Storhetstiden ble avløst med tørke: I løpet av de ni årene jeg nå har bodd i Sør-Varanger kommune, er det kun blitt én topp 10-plassering. Dette skjedde i 2013, og etter det har Hellas ikke gjort det bedre enn 19. plass (!) – inkludert to semifinale-exits. Når skal den greske tragedien ta slutt? Begynner renessansen i Rotterdam i år?
Mens vi venter på svaret: Her er en liste over de 15 greske ESC-låtene jeg liker best – fra et 100 % musikalsk ståsted:
Hellas i Eurovision Song Contest:
Debut: Brighton 1974 (“Krasi, thalassa ke t' agori mou”); beste plassering: 1. plass i Kiev 2005 (“My number one”); topp 10-plasseringer: 18 av 40 forsøk (45,0 %); videre fra semifinalen: 11 av 13 forsøk (84,6 %); første toppscore/tolver: Brighton 1974 (fra Nederland (fagjury) for “Krasi, thalassa ke t' agori mou”); siste uttalte tolver: Tel Aviv 2019 (fra Kypros (fagjury) for “Better love”); språk: gresk (23 låter), engelsk (14), gresk/engelsk (3) og engelsk/gresk (1); sist gang på 100 % gresk: Lisboa 2018 (“Oniro mou”); artistkonstellasjoner: 29 x solo (derav 23 kvinner og 6 menn), 4 x duo (derav 2 mannlige og 2 blandet) og 8 x gruppe/band (derav 3 mannlige og 5 blandet); får ofte finalepoeng fra: Kypros (348 poeng på 29 finaler), Bulgaria (92/10), Albania (129/14), Armenia (75/11) og Romania (107/18); gir ofte finalepoeng til: Kypros (307/25), Albania (88/9), Armenia (71/10), Bulgaria (36/4) og Russland (109/20); får sjelden finalepoeng fra: Estland (12 poeng på 21 finaler), Litauen (10/17) og Irland (34/36); gir sjelden poeng til: Nord-Makedonia (1/8), Litauen (4/12) og Tyskland (37/39)
Skrevet av: Costas Bigalis
Fremført av: Costas Bigalis
Resultat: 14. plass i Dublin, 30. april 1994
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
En koselig sommerlåt om tilværelsen ombord på en trekandiri, et fiskefartøy som er vanlig å se i greske farvann. Låta heter “To trehandiri”, men på selve Eurovision-kvelden (iallfall på tv-grafikken) hadde den fått tittelen “Diri diri” – som ikke betyr noe spesielt, men rimer på trehandiri, og som gjentas såpass mange ganger at man fint kan nynne til det.
Foruten den obligatoriske tolveren fra Kypros, falt det marine soundtracket i smak hos ti andre fagjuryer – som alle ga poeng til Costas Bigalis og hans gruppe. Av disse uttrykte den maltesiske (6 p.) og slovakiske (5) størst takknemlighet, mens den norske fagjuryen ga fire poeng.
Skrevet av: Efthivoulos Theocharous, Maria-Elena Kyriakou, Vangelis Konstantinidis og Evelina Tziora
Fremført av: Maria Elena Kyriakou
Resultat: 19. plass i Wien, 23. mai 2015
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
Når man bare får 8 poeng fra Kypros, så skjønner man at dette kan ikke gå bra for grekerne – noe det heller ikke gjorde i 2015 i Wiener Stadthalle. Litt synd fordi jeg mener denne er en fin ballade som også blir mektig etterhvert. Kun de kombinerte folke- og fagjuryene fra Albania (10), Kypros (8) og Armenia (5) ga poeng til trebarnsmoren Maria som slet litt med mikrofonen i fremføringen. 23 poeng totalt, den laveste poengsummen Hellas hadde fått siden 1998.
Skrevet av: Dimitris Kontopoulos, Romy Papadea og John Ballard
Fremført av: Demy
Resultat: 19. plass i Kiev, 13. mai 2017
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo]
Den begynner rolig og beskjedent, men bryter ganske raskt ut i et pulserende club-tempo, og det hele høres fengende og fett ut i mine Beoplay H9-øreklokker. En deilig, punchy og buldrende produksjon som kanskje ikke kom til sin rett på scenen i den ukrainske hovedstaden. 25 år gamle Demy Papadea klarte å kapre tiendeplassen i semifinalen og dermed den siste finaleplassen, og i finalen ble det kun 19. plass med 77 poeng – derav 48 fra fagjuryene (derav 12 poeng fra Kypros og Montenegro) og 29 poeng fra det europeiske folk (derav 12 fra Kypros og 7 fra Moldova). Fra Norge ble det ingen poeng å hente for Demy, verken fra folk eller fag.
