Vanligvis er ikke fantasy en sjanger som appellerer til meg, men den imponerende produksjonen, de mangefasetterte karakterene, de intrikate fortellingene og det (stort sett) troverdige skuespillet, har gjort sitt til at jeg lot meg rive med av denne serien – to ganger. Men det gjenstår én sesong: Sesong 8. Den har première på HBO Nordic natt til mandag 15. april kl. 0300 (samtidig som i resten av verden). Som et ledd i oppkjøringen til serieavslutningen, presenterer jeg her en høyst subjektiv liste over mine 15 favorittkarakterer fra tv-serien.
NB! Omtalene nedenfor inneholder spoilere på rekke og rad! Å lese dem forutsetter at man enten (1) er oppdatert, dvs, ha sett sesong 1-7, eller (2) gir blaffen i “Game of Thrones”.
Er med i: fem episoder (sesong 1, 3 og 6); spilt av: David Bradley
Lord Walder Frey er utvilsomt en av de mest forhatte karakterene i Game of Thrones-universet. Med god grunn. Det var på hans ordre at vi ble vitne til kanskje den mest brutale, blodige og ikke minst sjokkerende massakeren i tv-historien – den såkalte “Red Wedding” i episoden “The Rains of Castamere” (S03E09). Han er en egoistisk sleiping som gjennom sitt over 90 år gamle liv har satt over hundre barn til verden med en titalls koner og elskere. Feig er han også ettersom han aldri selv tør å gå i nærkamp med noen, men lar sine soldater gjøre alt av voldsarbeid og drap.
Likevel er mange i Westeros avhengig av ham fordi han kontrollerer den eneste broa på mange mils omkrets, over elva Trident. For å krysse elva, må man punge ut – eller inngå avtaler. Robb Stark valgte det sistnevnte, men han brøt avtalen med Frey, og han (med mange av sine nærmeste) måtte svi for det under det nevnte bryllupet. Skadefryden er stor når han selv blir slaktet i siste episode av sesong 6.
Frey opptrer i kun fem episoder, så han er ikke av de aller mest sentrale rollefigurene i Game of Thrones, men takket være eminent skuespill av David Bradley (som må være født til å spille drittsekk-roller), så klarer han akkurat å karre seg inn på topp 15-lista mi. Gratulerer, din heslige gamle mann!
Er med i: 30 episoder (sesong 2-7); spilt av: Daniel Portman
Kontrastene er astronomiske allerede så tidlig på denne lista, for en mer rakere motsetning til Walder Frey (plass #15) er det vanskelig å finne. Podrick er kanskje den aller mest trofaste og godhjertede hedersmannen i hele serien (riktignok i skarp konkurranse med Sam Tarly). Vi blir først kjent med ham i sesong 2 som en av Tyrion Lannisters hjelpere. Etter at sistnevnte flykter til Essos i sesong 5, går Pod over til å bli væpneren til Brienne of Tarth (på ordre fra Jamie Lannister) i et oppdrag for å finne Sansa Stark.
Han er svært beskjeden av natur, og blir ikke akkurat portrettert som en av de fremste slåsskjempene (selv om han kom Tyrion Lannister til unnsetning i slaget ved Blackwater) men etterhvert får han et rykte som superelsker: Som takk for å reddet livet hans ved Battle og Blackwater, betaler Tyrion Lannister tre prostituerte for å ta Podricks jomfrudom, men dagen etter får Tyrion pengene tilbake med beskjed om at de var så fornøyde med Pods ferdigheter i senga at de nektet å ta i mot pengene. Hva som skjedde mellom Pod og de tre kvinnene, er fremdeles en av tv-seriens største mysterier. Heller ikke Varys, hoffrådgiveren som vet alt, får vite eksakt hva Pods hemmelighet er. Når han konfonterer Ros, én av de tre prostituerte, får han som svar at opplevelsen de hadde sammen er “hard to describe”.
