpet seg sammen straks jeg og mine medsoldater gikk ut av bussen.
Ellers var jeg der på en handletur en gang tidlig på 1990-tallet, sammen med min farmor Margaret Sieppi (født Beddari) og søskenbarn Johanna Sieppi. Vi tok rutebuss dit fra farmors bosted Sikovuono i Inari kommune (og tilbake igjen). Ellers har kollega Stig Rune Storbakk og jeg to ganger stoppet i Karasjok for å spise, både på tur og retur på vår Tromsø-helgetur (fra Sør-Varanger) i mars 2019: På bensinstasjonen (Yx?) rett sør for Karasjok-brua (tur) og bensinstasjonen (Circle K?) sør for østre rundkjøring (retur).
Areal: 4 874 km² (88 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 3 863
Tettsteder: Lakselv (2 245 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Høyre (30,6 %), Tverrpolitisk liste i Porsanger (25,6 %) og Arbeiderpartiet (16,2 %)
Ordfører (2023-27): Jo Inge Hesjevik (H)
Denne kommunen har jeg fortsatt for mange minner fra, dessverre. Her avtjente jeg nemlig min militære førstegangstjeneste fra august 1995 til juli 1996, nærmere bestemt på GP (Garnisonen i Porsanger) på Porsangmoen. Jeg var infanterist (fotsoldat) og skriver i stabstroppen i Stabskompaniet. Således slapp jeg unna det aller verste (soldatene i jegertroppen, sambandstroppen (“snellebomsene”), trentroppen, sanitetstroppen og forpleiningstroppen hadde det nok verre). Men jeg slapp ikke unna å måtte overnatte i telt i cirka 50 netter – høst, vinter og vår – i kommunens ugjestmilde natur. Minner om montering/demontering av AG-3 (tjenestevåpenet), revelje hver morgen kl. 0600, morgenpuss av sko, oppredning og inspeksjon av seng og oppstilling utenfor kasernen Gagga kl. 0800, rir meg som en mare.
Noen hyggelige minner finnes blant de uhyggelige, nemlig i helgene hvor livet kunne tas med ro inne på kasernen – og på lørdagene da det ble satt opp buss fra leiren til Norges utvilsomt styggeste tettsted, Lakselv, både på dagtid (for de som ønsket å shoppe) og kveldstid (for de som ønsket å feste på utestedet Papagaya). Jeg ønsket bare å shoppe, og dagpengene gikk stort sett til godteri og cd-er.
Jeg oppførte meg ganske rebelsk overfor autoritetene der inne. Spesielt løytnant Sandvik og sersjant Pettersen fikk gjennomgå verbalt, og jeg fikk mine doser med kjeft tilbake. Jeg fikk det skriftlig dokumentert at jeg er i stand til å forsvare mitt land, men merkelig nok ble jeg aldri kalt inn til repetisjonsøvelse. Veldig trist.
Areal: 4 460 km² (72 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 25 980
Tettsteder: Mo i Rana (18 864 innb.), Hauknes (2 124), Storforshei (601) og Alternes (220)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (32,8 %), Høyre (17,2 %) og Senterpartiet (12,5 %)
Ordfører (2023-27): Geir Waage (Ap)
Min fødekommune. Her så jeg nattas lys(rør) søndag 14. november 1976, i fødeavdelingen på Selfors sykehus, nordøst i tettstedet Mo i Rana (21 år før det fikk bystatus). Født Frode Veikko Charles Sieppi (i dag: Frode Veikko Charles Sieppi Dahl) av Solrun Synnøve Sieppi (i dag: Solrun Synnøve Dahl) med biologisk hjelp ni måneder tidligere fra Eero Veikko Sieppi (i dag: Eero Veikko Sieppi).
Foreldrene mine bodde på dette tidspunktet i tettstedet Husøy i Træna kommune, og blant de nærmest-liggende fødetilbudene, ble Mo i Rana valgt fordi min morfar, Sigmund Charles Dahl, bodde der sammen med sin nye kone Solveig Dahl (født Mathisen), nærmere bestemt på Moheia, i Øvre Idrettsvei 4 (i dag: Øvre Idrettsvei 19), første etasje, høyre leilighet.