Skrevet av: Christos Dantis og Natalia Germanou
Fremført av: Helena Paparizou
Resultat: 1. plass i Kiev, 21. mai 2005
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
“My number one” var ikke min nummer #1 i finalen i Kiev 2005: Jeg hadde sju-ni låter høyere på min personlige liste, en mening jeg fortsatt har 16 år etter, selv om jeg liker låta noe bedre. Vokalmelodien er OK, vokalprestasjonen likeså. Låtas styrke ligger i rytmen og instrumentene, spesielt de greskklingende, og spesielt i de to instrumentale mellompartiene.
23-årige Helena gikk til topps med 38 poengs margin ned til Malta på andreplass, men det begynte tregt: Først etter at den 21. folkejuryen (av totalt 39) hadde avsagt sine stemmer, hadde Hellas høyest poengsum på resultattavla, og etter dette så Helena seg aldri tilbake. Det morsomme er at den 21. juryen var ingen ringere enn Tyrkia (!) – som for første og eneste gang i ESC-historien ga Hellas tolv poeng!
Totalsummen på 230 poeng besto blant annet av av ti tolvere: Albania, Belgia, Bulgaria, Kypros, Serbia og Montenegro, Storbritannia, Sverige, Tyrkia, Tyskland og Ungarn. Sett bort fra Sverige (hvis tolver i stor grad skyldes at Helena er halvt svensk), fikk “My number one” en noe kjøligere mottakelse fra Norden: Fire poeng fra Danmark, fire fra Norge, tre fra Finland og to fra Island.
Bonusvideo: Det historiske øyeblikket hvor Tyrkia gir Hellas 12 poeng (kommentert av BBCs Terry Wogan). Har aldri skjedd verken før eller senere. Dette er spesielt historisk ettersom poengene kommer fra det tyrkiske folket. (For ordens skyld: Hellas har aldri gjengjeldt tjenesten.)
Skrevet av: Michalis Rakintzis
Fremført av: Michalis Rakintzis
Resultat: 17. plass i Tallinn, 25. mai 2002
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo ikke tilgjengelig]
Flau opptreden – bra låt! Dette er et klassisk eksempel på hvor stor avstand det kan være mellom innspilling og livefremførelse. Han synger særs surt og ser ubekvem og klossete ut; og dermed kan man ikke vente noe annet enn en 17. plass (eller 23. plass hvis ikke Kypros hadde vært med). Heldigvis for Michalis Rakintzis, så er det studioinnspillingene som jeg vurderer i disse nasjonale ESC-listene, og “S.A.G.A.P.O.” (no.: J.E.G.E.L.S.K.E.R.D.E.G. ) er en Depeche Mode-aktig synthpoplåt som i ESC-sammenheng var noe nytt og forfriskende i 2002 – og som fremdeles er en sjelden vare i sangkonkurransen. Men heller ikke studioversjonen er feilfri: Måten han uttaler “magic” på i refrengfrasen “Say the magic word”, er et ganske stort irritasjonsmoment, og jeg må kjempe en kamp med meg selv for å ignorere den.
Kypros var første folkejury i aksjon i 2002, og derfor tok Hellas ledelsen i konkurransen. Men utover avstemningen sank Michalis som en stein på resultattavla, riktignok med tre oppturer i form av en åtter fra Russland, sekser fra Romania og éner fra Kroatia. Ingen andre land ga poeng.
Skrevet av: Giorgos Alkaios, Giannis Antoniou, Gogua Iakovos, Petros Zlatkos, Anastasios Kanaridis, Lazos Ioannidis og Jenia Evgenios Buli
Fremført av: George Alkaios & Friends
Resultat: 8. plass i Oslo, 29. mai 2010
Andre lenker: [Spotify: ikke tilgjengelig] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
Opa er en gresk interjeksjon som brukes for å uttrykke at man er klar for en fest, og det er nettopp det dette er: en real partylåt greek style. Jeg var selv til stede i salen da denne ble fremført som sang nr. 11 i Fornebu arena i 2010, og jeg ble ikke akkurat i mindre feststemning. Etter at 6 av 39 juryer hadde vært i aksjon, var grekerne i ledelsen; etter 32 juryer, var de på fjerdeplass; men de siste sju juryene var så gjerrige at Hellas sank og endte opp med åttendeplass (men bare ni poeng bak fjerdeplassen).
