Topp 5 kroatiske låter i Eurovision Song Contest

Det står respekt av Hrvatska radiotelevizija (HRT) som fortsatt gidder å være med i Eurovision Song Contest selv om det nå er gått 22 år (!) siden Kroatias siste topp 10-plassering. I denne 22-årsperioden har Kroatia i tillegg blitt slått ut i semifinalen hele ni ganger av 15 forsøk.

Etter fire semifinale-exiter på rad, meldte Kroatia pass i 2014 og 2015 (i 2015 droppet HRT sågar å sende ESC over den kroatiske eteren) før de gjorde comeback i 2016. Det ble finaleplass både i 2016 og 2017 før de gikk inn i en ny periode med fire semifinale-exiter på rad (2018, 2019, 2021 og 2022) – og her er Kroatia og HRT nå. Men i motsetning til etter forrige fireårs-fiaskoperiode, stiller Kroatia til start i semifinale #1 i Liverpool Arena, tirsdag 9. mai. Så gjenstår det å se om Kroatia noen gang kommer inn i en ny gyllen periode som de hadde på 1990-tallet, hvor de på sju forsøk presterte fire topp 10-plasseringer.

Samlet sett har ikke Kroatia vært blant de landene som har varmet meg mest med sine ESC-bidrag, selv om de unntaksvis har glimtet til med noen sølvkorn – og i ett tilfelle har de servert meg og resten av Europa, en perle. Den perlen troner øverst (eller rent typografisk: nederst) på lista nedenfor.

NB! Etter at jeg har avslørt førsteplassen, publiserer jeg også en bonusliste (“honourable mentions”) nederst i dette web-dokumentet, bestående av fem OK låter som var nær ved å bli inkludert i hovedlista.

Spilleliste:
“Topp 5 kroatiske låter i Eurovision Song Contest (1993-2022)”.

Studioinnspillinger av mine fem favorittlåter i stigende rekkefølge – etterfulgt av fem nesten-på-lista-låter (“honourable mentions”) i kronologisk rekkefølge.
[Spotify/YouTube]

Kroatia i Eurovision Song Contest:
Debut: Millstreet 1993 (“Don’t ever cry”); beste plassering: 4. plass i Oslo 1996 (“Sveta ljubav”) og Jerusalem 1999 (“Marija Magdalena”); topp 10-plasseringer: 6 av 28 forsøk (21,4 %); videre fra semifinalen: 6 av 15 forsøk (40,0 %); første toppscore/tolver: Dublin 1994 (fra Slovakia for “Nek' ti bude ljubav sva”); siste tolver (fra fagjury): Moskva 2009 (fra Bosnia-Hercegovina for “Lijepa Tena”); språk: kroatisk (16 låter), engelsk (6), engelsk/kroatisk (3), kroatisk/engelsk (3) og engelsk/italiensk (1); sist gang på 100 % kroatisk: Rotterdam 2020 (“Divlji vjetre”); artistkonstellasjoner: 19 x solo (derav 13 kvinner og 6 menn), 1 x duo (blandet) og 8 x gruppe/band (derav 4 blandet, 2 mannlige og 2 kvinnelige); får ofte poeng fra: Slovenia (125 poeng fordelt på 16 finaler), Nord-Makedonia (77/10), Malta (71/18), Østerrike (46/13) og Sveits (48/14); gir ofte poeng til: Serbia (131/10), Nord-Makedonia (74/9), Italia (96/11), Slovenia (81/13) og Malta (85/20); får sjelden poeng fra: Danmark (0/14), Armenia (2/5), Moldova (3/6) og Bulgaria (3/6); gir sjelden poeng til: Armenia (4/9), Belgia (11/15) og Belarus (5/5)

 

 

5. “MARIJA MAGDALENA”

Skrevet av: Tonči Huljić (musikk) og Vjekoslava Huljić (tekst)
Fremført av: Doris Dragović
Resultat: 4. plass i Jerusalem, 29. mai 1999
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

Fremragende intro, OK vers, helt greit refreng og et noe uegnet rytmeseksjon.

Den kroatiske delegasjonen brøt ESC-reglene ved å bruke innspilt (mannlig) koring under finalefremføringen i International Convention Center i Jerusalem. Dette resulterte i at Kroatias poengsum ble redusert med 33 % – det vil si, de fikk beholde de 118 poengene de fikk på resultatlista; men poengene som Kroatia dro med seg inn i sin fem-års gjennomsnittsscore, som i denne perioden ble brukt som kvalifiseringsgrunnlag for finaledeltakelse i påfølgende år, ble redusert med 39,3 poeng. Heldigvis for Kroatia, hadde de gode poengsummer å vise til i årene 1995-1999, så deres deltakelse i ESC 2000 ble aldri truet.

29. mai 1999, mottok 38-åringen Doris Dragović to tolvere: fra Spania og Slovenia. Også folket i Tyskland (10), Tyrkia (8), Østerrike (8) og Bosnia-Hercegovina (8) var begeistret for hvitkledte Doris fra Split. Det norske folk var ett av tre folk som ga Doris null og niks. De to andre folkene: det britiske og det danske (Danmark har per 12.3.2022, aldri gitt poeng til Kroatia!)