Denne leiligheten ble mitt andre hjem utover barndommen og ungdommen. Morfar med frue bodde halvparten av året her (den andre halvparten på Storselsøy (nordre del av Hestmannøy) i Rødøy kommune) – helt til de døde i 1999 (han) og 2005 (henne). En typisk sommerferie på 1990-tallet ble innledet med en togtur (“Ole Tobias”) fra Trondheim til Mo i Rana, deretter én uke på Moheia etterfulgt av én uke eller to på Storselsøy (før jeg reiste videre utover til Træna for å besøke tante og søskenbarn der). Jeg feiret også julaften på Moheia et par ganger.
Etter deres død har mine besøk i tettstedet Mo i Rana (nå med bystatus) vært svært sporadiske og overfladiske. Jeg har kun sneiet innom Mo stasjon de gangene jeg reiser fra Trondheim til Træna via Mo i Rana. (Andre ganger reiser jeg til Træna via Mosjøen, Sandnessjøen eller Bodø). En god del byutvikling har sikkert skjedd siden 2005, og en god del av byen er kanskje ikke til å kjenne igjen. Jeg registrerer blant annet at de to store kjøpesentrene Domus og Meyer, som lå vis-a-vis hverandre, nå har slått seg sammen til ett kjøpesenter: Amfi Mo i Rana. (Et raskt Google-søk viser at sammenslåingen har vært et faktum helt siden 2011.)
Våren 2023 søkte jeg en håndfull undervisningsstillinger i videregående skoler rundtomkring i riket, og Polarsirkelen vgs. i Mo i Rana, hvor jeg ble innkalt til intervju, var det nærmeste jeg kom.
Areal: 4 051 km² (57 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 2 084
Tettsteder: Tana bru (725 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (30,8 %), Senterpartiet (18,0 %) og Høyre (15,7 %)
Ordfører (2023-27): Jon Erland Balto (Sp)
Tana kommune forbinder jeg først og fremst med ribbeinsbrudd – noe jeg pådro meg under Tana halvmaraton 21. august 2021. Et noe hyggeligere Tana-minne har jeg fra en kafé langs E6 i bygda Levajok i juli 2011, i forbindelse med kjøring av mitt flyttelass fra Træna til Sør-Varanger (sjåfør: Tor Erik Brunsvik).
Ellers har jeg noen hyggelige kolleger fra Tana, de to nærmeste: Ester Kristine Johnsen og Issát-Erke Trosten. Ellers har jeg undervist en håndfull elever fra kommunen ettersom Kirkenes videregående skole er det tredje mest populære vgs-valget for unge tanaværinger, etter Tana vgs. og Vadsø vgs.
Areal: 3 971 km² (54 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 9 850
Tettsteder: Kirkenes (3 383 innb.), Bjørnevatn (2 553), Hesseng (1 681) og Skytterhusfjellet (287)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Høyre (29,9 %), Arbeiderpartiet (27,7 %) og Sosialistisk Venstreparti (13,1 %)
Ordfører (2023-27): Magnus Mæland (H)
Sør-Varanger er den kommunen jeg har har tilbrakt nest mest tid i i løpet av livet – etter Trondheim. Jeg flyttet hit sommeren 2011 for å ta fatt på min fremdeles pågående karriere som lærer i den videregående skolen. Kirkenes videregående skole ligger ironisk nok ikke i Kirkenes, men fem kilometre sørut, i tettstedet Hesseng. Her har jeg undervist i fagene sosialkunnskap, sosiologi og sosialantropologi, samfunnskunnskap, geografi, religion og etikk og norsk. Tross hektiske perioder, har jeg totalt sett trivdes meget godt med jobben, spesielt i undervisningssituasjoner. Så har jeg vært litt mindre begeistret for planlegging, vurdering og tverrfaglig prosjektarbeid.
Utenom jobben har jeg levd et kjedelig, men komfortabelt liv. Uten å være et fnugg interessert i friluftsliv, har jeg slitt med å finne meg til rette i en friluftskommune som denne. Jeg har gjort sporadiske forsøk på å komme meg vekk herfra, men min begrensende utdannelse (jeg er kun adjunkt, ikke lektor) har gjort det vanskelig å få jobb i videregående skole andre steder i landet, og det er helt uaktuelt å vende tilbake til en jobb i grunnskolen. Det kommer heller ikke på tale å skifte yrke, for da må jeg gå merkbart ned i lønn.