Det siste vi så fra Pod i sesong 7, var at han joinet Bronn og dro på pub – hvilket betyr at han forhåpentligvis har en viktig rolle å spille i sesong 8. Uansett så er det godt å ha Podrick der som en balanse – en tvers gjennom god og stabil motpol til alt av menneskelig grums som presenteres i Game of Thrones. Jovisst finnes det noen få andre godhjertede og lojale karakterer i tv-serien, som f.eks. Samwell Tarly og Hot Pie, men mens førstnevnte blir fremstilt litt for karikert (litt over the top) og den sistnevnte for endimensjonal, så gjør Podrick Payne (takket være skuespiller Daniel Portman) akkurat så mye og så lite av seg, at han forsvarer en plass på denne lista.
Er med i: 43 episoder (sesong 1-7); spilt av: Alfie Allen
Stakkars Theon Greyjoy. Sannsynligvis den mest jagede og plagede mannen i Westeros, og samtidig en av de mest dumme. Som seer har forholdet mitt til ham vekslet mellom respekt, fortvilelse, hat og sympati. Mye av det dumme han gjør, kan forklares av at han i utgangspunktet er en uønsket person. Han føler seg som en byrde. Faren (Balon Greyjoy) vil ikke vite av ham og Theon blir kastet ut fra hjemmet sitt på Pyke (en øy i Iron Islands) og sendt til Winterfell hvor hans nye stemor (Catelyn Stark) legger han for hat.
Det vil ta for mye spalteplass å beskrive hvor mye idiotisk og ondskapsfullt han gjør og ikke minst hvor mye ondskap han blir utsatt for. Torturscenene med Ramsay Bolton, hvor han i praksis etterhvert blir forandret til en hund ved navn “Reek”, er dessverre noe som jeg sent vil glemme. Denne opplevelsen gjør han ikke bare usikker, men livredd i resten av serien. Det vil si: I sesong 7 skjer det noe ved en strand som gjør at jeg blir optimistisk. Her viser han seg fra en ny og modig side – noe som gir meg håp på hans vegne inn i den aller siste sesongen. Men samtidig vet jeg at han kan ikke stoles på 100 %, så på hvilken side han ender opp til slutt, er umulig å gjette seg til. Men han er absolutt en fascinerende rollefigur, herlig tolket av Alfie Allen.
Er med i: 48 episoder (fordelt på alle sju sesongene); spilt av: Iain Glen
Opprinnelig er Jorah en spion på oppdrag for King’s Landing; spionobjektet er dragemoren, Daenerys Targaryen. Etter å ha tjent en periode som Danys fremste rådgiver, blir han avslørt, og hun landsforviser ham som straff. Men så er det bare det at Jorah langsomt men brennsikkert har forelsket seg i Daenerys, og han bestemmer seg for å benytte seg av alle virkemidler for å vinne tilbake hennes tillit. Gjennvinningsprosjektet hans utgjør mye av underholdningen i sesong 5.
Han lykkes i sitt comeback-prosjekt, men ikke uten en dyr pris: Han pådrar deg drageskjell, en dødelig sykdom. Og igjen får vi en grunn til å følge ham gjennom flere episoder. Men jaggu klarer han ikke på mirakuløst vis å bli kurert (takket være bokkyndig hjelp fra Samwell Tarly). Dog er ikke lykken komplett for Jorah. Han får ikke gjengjeldt sin kjærlighet til Daenerys. Han må til stadighet (gjennom alle sesongene) observere at andre menn får tilgang til dragemorens underliv.
Hans målbevisste og imponerende kamp for Daenerys kjærlighet og mot drageskjell-sykdommen, gjør at han forsvarer en tolvteplass på denne lista. I tillegg kan jeg til en viss grad identifisere meg med ham: Ikke på grunn av hans modighet og kampegenskaper, men på grunn av hans evige henvisning til “the friend zone”. Men kanskje sikter han for høyt? Eller vil han endelig få det hans hjerte og kjønnsorgan begjærer når Daenerys i neste sesong oppdager at hennes nåværende sexpartner er hennes nevø? Spennende, spennende…
Er med i: 33 episoder (sesong 1-4, 6 og 7); spilt av: Rory McCann
Sandor “The Hound” Clegane er en mann man ikke kødder med (ei heller hans bror Gregor “The Mountain” Clegane som Sandor har et nokså anstrengt forhold til). Vi møter ham først som en av prins Joffrey Baratheons livvakter. Ved slaget ved Blackwater får han nok og desserterer. På sin jakt på midler til livets opphold, kidnapper han Arya Stark og sammen setter de to ut på en morderisk turné som jeg ikke har sett maken til siden Mickey & Mallory i “Natural Born Killers”.