2010 var det andre året hvor juryene var satt sammen av både folk og fagfolk; og i Albania, Belgia, Kypros og Storbritannia mente man at “Opa” var den beste sangen i finalefeltet og ga den tolv poeng. Serbia ga ti, mens Island, Portugal og Island ga den åtte. Norge falt ikke for Giorgos’ partyinvitasjon og ga ham null poeng.
Skrevet av: Jick Nacassian og Rony Sofu
Fremført av: Anna Vissi & The Epikouri
Resultat: 13. plass i Haag, 19. april 1980
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
En gladsang om haikingens gleder som fikk altfor dårlig betalt i Nederlands Congres Centrum. Kun 30 poeng, derav åtte fra Nederland, fem fra Østerrike og fire fra Irland og Norge. 22 år gamle Anna Vissi fra Kypros, skulle vise seg på Eurovision-scenen igjen som 24-åring (for Kypros i Harrogate) og 48-åring (for Hellas i Athen). 24-åringen lyktes best, noe jeg kanskje kommenterer nærmere i en annen liste et annet år.
Skrevet av: Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Michalis Papathanasiou og Dimitris Stamatiou
Fremført av: Yianna Terzi
Resultat: Utslått i semifinalen i Lisboa, 8. mai 2018
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
Apropos dårlig betalt. Yianna Terzi fikk ikke engang delta i finalen i Pavilhão Atlântico i den portugisiske hovedstaden i 2018. De europeiske folkejuryene hadde henne på tiendeplass (den siste kvalifiseringsplassen), men fagjuryene dømte henne på 16. plass, så da var hun i realiteten sjanseløs på finale: Hun endte på 14. plass i den første semifinalen, 27 poeng bak Finlands “Monsters” på tiendeplassen.
Hvordan en så flott låt kan bli dømt så langt ned av kvalitetsbevisste fagjuryer (den ellers så greskvennlige kypriotiske fagjuryen ga bare åtte (!) poeng) er i utgangspunktet en gåte. Men et faktum er at Yianna opplevde tekniske ikke-selvforskylte problemer under den siste generalprøven, den såkalte “Jury final”, grunnlaget fagjuyene gir sine poeng utfra. Den greske delegasjonen klaget og ville at Yianna skulle få en ny sjanse til å opptre, men den fikk ikke medhold. Mange mener at disse problemene, som skyltes det portugisiske produksjonsteamet, kan ha påvirket fagjuryene negativt.
Dermed forble Yiannas drøm om å delta i finalen med “Oniro mou” (no.: “Min drøm”) en drøm, og låta føyer seg inn i en lang rekke av kvalitetslåter som ikke har klart å komme seg videre fra Eurovision-semifinalene siden semifinalenes oppstart i 2004 til i dag. En rekke så lang at jeg kommer til å lage en topp 15-liste (ja, kanskje en topp 50-liste) over de beste semifinaleutslåtte ESC-låtene en gang i fremtiden. Det kommer til å bli skarp konkurranse om å få en plass på den lista, så det er ikke sikkert Yianni klarer “the cut”, men med en så stemningsfull låt som “Oniro mou” er (iallfall i sin innspilte form), så har hun et sterkt kandidatur.
Skrevet av: Giorgos Katsaros og Pythagoras Papastamatiou
Fremført av: Marinella
Resultat: 11. plass i Brighton, 6. april 1974
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
Bouzouki og allsang! En herlig gresk kombo! På denne feiende flotte måten debuterte Hellas i Eurovision Song Contest i Brighton Dome, 6. april 1974. Men av 170 stemmeberettigede, var det bare sju som mente “Vin, sjø og kjæresten min” (norsk oversettelse) var den beste låta i startfeltet.
Forvirret? 170 hvaforno’?! Jo, i 1974 hadde man et annet stemmesystem: Hvert lands fagjury besto av ti medlemmer, der hvert medlem fikk stemme på sin favorittsang – hvilket betydde at hver fagjury hadde ti poeng til fordeling. Den nederlandske fagjuryen var svært begeistret for Marinella: Hele fire jurymedlemmer hadde sangen hennes som favoritt (mens “bare” tre hadde ABBAs “Waterloo” som favoritt) og dermed vanket det altså fire poeng fra Nederland. Dessverre var det bare tre andre jurymedlemmer i Europa som hadde “Krasi, thalassa ke t' agori mou” som sin nr. 1 for kvelden, nemlig to svenske og ett portugisisk. Dermed endte Marinella opp med sju poeng og ellevteplass, 17 poeng bak ABBA.