Så derfor er jeg rimelig “stucked” her i Sør-Varanger – dømt til arbeidslivsvarig fengsel. Men jeg kan ikke klage: Jeg tilhører den mest privilegerte milliarden her på jordkloden når det kommer til levestandard og levekår. Livskvaliteten og lykken kan jeg kun smi med egen hende. Jeg kan når som helst få ut fingrene. Hvis jeg gidder.
I kjølvannet av jobbavslagene i vår/sommer, har jeg iallfall fått ut én finger, nemlig boligfingeren. For første gang, eier jeg nå min egen bopel: en andelsleilighet i Kvartalene borettslag i Kirkenes sentrum – og endelig kan jeg kalle meg “bygutt” igjen etter åtte år i provinsen (derav ett år i Bjørnevatn (Sandnes) og sju år på Hesseng). Her bor jeg nesten vegg-i-vegg med byens kino, ett av mine viktigste virkelighetsflukter – et lokale jeg har besøkt i gjennomsnitt én gang per uke, enten som medlem av Sør-Varanger filmklubb (som har visning hver mandag) eller som kommersiell kunde hos Aurora kino.
“Jeg håpet på en lett og kvikk suksess
For sant å si, så er jeg vant til det”
— Per Lillo-Stenberg
Jeg må innrømme, at etter et drøyt tiår med romantisk/erotisk suksess i mine to foregående bokommuner, Trondheim og Træna, hadde jeg et berettiget håp om lett og kvikk suksess i Sør-Varanger fra det øyeblikk jeg plantet min flyttefot på kommunens grunn. Suksessen lar vente på seg. Om den skulle inntreffe, så har den dermed vært langt unna lett og kvikk. Men sant å si: Etter å ha gått på et par smeller midtveis på 10-tallet, bestemte jeg meg for å legge alle mine jaktvåpen på hylla, og siden har jeg betraktet romantikken/erotikken som en tilbakelagt livsfase.
Jeg forsøker å finne andre ting som kan gi meg livsglede: Etter starten på mitt trettende undervisningsår på Kirkenes videregående skole, har jeg skaffet meg abonnement på Premier League og meldt meg på salsa og innebandy, mens jeg på nyåret skal prøve meg på kor og volleyball. I 2026 skal jeg ta lappen og kjøpe meg bil, og senere skal jeg sannsynligvis begynne å spille videospill.
Apropos livsglede: Hver sensommer arrangeres Grenseløsfestivalen på Hesseng, som jeg betrakter som kanskje den helga i året jeg kulturelt sett gleder meg mest til. I Barentshallens behagelige mørke, har jeg storkost meg med artister som Åge Aleksandersen, Halvdan Sivertsen, Kari Bremnes, Dumdum Boys, Banana Airlines, Seigmen, Aurora, Karpe, Sondre Justad, Dagny, Hellbillies, D.D.E., Broiler, Tix, Staysman, Jenny fra Ace of Base, The Hooters, Violet Road, CC Cowboys, Vazelina Bilopphøggers, deLillos, Sie Gubba, Terje Tysland og Rolffa – bare for å nevne noen. Takk til mangeårig festivalsjef Stian Labahå som har jobbet hardt for å høyne livskvaliteten til meg og et par tusen andre beboere i Sør-Varanger kommune én helg i året.
Joda, jeg er klar over at kommunen fostrer et par andre festivaler: Kirkenesdagene rundt månedskiftet juli/august samt Barents Spektakel i februar. Førstnevnte går jeg alltid glipp av fordi jeg er i Trondheim, mens sistnevnte er for sær og intellektuell for min smak. En festival for tilreisende hipstere. Jeg føler meg som regel uvel blant disse menneskene.
Frem til dette avsnittet, har jeg kun skrevet om mitt forhold til Sør-Varanger siden 2011 – året jeg flyttet hit. Men forholdet til kommunen strekker seg enda lengre tilbake i tid. Min pappa, Eero Veikko Sieppi, bodde og jobbet her på 1980- og 1990-tallet (hovedarbeidsgiver: Heimo Johansen på Sandnes). Mang en sommer har jeg besøkt pappa og bodd i leiligheter og campingvogner mens han har snekret hus i Kirkenes, Hesseng, Sandnes, Neiden og Bugøyfjord.