Etter en intens nærkamp med Brienne of Tarth i slutten av sesong 4, dør vår venn. Tilsynelatende. Heldigvis dukker han opp igjen i sesong 6, og vi får gleden av å ikke bare bevitne flere herlige kampscener og rett-fra-levra-replikker, men også en utvikling av hans personlighet. Han begynner så smått å vise anger for noe av det brutale han har utsatt mennesker for, og hans forhold til ild og magi begynner å mykne. Fra å være tvers gjennom badguy i sesong 1, avslutter han sesong 7 med et nokså vakkert sinn. Selvfølgelig fortsetter han med det han er flink til, nemlig å slåss og å drepe, men han gjør det for den gode siden, altså for Jon Snow, Daenerys Targaryen og Tyrion Lannister.
Det blir interessant å følge Sandor i sesong 8. Vil han utvide sin merittliste? Og ikke minst: Vil han få hevn over sin bror, Gregor, som svidde av halvparten av Sandors hodebunn i barndommen?
Er med i: 26 episoder (sesong 1-4); spilt av: Jack Gleeson
Hadde denne tenåringen vært min kontaktelev, hadde jeg sannsynligvis innstilt han til nedsatt adferdskarakter på neste karaktermøte. En egoistisk, feig, ondskapsfull, tyrannisk og sadistisk drittunge. Mer hyggelige ord er det ikke mulig å bruke på Joffrey Baratheon som bruker sin tilmålte tid som konge i King’s Landing til å beordre folk drept og lemlestet. Han nyter å se folks smerte og elsker å få andre mennesker til føle seg liten i hans selskap. Heller ikke hans første forlovede, Sansa Stark, blir spart for hans ydmykende adferd.
Men han mishandler folk bare når han vet det ikke får noen konsekvenser for ham. Feig som han er trekker han seg unna når han lukter nærkamp og stridigheter. Hans innsats i slaget ved Bayswater er et ynkelig skue. Et annet patetisk aspekt ved Joffrey, er at han har ingenting å stille opp med når hans morfar og farfar (i én og samme person faktisk), Tywin Lannister, kjefter på han. Da trekker han seg tilbake som en pisket hundevalp. Også mamma Cersei og onkel Tyrion har en viss kontroll på Joffrey, men Tyrion får unngjelde i bryllupsfesten til Joffrey og Margaery, men den som ler sist ler best.
Sjelden har jeg applaudert og frydet meg over en drapsscene som den som avslutter S04E02, når Joffrey blir forgiftet i sitt eget bryllup. Det er så deilig å se ansiktet hans bli blekt og deretter rosa med skum fråtsende ut av munnviken hans – og blodspreng i øynene. Likevel kommer dette motbydelige vesenet, som aldri gjorde én eneste sympatisk handling i løpet av de 26 episodene han fikk være med i serien, inn på min favorittliste, noe som skyldes at han rett og slett er 100 % sadistisk ondskap, en rendyrket djevelunge, men samtidig så feig at jeg ofte bare må le av ham. Skuespiller Jack Gleeson må jo selvsagt ha en stor porsjon av æren. Han er brilliant! (Synd han har sluttet som skuespiller. Nå vil hans ansikt for alltid bli forbundet med pur ondskap. Han burde iallfall ha spilt et par-tre “snille” rollefigurer for å rette opp balansen.)
Er med i: 58 episoder (sesong 1-7); spilt av: Lena Headey
Man kan lett bli rørt av denne morens grenseløse kjærlighet til sine barn. Og til sin bror. Men der stopper egentlig likheten mellom Cersei Lannister og en vanlig trebarnsmor. Hun er ganske tydelig på at ingenting kan komme i veien mellom henne og sine barn. Og hennes bror. Hun kjemper med litt nebb og masse klør for velferden til Joffrey, Tommen og Myrcella. Og hennes bror. For Cersei består verden kun av fire personer: Henne og sine tre barn. Pluss Jamie Lannister, broren hun elsker på så mange måter.