 

4. “KAD ZASPU ANĐELI”

Skrevet av: Zdenko Runjić (m/t), Neno Ninčević (m/t) og Nikša Bratoš (m/t)
Fremført av: Goran Karan
Resultat: 9. plass i Stockholm, 13. mai 2000
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

En pen og mektig ballade om sovende engler, men ikke så mektig at den blir svulstig. Strykerlydene i refrenget utgjør den store forskjellen hos meg, og Goran Karan (36) har solid stemmekontroll både i og utenfor studio.

Ingen tolvere ble sendt Gorans vei etter hans upåklagelige fremføring i Globen, men 10-ere fra Russland og F.Y.R. Makedonia, og 8-ere fra Frankrike, Romania og Tyrkia. Null og niks fra Norge.

 

3. “MOJA ŠTIKLA”

Skrevet av: Franjo Valentić (m), Boris Novković (m) og Severina Vučković (t)
Fremført av: Severina
Resultat: 12. plass i Aten, 20. mai 2006
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

En løyelig, eksotisk og actionfylt Eurovision-sang som i Bosnia-Hercegovina (12 p.), Slovenia (10), Serbia og Montenegro (10), F.Y.R. Makedonia (10) og Monaco (4) ble foretrukket foran den finske hardrocken som vant. (Norge ga null og niks.) “Moja štikla” sikter til 34-årige Severinas høyhælte sko, men utover det er det vanskelig å konkludere med hva låta egentlig handler om. Verken den oversatte teksten eller den absurde/festlige musikkvideoen bidrar til å gi noe klart svar på dette, men jeg tror at det kan være en slags paringsdans hvor et assortert utvalg menn forsøker å få tilgang til hennes vagina.

“Afrika, paprika!”

 

2. “ROMANCA”

Skrevet av: Miran Veljković
Fremført av: Kraljevi ulice & 75 Cents
Resultat: 21. plass i Beograd, 24. mai 2008
Andre lenker: [Spotify: “Eurosong-versjon”] [YouTube: “Eurosong-versjon”; musikkvideo]

Bandnavnet betyr Kongenes gate, og i dens spiss: vokalist og låtskriver Miran Veljković. Med hjelp av den 75 år gamle gjesteartisten 75 Cents (Ladislav Demeterffy), synger de nostalgisk om svunne tider. Med passe mengder fiolin, trekkspill og kontrabass, blir “Romanca” en fornøyelig og trivelig affære.

At en så hyggelig og gemyttelig sang kun ble belønnet med en 21. plass, kan nok skyldes de sinte utropene fra 75 Cents på scenen i Beograd Arena, som tar vekk noe av låtas sjarmpreg. I den mer delikate studioversjonen, ligger hans vokale bidrag mer avdempet og balansert i lydbildet. Ja, det ligner mer på rap, noe som kanskje var intensjonen på scenen også.

Fjorten land ga Kroatia poeng i finalen, men bortsett fra 10-eren fra Bosnia-Hercegovina, 8-eren fra Slovenia og 5-eren fra Latvia, var det bare smuler (1-3 p.) å hente fra de elleve andre. Norge ga null og niks.

 

1. “NEKA MI NE SVANE”

Skrevet av: Petar Grašo (m/t), Remi Kazinotti (m/t) og Stjepan Kalogjera (m/t)
Fremført av: Danijela
Resultat: 5. plass i Birmingham, 9. mai 1998
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]

Eurovision Song Contest 1998: det første med 100 % televote og det siste med levende orkester. Og på start nr. 1: Noe av det aller vakreste som noensinne er fremført på en Eurovision-scene. Jeg er faktisk tilbøyelig til å mene at liveversjonen er enda bedre enn studioversjonen. De 60 musikerne i BBC Concert Orchestra får virkelig denne perlen til å skinne enda klarere, og Danijela Martinović (27) synger strålende en sang om kjærlighetssorg hvis tittel enten kan bety La soloppgangen aldri komme eller La det aldri gå opp for meg.

Startnummeret får ta hovedskylda for at det ikke ble en høyere plassering enn femteplass. I televotingens tidsalder (fra 1998 til i dag), har ingen vunnet fra de tre første startnumrene, og kun én har vunnet som start nr. 1-7 (Tyrkia i 2003, som vant fra fjerdeposisjon). Så Danijela var i realiteten sjanseløs selv om hele 21 land ga henne poeng (alle unntatt Ungarn og Romania) – aller flest fra Slovenia (12), Nord-Makedonia (12), Slovakia (10), Israel (10), Tyskland (10), Malta (10) og Frankrike (8). Det norske folk var på linje med Europa og plasserte “Neka mi ne svane” på femteplass (6 poeng).

Det eneste å pirke litt på når det gjelder dette smykket av en sang, er at tekstskrivingen er noe lat: Etter refrenget, gjentas nemlig innledningsverset på nytt. Men jeg tror ikke så veldig mange la merke til det (heller ikke jeg back then), så jeg tviler sterkt på at dét kan ha hatt noe med utfallet å gjøre.

“One of the best songs in the ESC history and obviously the best from Croatia”, skriver bruker Quique Bellido på YouTube. Vanskelig å være uenig i det.

 

Denne lista ble publisert 12.–16. mars 2023 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.

 

Nesten på lista (“Honourable Mentions”) – i kronologisk rekkefølge:

 

Spilleliste:
“Topp 5 kroatiske låter i Eurovision Song Contest (1993-2022)”

Studioinnspillinger av mine fem favorittlåter i stigende rekkefølge – etterfulgt av fem nesten-på-lista-låter (“honourable mentions”) i kronologisk rekkefølge.
[Spotify/YouTube]