Min fars mor, Margaret Sieppi, født Beddari, vokste opp i Pasvikdalen (sør i Sør-Varanger) før hun fant seg en finsk mann på 1940-tallet og flyttet til Inari (hvor min far er født). Dermed er jeg i mer eller mindre fjern slekt med alle Beddari-er fra Pasvik. Frem til de døde i begynnelsen av 10-tallet, besøkte jeg min farmors søsken Julius Beddari og Kaisa Beddari (som begge bodde på Skrøytnes nær Svanvik) nesten hver sommer.
Man kan dermed trygt si at jeg har – og har hatt – langt mer slekt her i Sør-Varanger enn i Trondheim, hvis vi tenker rent antall. (Min nærmeste slekt – en mor, søster og nevø – bor fremdeles i Trondheim.)
Jess, folkens. Jeg setter sluttstrek her. Dette var en kort beskrivelse av min hjemkommune 2011-2046*.
*) Med forbehold om mirakler.
Areal: 3 849 km² (49 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 21 317
Tettsteder: Alta (15 784 innb.), Tverrelvdalen (460), Rafsbotn (440), Amtmannsnes (438) og Talvik (290)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Fremskrittspartiet (24,9 %), Arbeiderpartiet (20,8 %) og Høyre (12,4 %)
Ordfører (2023-27): Monica Nielsen (Ap)
Tettstedet Alta når ikke helt opp til Lakselv når det kommer til stygghet, men det er jaggu ikke langt unna. Kun to ganger har jeg hatt grunn til å besøke denne … kommunen, begge i jobbsammenheng: Oktober 2016 var lærerne på alle videregående skoler i Finnmark samlet til konferanse, mens juni 2023 var jeg sensor på muntlig eksamen på Alta vgs. I begge tilfellene bodde jeg på Scandic, rett ved styggedommen som offisielt heter Nordlyskatedralen, men som i mine øyne mer ligner et krematorium.
Joda, Alta kommune er mye mer enn tettstedet Alta, men bortsett fra et par gjennomreiser i bil, har jeg liten erfaring med, eller erindring av, det rurale Alta.
Areal: 3 461 km² (34 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 1 226
Tettsteder: Kjøllefjord (845 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (56,4 %), Høyre (17,7 %) og Senterpartiet (13,0 %)
Ordfører (2023-27): Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap)
Jeg har aldri satt mine føtter på Lebesby-jord. Det nærmeste jeg har vært, er å legge til kai i Kjøllefjord (på Nordkyn-halvøya) med diverse hurtigrute-skip. På vei vestover, sover jeg og går glipp av Lebesbys eneste tettsted. På vei østover, får jeg derimot gleden av å betrakte naturens eget kunstverk ved innseilingen til Kjøllefjord, nemlig steinformasjonen Finnkirka – som har gitt sterk inspirasjon til kommunens våpen.
Og ja, så må jeg ikke glemme en biltur over Ifjordfjellet sommeren 2006, 2007 eller 2008 – sammen med min pappa og min daværende kjæreste. Da gikk vi ut av bilen på ett tidspunkt for å strekke på beina. Om dette var i Tana-delen, Lebesby-delen eller Gamvik-delen av fjellovergangen, vil trolig være tapt for evigheten.
Areal: 3 438 km² (33 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 4 772
Tettsteder: Storslett (1 798 innb.) og Sørkjosen (817)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (23,7 %), Fremskrittspartiet (20,0 %) og Senterpartiet (15,1 %)
Ordfører (2023-27): Hilde Nyvoll (Ap)
E6 og transit. Det er vel i grunnen det jeg har å melde om mitt forhold til Nordreisa. Jeg kan ikke huske om jeg noensinne har tatt steget ut av bilen i løpet av de 60 kilometrene europaveien snor seg gjennom kommunen.
Areal: 3 432 km² (33 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 21 515
Tettsteder: Narvik (14 035 innb.), Bjerkvik (1 094), Ballangen (827), Kjøpsvik (803), Håkvik (705) og Beisfjord (683)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (24,3 %), Høyre (22,9 %) og Industri- og Næringspartiet (12,9 %)
Ordfører (2023-27): Rune Edvardsen (Ap)
Tettstedet Narvik er et estetisk vrakgods, men ellers kan kommunen by på mye øyegodteri – både når man kjører langs E6 og når man tar malmtoget østover mot Bjørnfjell og Sverige. Jeg har observert Narvik kommune fra begge disse hovedfartsårene. Fra E6 et par ganger, og med toget et par ganger (begge gangene med tog fra Narvik til Stockholm).