Skrevet av: Alexander Papakonstantinou, Marcus Englöf og Markus Sepehrmanesh
Fremført av: Sarbel
Resultat: 7. plass i Helsinki, 12. mai 2007
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
En livlig, festlig og sommerlig låt. Det 23-årige Sarbel Michael Maronitis manglet på stemmeprakt, tok han igjen med sjarm på scenen i Hartwall Arena, og kvelden endte med en respektabel sjuendeplass med 12 poeng fra Bulgaria og Kypros; 10 poeng fra Romania, Storbritannia (som forøvrig ga kveldens vinnerlåt “Molitva” null poeng) og Tyskland; og 8 poeng fra Armenia og Belgia. Null fra Norge.
Skrevet av: Yannis Kyris, Mariana Efstratiou og Villy Sanianu
Fremført av: Mariana
Resultat: 9. plass i Lausanne, 6. mai 1989
Andre lenker: [Spotify: ikke tilgjengelig] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
Jeg har funnet tre noe ulike studioversjoner av denne låta (som alle er komposisjonsmessig identiske, men arrangementsmessig ganske så forskjellig fra hverandre), og ettersom jeg ikke lenger finner min originale ESC-kassett fra 1989, så vet jeg ikke hvilken av disse versjonene som regnes som originalversjonen. Som vurderingsgrunnlag til denne lista, valgte jeg for sikkerhets skyld den beste versjonen (lenket overfor), nemlig den med best klang og flyt. Spesielt Marianas vokal høres fortryllende ut på den beste versjonen – noe som tildels skyldes en liten dæsj ekkoeffekt (reverb) med et hint av overdubbing.
På scenen i Palais de Beaulieu i Lausanne, er det ikke noen vokaleffekter å høre, men Mariana synger likevel adekvat; og det blir en småpen niendeplass for Hellas, landets beste resultat siden 1981. Tolv poeng vanket fra fagjuryene i Kypros og Sveits, ti poeng fra Portugal, mens den norske fagjuryen ga fjerde mest, nemlig seks poeng til denne newagepopsangen som på norsk betyr “din egen stjerne” – som forøvrig Mariana anbefaler oss å finne og deretter følge.
Skrevet av: Manolis Manusselis
Fremført av: Marianna Zorba
Resultat: 12. plass i Dublin, 3. mai 1997
Andre lenker: [Spotify: 2004-versjon (originalversjon ikke tilgjengelig)] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
En vakker ballade i beste laïkó-stil som dessverre blir noe maltraktert i livefremføringen i Dublin: Hvis jeg lukker øynene, så er det nesten at jeg ser for meg den frenetiske trommeslageren Animal fra The Muppet Show spille trommer bak Marianna Zorba. Men skylda for det ubalanserte arrangementet kan likesågodt gis til RTEs lydmikser for kvelden. Heldigvis kan jeg kose meg med en mer balansert studioinnspilling hvor trommene er dempet noe ned og bouzoukien kommer mer til sin rett, og det er melodien fra dette strengeinstrumentet som gir “Horepse” (no.: “Dans”) dens særegne karakter. Mycke vackert!
Kun seks fagjuryer ga Zorba poeng. En trøst er at den norske var én av dem: 12 poeng fra Kypros, 7 fra Kroatia, 7 fra Spania, 6 fra Malta, 5 fra Norge og 2 fra Russland.
Skrevet av: Andreas Mikroutsikos
Fremført av: Sophia Vossou
Resultat: 13. plass i Roma, 4. mai 1991
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
Et herlig stykke popmusikk med mye drama og energi, hvor Sophia Vossou leverer vokalvarene så til de grader, både i musikkstudio og på scenen (og med en musikkvideo som skrur dramanivået opp til nye høyder). Låta ble fremført i en tid hvor bruk av orkester var normen i Eurovision Song Contest, og RAIs musikere fikk mer enn nok å gjøre i studio 15 i filmstudiokomplekset Cinecittá i Roma denne vårkvelden. Dessverre hadde saksofonisten en dårlig dag på jobben, og han kan alene ha forårsaket at denne vårsangen (tittelen betyr “vår” (som i årstiden)) ikke kom høyere opp på resultatlista enn 13. plass.
Riktignok fikk “I anixi” poeng fra et flertall av fagjuryene (11 av 21), men med unntak av den kypriotiske (10 poeng), var det bare småpoeng å plukke (2,6 poeng i snitt fra de ti andre juryene), inkludert det ene poenget fra den norske juryen.
Skrevet av: Giorgos Hatzinasios og Sevy Tillaku
Fremført av: Pascalis, Marianna, Robert & Bessy
Resultat: 5. plass i London, 7. mai 1977
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo; finalefremføringen hvor den originale lyden (av dårlig kvalitet) er erstattet med studioinnspilingen]
“Do-fa-fa-fa / sol-fa-sol-fa-mi-do-si-mi-mi-mi / do-si-do-si-sol-si-do / do-fa-fa-fa (do-si) / sol-fa-sol-fa-mi-do-mi.”
