Topp 5 kommunevåpen i Innlandet

Innlandets fylkeskommunevåpen

Innlandets fylkeskommunevåpen

Jeg er langt fra noen nerd på området, med heraldikk – vitenskapen om våpenmerker – har hatt en viss innvirkning på meg i løpet av årenes løp (dog ikke så mye som vexillologi – vitenskapen om flagg) – nok til at jeg synes det er bryet verdt å lage ti lister om norske kommunevåpen, én liste fra hvert fylke (unntatt Oslo). Trolig kroner jeg det hele med en ellevte liste, en nasjonal samleliste.

Kanskje må jeg skynde meg å gjøre ferdig de ti listene, da det politiske stemningsbildet i skrivende stund (21.5.2021) tilsier at regionreformen blir reversert etter stortingsvalget senere i år. Det ser verst ut for Viken og Troms og Finnmark, så om ett år eller to, kan vi være opp i 14 fylker – noe som betyr ekstra mye arbeid for meg hvis jeg venter så lenge med disse listene.

Første fylke ut i denne listeserien er Innlandet – et produkt av de tidligere fylkene Hedmark og Oppland. Her er de fem kommunevåpnene derfra, som jeg synes ser best, kulest eller mest interessant ut. Jeg har kun brukt subjektive estetiske kriterier – uten å ta hensyn til verken historikk eller funksjonalitet.

NB. Innbyggertallene som presenteres for hver kommune, er per 1.1.2021; mens innbyggertallet for tettsteder er per 1.1.2020. Grensekommunene er ramset opp med klokka fra nord til vest. Ordførerne er de som er innsatt i perioden 2019-2023.

 

 
Kongsvinger.jpg

5. KONGSVINGER

Kjappe fakta om Kongsvinger kommune — Areal: 1 036 kv.km; grensekommuner: Grue, Torsby (Sverige), Eda (Sverige), Eidskog og Sør-Odal; innbyggertall: 17 851; administrasjonssenter: Kongsvinger; tettsteder: Kongsvinger (12 088 innb.), Roverud (762) og Austmarka (228); ordfører: Margrethe Haarr (Sp)

Dette kommunevåpenet fra 1926 er mer fascinerende enn pent. Faktisk grenser det til stygt. Men likevel skaper det undring: Skal det forestille en ufo som har landet på toppen av en ås? Eller er det Darth Vader sett underfra? Ifølge fasiten, skal det forestille Kongsvinger festning og elva Glomma (som renner gjennom tettstedet), men jeg synes bygningen ligner mer på operahuset i Oslo enn på den nevnte festing, og elva…? Vel, den kunne ha vært mer fargerik, men greit nok, jeg skal ikke protestere.

 

Nord-Odal.jpg

4. NORD-ODAL

Kjappe fakta om Nord-Odal kommune — Areal: 508 kv.km; grensekommuner: Stange, Åsnes, Grue, Sør-Odal, Nes og Eidsvoll; innbyggertall: 5 038; administrasjonssenter: Sand; tettsteder: Sand (1 071) og Mo (407); ordfører: Lise Selnes (Ap)

Det eneste kommunevåpenet i Norge som – iallfall i mine øyne – forestiller en praktisk bruksgjenstand jeg har mange av og som jeg ikke vet hvordan jeg ville klart meg foruten, nemlig kleshengeren. Denne forestillingen er urokkelig. Ikke søren om fasiten (tømmersakser som symboliserer skogdriften i kommunen) påvirker min opplevelse av dette kunstverket av et kommunevåpen.

 

Sel.jpg

3. SEL

Kjappe fakta om Sel kommune — Areal: 905 kv.km; grensekommuner: Dovre, Folldal, Sør-Fron, Nord-Fron og Vågå; innbyggertall: 5 592; administrasjonssenter: Otta; tettsteder: Otta (1 715), Dale (660), Bjølstad (383) og Sandbumoen (266): ordfører: Eldri Siem (Sp)

Et gyllent kvinnemenneske som blåser i et horn kan aldri bli feil. Feil har jeg derimot tatt om uttalen av Sel: Jeg har alltid trodd at det skal uttales sæl (med lang æ og tjukk l), men det skal visstnok uttales sell (kort e, tynn l). Feil kan det derimot være i gjengivelsen av den gylne og fagre selværskvinnen: Noen vil kanskje hevde at den midja er photoshoppet, mens andre blåser i det. Blåsingen, som gjøres med prillarhorn av ingen ringere enn Prillarguri, er for å varsle om den 300 manns sterke skottehærens ankomst ved Kringen (rett sør for Otta) i 1612. Skottehæren var leiesoldater fra Skottland, som var på vei gjennom Norge til Sverige for å støtte svenskene i Kalmarkrigen (mellom Danmark-Norge og Sverige). Uten å spoile for mye, kan jeg avsløre at skottehæren nådde ikke frem til Sverige, blant annet takket være dette gylne kvinnemennesket.

 

Elverum.jpg

2. ELVERUM

Kjappe fakta om Elverum kommune — Areal: 1 229 kv.km; grensekommuner: Åmot, Trysil, Våler og Løten; innbyggertall: 21 292; administrasjonssenter: Elverum; tettsteder; Elverum (15 248) og Heradsbygd (405); ordfører: Lillian Skjærvik (Ap)

Sinte ugler er alltid morsomme å se på, og denne er kanskje sint for at Elverum FK rykket ned fra 2. divisjon i 2019 – eller for at breddefotballen (fra 3. divisjon og ned) har hatt spilleforbud i over ett år grunnet pandemi og en inkompetent regjering. Eller kanskje ikke. Kommunevåpenet ble vedtatt i 1988 for å hedre Elverum som utdanningsby. Her har nemlig Høgskolen i Innlandet sitt hovedkvarter (i Terningen Arena) med 8 % av høgskolens samlede studentmasse på 16 000 studenter. Her finnes også den frilynte Elverum folkehøgskole (ca. 130 elever) og ikke minst “Elvis” – som er kallenavnet på Elverum videregående skole, hvis 1150 elever og 185 ansatte kunne ta i bruk splitter nye lokaler høsten 2019. Det er det ingen grunn å være sint for, Ugle!

 

Tynset.jpg

1. TYNSET

Kjappe fakta om Tynset kommune — Areal: 1 881 kv.km; grensekommuner: Rennebu, Midtre Gauldal, Os, Tolga, Rendalen, Alvdal, Folldal og Oppdal; innbyggertall: 5 537; administrasjonssenter: Tynset; eneste tettsted: Tynset (2 803); ordfører: Merete Myhre Moen (Sp)

Før jeg begynte research til denne og de ni andre heraldiske listene som følger, hadde jeg aldri forestilt meg at kommunevåpen kunne være morsomme, men det har Elverums og Tynsets vist til gangs at de kan være. Kaka, i Innlandets tilfelle, tas av Tynsets. Selv om jeg har vært i Tynset ved et par anledninger, har jeg ikke bitt meg merke i kommunens våpen. Av en eller annen merkelig grunn har jeg likevel forestilt meg at den inneholder en tegning av fremkomstmiddelet spark. Overraskelsen da jeg oppdaget sannheten, var så stor at jeg fikk Farris i vrangstrupen og sprutet en munnfull over tastaturet og deler av pc-skjermen. Tynsetingene har altså valgt å la seg presentere av et prakteksemplar av en dyreart som åpenbart er en blanding av elg og sjiraff. Dette er komikk på høyeste kommunalt nivå, og all min respekt, honnør og beundring går til medlemmene av kommunestyret i 1985, som godkjente dette mesterverket.

 

Denne lista ble publisert 21.–25. mai 2021 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.