Cersei går også langt for å bevare freden i “The Realm”. Før hun endelig blir dronning i begynnelsen av sesong 7, har hun tålt mang en knekk og smekk. Hun har blitt latterliggjort av sin egen far; hun har måttet vandre naken langs gatene i King’s Landing; hun har måttet halvråtne i et fangehull i flere dager og hun har fått oppleve å miste alle barna sine: to av mord og ett av selvmord. Når hun endelig gjenvinner balansen, kjenner hevnen hennes ingen grenser.
Jeg har en mistanke om at hun ikke er helt ferdig med å hevne seg. Den mistanken får jeg bekreftet eller avkreftet i den siste sesongen.
Er med i: 37 episoder (sesong 2-7); spilt av: Gwendoline Christie
Skal jeg ut i krigen noen gang, eller på et annet farefullt tokt, så velger jeg Brienne of Tarth som ledsager. Hun har et hjerte av gull og et sverd av valeriansk stål. Hun har gjennom flere episoder dokumentert sin kampevne, lojalitet og stå-på-vilje. Beskjeden er hun også: Hun vil verken bli kalt ridder (noe hun heller ikke er, formelt sett) eller lady (noe hun formelt sett er, som eneste datter av Lord Selwyn Tarth).
Det jeg husker Brienne best for er hennes langturer i skog og mark i tospann med Podrick Payne (i sesong 4 og 5) og ikke minst med Jamie Lannister (i sesong 3). Det “umulige” vennskapet mellom Brienne og Jamie er noe av det nusseligste og rørende i hele serien. En annen mann som har et godt øye med Lady Brienne er Tormund Giantsbane, og det skal bli spennende å se om det blir noe hanky-panky mellom de to i sesong 8 (forutsatt at Tormund overlever dramatikken han havnet midt oppi i sluttminuttene av sesong 7).
Er med i: ni episoder (sesong 4-7); spilt av: Richard Brake (sesong 4 og 5) og Vladimir Furdik (sesong 6 og 7)
Cirka 8 000 år gammel, så er denne “whitewalkeren” en av de eldste skapningene i GoT-universet. Han var opprinnelig en av de første menneskene (“The First Men”), men ble omskapt av The Children of the Forest til det iskalde og skumle beistet er i dag. Han er utvilsomt det mest onde og farlige vesenet på Westeros, og han har gjennom sju sesonger, sakte men sikkert, ført en gjeng med “white walkers” og “wights” (zombie-lignende skapninger) sørover mot Muren.
Det er usikkert hva det er han egentlig prøver å oppnå, men det er grunn til å anta at han vil ha total verdensherredømme og er villig til å drepe alle på sin vei og omskape dem til “wights” bare ved å heve armen – eller til “white walkers” bare ved å røre borti dem. Han rår over store og fryktinngytende ressurser, og den siste ressursen han kommer i bestittelse av mot slutten av sesong 7, er selveste Viserion, en av Daenerys’ drager.
Det ser ikke ut som han har noen svakheter, og det er ingen tvil om at skal det fortsatt eksistere mennesker i GoT-universet, så må hele GoT-verdens befolkning samarbeide om å knekke ham og hans hær av udøde. Det er liten tvil om at Nattens Konge vil få en sentral brikke i avslutningssesongen. Vil Daenerys Targaryen og hennes nevø Jon Snow mobilisere nok krefter til å beseire ham i sesong 8? Og vil de få støtte fra Cersei Lannister?
Er med i: 35 episoder (sesong 1-4, 6 og 7); spilt av: Isaac Hempstead-Wright
Vi får først se Bran som en drittunge som ikke hører på moren sin. Han får ikke lov til å klatre langs fasadene i Winterfell, men han gjør det likevel. Dermed får han egentlig som fortjent: Han ender opp som invalid fra midten og ned (riktignok godt hjulpet av Jamie Lannister som dyttet han ned i fra tårnet hvor han og søsteren hadde en kosestund). Men kanskje ligger dette i kortene i en plan som en allestedsværende og mystisk kraft har laget for ham?