Slik går refrenget her. Et refreng som kanskje kan virke helt gresk selv for en greker. Den greske delgasjonen levde farlig her, for i perioden 1977-1998 var ESC-reglene klare på at man kun fikk synge på sitt nasjonale språk. Jeg antar at den greske statskanalen (ERT) fikk dispensasjon fra reglene fordi disse ordene i refrenget ikke er et språk, iallfall ikke av den tradisjonelle, kommunikative og meningsbærende sorten. Dette dreier seg nemlig om solmisasjon eller solfa (solfège på fransk; solfeggio på italiensk), en musikalsk-pedagogisk teknikk som brukes for å lære toner, der hver stavelse utgjør én bestemt tone. NRK og Jahn Teigen fikk sikkert samme dispensasjon i 1983 da han benyttet seg av solfa på refrenget i “Do-re-mi”.
Akkurat som “Do-re-mi” seks år senere, er “Mathima solfege” et effektivt antidepressiv: En melodiøs, leken og morsom poplåt som jeg ikke kan unngå å bli i godt humør av. Refrenget fester seg umiddelbart i hjernen, og der har den tilholdssted lenge uten at det plager meg. Ja, det er en velkommen gjest som gjerne kan få overnatte der i flere døgn. Selv om verken koreografi eller kostyme er en del av vurderingsgrunnlaget for denne lista, så blir jeg ikke akkurat i dårligere humør av å se på kvartettens finalefremføring i Wembley Conference Centre. Synd at ikke den er å finne i bedre lydkvalitet, men en YouTube-bruker har lagt ut en versjon hvor studioversjonen brukes som soundtrack til finalebildene. Også musikkvideoen er det klasse over: Jeg mistenker det er Lasse Hallström (regissøren bak de fleste ABBA-musikkvideoene) som står bak – eller i det minste er inspirasjonskilden.
Hellas har i skrivende stund seks topp 5-prestasjoner å se tilbake på i ESC-sammenheng; og Pascalis, Marianna, Robert & Bessy sto for den første av dem. Kvartetten (og låtskriverduoen) sørget også for Hellas’ første tolver. Nei, ikke fra kypriotene denne gangen (Kypros ESC-debuterte først i 1981), men fra den spanske fagjuryen. Den monegasiske, nederlandske og portugisiske juryen ga hver sin 10-er, mens den norske juryen ga en 4-er. Faktisk fikk grekerne poeng fra samtlige juryer unntatt den irske.
Skrevet av: Nikos Terzis og Antonis Pappas
Fremført av: Antique
Resultat: 3. plass i København, 12. mai 2001
Andre lenker: [Spotify: gresk versjon; engelsk versjon; originalversjonen (på grengelsk) ikke tilgjengelig] [YouTube: original studioversjon (grengelsk); musikkvideo (engelsk)]
Joda, Helena Paparizou, du er “my number one” på denne lista, dog ikke med “My number one”, men med “(I would) die for you” som du sang fire år tidligere sammen med Nikos Panagiotidis på bouzouki i duoen Antique. Ikke bare fikk du tolv poeng fra det spanske og svenske folk (samt ti fra det israelske og åtte fra det bosniske, islandske, norske, polske, slovenke og tyske), men også tolv poeng fra meg i stueavstemningen på grandprix-festen jeg arrangerte hjemme hos meg i Nedre Møllenberg gate 91 i mai 2001 for ti-tolv NTNU-venner.
Jeg var 24, og du var 19, og jeg beundret deg og sangen din gjennom tv-skjermen, og jeg ble glad for tredjeplassen og den greske rekorden du innkasserte. Selvsagt burde du ha vunnet, sangen ble jo spilt på radio over hele Europa den sommeren (noe første- og andreplassen ikke ble) og er fortsatt en klassiker i dag, men heldigvis for deg skulle du vinne Eurovision som 23-åring – med en ikke fullt så god låt (nr. 12 på denne lista), men likevel.
Denne lista ble publisert 12.–26. mars 2021 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.
Spillelister:
Spotify: Topp 15 greske bidrag i Eurovision Song Contest (1974-2020)
Tiende- og femteplassen ikke tilgjengelig
De øvrige tretten låtene sortert i stigende rekkefølge
YouTube: Topp 15 greske bidrag i Eurovision Song Contest (1974-2020)
Samtlige låter (i studioversjon) i stigende rekkefølge (fra 15 til 1)