NB! Etter kommunesammenslåingen med Ballangen 1.1.2020, er det nå Narvik kommune som huser det tidlige barndomshjemmet til Anni-Frid Lyngstad, medlem av den svenske popgruppa ABBA.
Areal: 3 324 km² (29 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 6 782
Tettsteder: Andselv (1 196 innb.), Heggelia (967), Moen (748), Andslimoen (540) og Skjold (251)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (36,5 %), Senterpartiet (22,9 %) og Høyre (19,5 %)
Ordfører (2023-27): Martin Nymo (H)
Bortsett fra et par landinger og take-offs på Bardufoss lufthavn (BDU), blant annet i mars 1996 da jeg og mitt kompani fra Garnisonen i Porsanger var på øvelse lenger sør i lendet (mot Ofoten), og et par gjennomkjøringer langs kommunens eminente europavei (nr. 6), så har jeg vært svært lite eksponert for Målselv kommune i mitt snart 47 år lange liv.
PS. Tettstedene Andselv, Heggelia og Andslimoen utgjør tilsammen Bardufoss, som Målselv kommunestyre vedtok bystatus til, høsten 2021. Befolkningstallet i Bardufoss by, med en utstrekning på 10 km (fra Heggelia i sør, via Andselv i midten, til Andslimoen i nord) er dermed 2 703 (per 1.1.2022).
Areal: 3 230 km² (25 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 11 148
Tettsteder: Odda (4 731 innb.), Tyssedal (596), Lofthus (586), Kinsarvik (581), Jondal (395), Røldal (324) og Skarde (323)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Senterpartiet (33,8 %), Arbeiderpartiet (33,4 %) og Industri- og Næringspartiet (8,5 %)
Ordfører (2023-27): Roald Aga Haug (Ap)
Sør-Norges største kommune siden 1. januar 2020 da Odda og Jondal kommuner ble tatt med i ullensvarmen. Sommeren samme år, overnattet Tor Erik Brunsvik og jeg på Hardanger hotell i Odda i forbindelse med vår pandemiske roadtrip rundtomkring i det ganske land. Regnet dryppet og tåka hang ganske lavt ned fjellsidene under hele vårt korte opphold, så inntrykket vårt av Odda med omegn, kunne kanskje vært bedre.
Før og siden har jeg ikke vært i kommunen, som en av mine kolleger på Kirkenes videregående skole, Anne Sekse Pedersen, kommer fra.
Areal: 3 180 km² (23 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 1 763
Tettsteder: Otnes (253 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (45,2 %), Senterpartiet (35,5 %) og Høyre (12,2 %)
Ordfører (2023-27): Linda Døsen Stubsveen (Ap)
Jutulhogget er det eneste forholdet jeg har til Rendalen, nærmere bestemt den østre halvdelen. Selve utsiktplattformen ligger i Alvdal kommune; men da vi besøkte den 2,5 km lange canyonen i 1999, ankom vi østfra langs den nokså spektakulære fylkesvei 664 (i dag: fylkesvei 2216). “Vi” besto av Thomas Amundsen, Eivind Yseteng, Tore Sveen og denne webmasteren, og vi var på vei fra solformørkelse i Frankrike og tilbake til Trondheim da vi fant på å ta en naturgeografisk svipptur.
PS. Rendalen var Sør-Norges største kommune frem til 1.1.2020. Da overtok Ullensvang.
Areal: 3 106 km² (20 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 3 832
Tettsteder: Åmot (673 innb.) og Krossen (558)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Senterpartiet (31,8 %), Industri- og Næringspartiet (16,8 %) og Sosialistisk Venstreparti (14,4 %)
Ordfører (2023-27): Jon Rikard Kleven (Sp)
Jeg har kun vært i Vinje kommune én gang, nemlig sommeren 2020, i forbindelse med den norsk-danske roadtripen Tor Erik Brunsvik og jeg hadde begitt oss ut på. Vi kjørte inn i Vinje på fylkesvei 37 (“Rjukanvegen”) fra Tinn i øst – og kjørte ut av kommunen på europavei 134 (“Vinjevegen”) mot Tokke i sør.
Det 40-45 minutter lange oppholdet i Vinje ble forglemmelig.