Iallfall begynner han å få drømmer om en treøyd ravn, og på grunnlag av disse drømmene, insisterer han på å bli kjelkedratt til nord for Muren hvor han får beskjed av en gammel mann som er inngrodd i et tre, om at Bran selv skal bli den treøyde ravnen. Og det ganske så brennkvikt. Etter transformasjonen, får Bran/The Tree-Eyed Raven tilgang til enkeltindividers historier og skjebner og små glimt av en mulig framtid. Han blir tilsynelatende allvitende, og det synes helt klart at han blir en svært viktig brikke i den avsluttende fasen av tronenes kamp.
Det har vært temmelig interessant å følge både rollefiguren og skuespilleren gjennom serien. De har begge gjennomgått store kroppslige forandringer. Isaac Hempstead-Wright var 11 år i sine første scener som Bran og 17 år i sin siste scene som The Three-Eyed Raven, noe som både kan ses og høres.
Er med i: 49 episoder (sesong 1-7); spilt av: Nicolaj Coster-Waldau
Jaime er den eneste i Lannister-klanen med vettet og fornuften i noenlunde god behold. Han er for eksempel den eneste i familien som ikke legger skylda for moren Joannas død på lillebror Tyrion, og han er alltid åpen og ærlig om sine hensikter og er en mann man kan stole på. Riktignok drepte han den kongen han var satt til å beskytte (han kalles jo “Kingslayer” blant sine fiender og skeptikere), men man forstår ganske fort at han gjorde menneskeheten en stor tjeneste ved å gjøre det.
Det er mye action hvor enn Jaime beveger seg, og tv-seerne får servert sjenerøse mengder kampscener og kjappe replikker. Vi får også bevitne hans sorger og svakheter, som f.eks. når han dytter Bran ned fra et tårn, når Locke kapper av han høyrehånda og når datteren Myrcella dør i hans armer. Men det jeg kanskje kommer til å huske han aller best for er den strabasiøse reisen sørøver til King’s Landing sammen med Brienne of Tarth og det vennskapet som etterhvert utvikler seg mellom dem. Også rørerende er å observere den respekten han har til sin lillebror Tyrion. Han er den eneste som konsekvent har behandlet Tyrion med verdighet og som likemann,
I slutten av sesong 7 får han nok av sin elskede søster Cersei (som han har hatt et incestiøst forhold til), og han rir mot nord for å kjempe for menneskene i kampen mot de døde. Måtte han lykkes.
Er med i: 53 episoder (sesong 1-7); spilt av: Maisie Williams
Arya Stark er en kaldblodig og barbarisk masse- og seriemorder som dreper folk med største fornøyelse og nytelse. Og likevel elsker vi henne, gjør vi ikke? Hun er jo innerst inne ei lita søtnos! En kvinnelig snusmumrikk!
Vel, hun har jo ikke alltid vært en morderske. Til hun var 12 år gammel bodde hun i Winterfell som en forholdsvis snill pike. Det verste hun kunne finne på var å gjennomføre småpranks mor storesøster Sansa. Men så, etter at hun flyttet sørøver til King’s Landing med Sansa og faren Eddard, opplever hun den ene brutale uretten etter den andre. Lannister-klanen (vel, egentlig bare Joffrey) halshugger faren hennes; Frey-klanen kutter strupen til moren hennes; Bolton-klanen stikker en kniv i hjertet til storebroren hennes (med hilsen fra Lannister-klanen); hun bevitner at sverdkamp-treneren hennes blir brutalt drept i tillegg til en rekke andre mord og henrettelser.
Med dette som bakteppe, så er det kanskje ikke så rart at hun utvikler seg til å bli den verste kvinnelige drapsmaskinen popkulturen har sett siden Beatrix “The Bride” Kiddo i “Kill Bill - Volume 1 & 2” (2003/2004). Akkurat som Beatrix, og akkurat som Dexter i “Dexter”, dreper hun bare de som “fortjener” å bli drept. Således er Arya kanskje blitt kanskje den aller største antihelten i tv-serien. Men kan vi likevel være sikker på at hun holder seg på denne “rettferdige” stien på sin blodsreise gjennom siste sesong? Nå kunne det jo virke som at hun roet seg ned i sesong 7 (selv om vi fikk et glimt av kaldblodig barbari da hun kuttet Littlefingers strupe), men vi kan aldri vite.
Hun er i det minste en svært interessant karakter som viser en kontinuerlig utvikling gjennom hele serien, og det er aldri noen tvil om hvor lojaliteten hennes ligger, nemlig hos familien sin (dvs. det lille som er igjen av den) i Winterfell. Likevel er det vanskelig å si hvor og hva hun kommer til å ende opp som på slutten av sesong 8? Hvilken brikke har hun egentlig i The Game of Thrones?
Er med i: 58 episoder (sesong 1-7); spilt av: Kit Harrington
Jon Snow kunne vært nr. 1 på denne lista, for han er jo selvsagt seriens største helt. Han er den mest rettferdige, fornuftige og uselviske hedersmann med de aller høyeste moralske verdier. Han ofrer seg og går ut i krig og kamp for Stark-klanen og for menneskeheten. Det er helt umulig å mislike Jon Snow. Det eneste som er galt med ham, er at han er for kjekk. Derfor ryker førsteplassen på denne lista.
Han har vært med på mange eventyr, Jon Snow. Han har vært med i Nattens Voktere, vært på tokt nord for muren, flørtet med villfolket på forskjellige vis, slåss mot zombier og hvitgjengere, deltatt i “The Battle of Bastards”, hvor alt så mørkt ut, men så ble han reddet av stesøsteren Sansa Stark og Lord Baelish. Han er også blitt drept og stått opp fra de døde (med magisk hjelp fra 402 år gamle Melisandre).
Vi vet nå at Jon Snows egentlige navn er Aegon Targaryen og er dermed den rettmessige tronarvingen til De Syv Kongeriker. I siste episode hadde han deilig sex med sin tante, Daenerys Targaryen – uten at de er klare over slektskapsforholdet. Det skal bli spennende å se reaksjonene deres i sesong 8 når de får vite dette. Hvis de får vite det.
Er med i: 26 episoder (sesong 1-4); spilt av: Charles Dance
Den tøffeste, barskeste, mektigste og mest karismatiske av dem alle ble tatt av dage på simpleste og feigeste vis så altfor tidlig. Han ble drept mens han satt på dass av den eneste personen han var ondskapsfull mot, nemlig sin yngste sønn Tyrion. Så man kan kanskje si “he had it coming”, for man behandler rett og slett ikke sønner på den måten Tywin gjorde.
Han satt aldri på tronen i King’s Landing selv, men i realiteten var det han som hadde makten i Westeros. Han hadde full kontroll på Cersei, Jaime og Joffrey. Disse tre, spesielt sistnevnte, fryktet Tywin, og han herjet med dem akkurat slik han ville. Og selv om han aldri ofret andre en positiv gest, var han aldri sadistisk av natur, slik barnebarnet Joffrey var, og han var aldri like hevnlysten som Cersei. Tywin var en utmerket hærfører, strateg og administrator som visste om verdien av allianser.
Man kunne selvsagt la seg irritere over hans ultrakonservative og patriarkalske syn på kvinner (inkludert datteren Cersei), og hans evige hat mot yngstesønn Tyrion (som han klandret for kona Joannas død), men Tywin visste alltid hva han gjorde og holdt alltid hodet kaldt. En av mine favorittskuespillere, Charles Dance, skal selvsagt ha en stor del av æren for den tilstedeværelsen som man alltid kunne føle hver gang Tywin var på PC-skjermen. Han eide hver scene han var med i. Jeg må innrømme jeg savner ham. Det hadde vært interessant å se på hvilken måte han hadde hamlet opp med Daenerys Targaryen (jeg tror ikke dragemoren ville hatt noen sjanse dersom Tywin fremdeles hadde vært i live, såpass smart var han) og hvordan han hadde stilt seg i kampen mot de dødelige kreftene fra nord.