Areal: 3 014 km² (17 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 6 582
Tettsteder: Innbygda (2 461 innb.) og Nybergsund (379)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (34,6 %), Senterpartiet (31,2 %) og Høyre (15,8 %)
Ordfører (2023-27): Turid Backe-Viken (Ap)
Jeg har intet forhold til Trysil kommune. Aldri vært der.
Areal: 2 962 km² (15 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 1 295
Tettsteder: Sandvika (216 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Senterpartiet (50,3 %), Arbeiderpartiet (43,6 %) og Venstre (6,0 %)
Ordfører (2023-27): Tor Erling Inderdal (Sp)
Jeg har aldri vært i Lierne, men i 2000 var jeg samboer med Anita Lillemark (nå: Lundgren), datter av Arnodd Lillemark, ordfører i Lierne 1991-2007. Vi bodde sammen med fem andre studenter i et hybelkollektiv i Nyheimvegen 51 i Øvre Charlottenlund, Trondheim.
Areal: 2 706 km² (5 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 5 302
Tettsteder: Gaupne (1 268 innb.), Hafslo (613) og Hestnes (460)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Senterpartiet (37,6 %), Arbeiderpartiet (32,4 %) og Høyre (11,0 %)
Ordfører (2023-27): Andreas Wollnick Wiese (Sp)
Jeg har aldri vært i Luster.
Areal: 2 704 km² (5 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 3 949
Tettsteder: Setermoen (2 523 innb.)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Senterpartiet (48,3 %), Arbeiderpartiet (17,7 %) og Høyre (14,4 %)
Ordfører (2023-27): Toralf Heimdal (Sp)
En overnatting på Setermoen leir i juli 2011 i forbindelse med kjøring av flyttelass fra Træna til Kirkenes, og fire pils og en pizza på Jokern Pizza, er det eneste forholdet jeg har til Bardu kommune.
Areal: 2 693 km² (4 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 11 310
Tettsteder: Hammerfest (7 912 innb.), Rypefjord (1 775) og Kvalsund (293)
Tre største parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (24,0 %), Høyre (21,8) og Partiet Nord (16,4 %)
Ordfører (2023-27): Terje Rogde (H)
Jeg har én overnatting i Hammerfest kommune på samvittigheten, nemlig i tettstedet med samme navn, juni 2017, i forbindelse med et sensoroppdrag på Hammerfest videregående skole. Jeg turte aldri å spasere de to kilometrene mellom Thon-hotellet (hvor jeg bodde) via Strandgata og Fuglenesveien, til skolen pga. stor fare for ornitologisk luftangrep. Så det ble taxi begge veier.
Ellers har jeg, som de fleste andre hurtigrute-turister, vært på land og utforsket Hammerfest tettsted, på hurtigrutens ferd sørover. Dette har skjedd iallfall to ganger, derav en gang gikk gåferden opp til utsiktspunktet ved Salsvannet – som kan tilby fremragende utsikt over kommunehovedstaden og mot Melkøya.
Luftveien og sjøveien. Jeg har derimot aldri ankommet Hammerfest landeveien. Det betyr at jeg heller aldri har vært i gamlekommunen Kvalsund som Hammerfest ble sammenslått med 1. januar 2020 (visstnok frivillig og demokratisk).
Forøvrig synes jeg at Hammerfest faktisk er en av de minst stygge byene i Troms og Finnmark fylke.
Areal: 2 684 km² (4 % større enn Luxembourg)
Innbyggertall: 1 278
Tettsteder: Hattfjelldal (504 innb.)
To eneste parti ved kommunevalget 2023: Arbeiderpartiet (51,9 %) og Senterpartiet (48,1 %)
Ordfører (2023-27): Sølvi Andersen (Ap)
En julidag i 2011. Den eneste dagen jeg kan sies å ha vært i Hattfjelldal. Tor Erik Brunsvik og jeg hadde vært i Kirkenes med et flyttelass, og var nå på vei til Trondheim. Vi ankom dermed Hattfjelldal fra Sverige på riksvei 73. Jeg tviler på om vi gjorde noen stopp i kommunen selv om det var ganske mye fin natur å se på.
21.-plassen blir sannsynligvis ikke publisert i løpet av tirsdag 3. oktober.
Denne lista blir trolig ikke publisert 13. september–1. november 2023 med gjennomsnittlig én oppdatering i døgnet.