Er med i: 61 episoder (sesong 1-7); spilt av: Peter Dinklage
For en herlig karakter denne Tyrion Lannister er. Jeg er så takknemlig overfor forfatteren og produsentene at han har fått leve gjennom hele serien til nå. Jeg skulle til å skrive “han har fått leve i beste velgående gjennom hele serien”, men det blir selvsagt helt feil. Bare Game of Thrones-universets guder vet hvor mange ganger denne mannen har lidd og blitt utsatt for den ene nedverdigende handlingen etter den andre. Allerede da han ble født ble han forhatt av sin egen far (Tywin) og søster (Cersei). De har hele tiden holdt ham personlig ansvarlig for at moren (Joanna) døde umiddelbart etter fødselen. Siden har han også fått skylda for mordforsøket på Bran Stark (Catelyn Stark tok ham til fange, og han ble nesten henrettet, men berget av Bronn fra å bli kastet ned i “Månehullet” i Castle Eyrie) og giftmordet på Joffrey Lannister (hvor boren Jaime (ved hjelp av Varys) til slutt berger ham fra den sikre henrettelse). I rettssaken som fulgte etter attentatet på Joffrey, sier Tyrion: “I'm guilty of a far more monstrous crime: I'm guilty of being a dwarf!”
Tyrions fremste våpen er hans intelligens. Han leser folk som en åpen bok, han er uslåelig i diskusjoner og han klarer alltid å snakke seg ut av tilsynelatende håpløse situasjoner. Han vet de riktige tingene å si både når han skal rose og fornærme folk. Han er også en kyniker, pessimist, realist og dønn ærlig om seg selv og andre. “Jeg drikker, og jeg ligger med horer, det er det jeg er flink til”, sier han ved flere anledninger. Samtidig har han sympati for de svakeste i samfunnet, og han er lojal mot alle som viser ham respekt og barmhjertighet. Han synes livet er meningsløst (men likevel bedre enn å være død), men han lengter etter kjærlighet og tilhørighet og blir såret hver gang dette blir nektet ham.
Tv-høydepunktene hvor Tyrion står sentralt, står i kø. Det er vanskelig å trekke fram det beste Tyrion-minnet fra serien, men blant kandidatene kan nevnes: Vennskapet han utvikler med Jaime, Bronn, Shae, Varys, Jorah og Daenerys; slaget ved Blackwater; de verbale slagsmålene med Joffrey og Cersei; ekteskapet med Sansa Stark; rettsaken etter Joffreys død; konfrontasjonen med Cersei i sesong 7 hvor han gir henne tillatelse til å drepe ham – og ikke minst drapene han utfører på ex-dama (Shae) og faren (Tywin)
Fremfor sesong 8, har Tyrion flyktet til Essos og blitt Daenerys Targaryens høyre hånd og fremste rådgiver i hennes begynnende forsøk på å erobre Westeros og King’s Landing (de skal bare ta knekken på noen zombier fra nord først). Jeg håper inderlig det går bra med Tyrion og at han får dø på den måten han selv ønsker å dø, nemlig "in my own bed, at the age of 80 with a belly full of wine and a girl's mouth around my cock”.
Denne lista ble publisert 28. mars–11. april 2019
Da ble det dessverre ikke plass til Daenerys Targaryen, Sansa Stark, Eddard Stark, Robb Stark, Catelyn Stark, Varys, Littlefinger, Davos Seaworth, Stannis Baratheon, Roose Bolton, Ramsay Bolton, Melisandre, Missandei, Olenna Tyrell, Margaery Tyrell, Bronn, Oberyn Martell, Samwell Tarly, Gilly, Ygritte, Tormund Giantsbane, Mance Rayder, Yara Greyjoy, Gregor Clegane, Robert Baratheon, Jaqen H’ghar, Hodor, Gendry, Robin Arryn, Thoros of Myr, Beric Dondarrion, Maester Aemon og Maester Lewin bare for å nevne noen av de flotte karakterene i denne fascinerende tv-serien.