Topp 15 Spice Girls-låter

Det er ikke gutteband og jenteband i seg selv, jeg har vært skeptisk til opp gjennom årene, men derimot band hvis medlemmer er valgt ut av talentspeidere og musikkprodusenter via opptaksprøver (auditions) – og hvis sanger er skrevet av ett eller flere låtskriverteam. Spice Girls var ikke et unntak (trodde jeg), så jeg hadde stort sett bare avsky å melde mot gruppa i 1996-2000, perioden de ga ut sine tre eneste album. Det er først i retrospekt at de har fått min fulle respekt.

Jeg skriver “stort sett avsky” fordi én av låtene deres har vært totalt uimotståelig fra første gang jeg hørte den, og jeg regner den som en av de beste poplåtene som noensinne er laget – en selvsagt førsteplass på denne lista.

Årsaken til at det tok 10-15 år før jeg begynte å dra inn piggene og åpne ørene til mer av Spice Girls’ musikk (foruten den omtalte låta), var oppdagelsen av hvem som har skrevet låtene deres – nemlig (stort sett) jentene selv (men de er fortsatt satt sammen av talentspeidere). Denne oppdagelsen har bidratt til at jeg har hørt gjennom låtene deres med nye ører og åpnere musikalsk hjerte – og gruppas beste låt er blitt enda mer genial. Men før vi kommer til den, her er først 14 andre godlåter Spice Girls er (med)ansvarlige for:

 

 

15. “OUTER SPACE GIRLS”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Matt Rowe og Richard Stannard

  • Bonusspor på singelen Too Much (1997)

    [Spotify]

Denne låta ble sjelden spilt i sin tid – verken på radio eller de tusen hjem – ganske enkelt fordi den ikke er å finne på noen av de tre albumene Spice Girls utga. Den er rett og slett en såkalt outtake fra deres andre album Spiceworld (1997). Heldigvis ble den ikke kastet i søppelet, men utgitt som såkalt b-spor på den andre singelen fra albumet, Too Much. At den ble redusert til b-status, er uforståelig for meg, for dette er ganske friske saker. Nå, i den postmoderne mediealderen, er ikke dette noen bekymring lenger, da den er lett å finne i online kanaler. Låta handler om, så vidt jeg kan klare å tolke, Spice Girls som intergalaktiske skapninger.

“Close encounters of the female kind / Get with the M-G-M-V-E / Guaranteed to blow your mind”

 

14. “HEADLINES (FRIENDSHIP NEVER ENDS)”

  • Skrevet av: Victoria Beckham, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Matt Rowe og Richard Stannard

  • Fra samlealbumet Greatest Hits (2007); også utgitt som dets eneste single (2007)

    [Spotify]

Spice Girls’ siste singel. Gitt ut i forbindelse med utgivelsen av samlealbumet Greatest Hits og den korte gjenforeningen i 2007-2008 med alle de fem originalmedlemmene. De nå godt voksne Victoria (32), Mel B (31), Emma (31), Mel C (33) og Geri (34) reflekterer over deres eget, over ti år gamle vennskap i denne behagelige midtempo-balladen med en BPM (beats per minute) på 76. Men selvsagt, som med alle andre gode poptekster, så kan denne handle om vennskap generelt, slik at flere kan kjenne seg igjen i den.

“Let's make the headlines loud and clear / The best things suddenly happen when you are here”

 

13. “RIGHT BACK AT YA”

  • Skrevet av: Victoria Beckham, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Eliot Kennedy og Tim Lever

  • Fra albumet Forever (2000)

    [Spotify]

På deres tredje album er Spice Girls blitt en kvartett fordi eldstejenta Geri Halliwell har valgt å seile sin egen sjø. Jeg kan ikke si at savnet etter henne er stort, for de fire andre klarer seg godt i denne låta som handler om en jentegruppe som folk har avskrevet, men som nå kommer right back at ya! Mel B har en rappesekvens i midten av låta, som spicer den såpass opp at den ble inkludert på denne lista.

“We started a trend now they all imitated /A new generation of spice we created”

 

12. “SPICE UP YOUR LIFE”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Matt Rowe og Richard Stannard

  • Fra albumet Spiceworld (1997); også utgitt som dets første single (1997)

    [Spotify]

En fargerik og fartsfylt latino-låt som etterhvert er blitt en av Spice Girls’ signaturlåter på konserter, og som velpassende nok ble brukt som åpningslåt på deres gjenforenings-verdenturné i 2007-2008. Hadde jeg regissert en musikkvideo til låta, så hadde jeg filmet den på en strand i Rio de Janeiro. Marcus Nispel, han som ble plukket ut som regissør, valgte i stedet en mer dystopisk scenografi – klart inspirert av en viss Ridley Scott-regissert science fiction-klassiker fra 1982.

“Yellow man in Timbuktu / Colour for both me and you / Kung Fu fighting / Dancing queen / Tribal spaceman / And all that's in between”

 

11. “2 BECOME 1”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Matt Rowe og Richard Stannard

  • Fra albumet Spice (1996), også utgitt som dets tredje single (1996)

    [Spotify]

En smart, sensuell og seksuell ballade som virker på minst tre plan, iallfall for de som har engelsk som morsmål: (1) Et kindergarten-barn vil tro den handler om den store kjærligheten; (2) et barn i tidlig skolealder – samt alle de (uansett alder) som bare lytter til refrenget – vil nok få en sterk fornemmelse av at sangen handler om et nært forestående samleie; mens (3) alle som har gjennomført (og fulgt nøye med) seksualundervisningen på skolen – og som lytter litt nøyere på teksten, spesielt de tre pre-refrengene som Emma Bunton synger – vil skjønne at sangen også handler om forebygging av svangerskap, nærmere bestemt å tre på en kondom.

Da jeg hørte sangen de første gangene, som 20-åring, virket den på plan 2. Nå, 24 år senere, etter at jeg har lest gjennom teksten i forarbeidet til denne lista, virker den endelig på plan 3 på meg, og jeg skjønner at denne låtteksten må være noe av den mest subtile og elegante som er skrevet om prevensjon.

“Be a little bit wiser, baby / Put it on / Put it on / 'Cause tonight is the night / When 2 become 1”

 

10. “NEVER GIVE UP ON THE GOOD TIMES”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Matt Rowe og Richard Stannard

  • Fra albumet Spiceworld (1997)

    [Spotify]

En passende låttittel i disse koronatider. Sangen i seg selv, dvs. melodien på vers og refreng, er kanskje litt flat og monoton. Produksjons- og arrangementsmessig, derimot, er låta en stand-out med deilig 70-talls discosoul-flavour – for å si det på godt norsk. Dens høydepunkt er det flotte samspillet mellom fløyte og strykere rett etter 2-minuttersmerket! Synd dette partiet kun varer i 15 sekunder.

“Never give up on the good times / Living it up is a state of mind”

 

9. “TIME GOES BY”

  • Skrevet av: Victoria Beckham, Melanie Brown, Emma Bunton, Mischke Butler, LeShawn Daniels, Fred Jerkins III og Rodney Jerkins

  • Fra albumet Forever (2000)

    [Spotify]

Überklissete tekst til tross: Melodisk og vokalmessig er dette en veldig behagelig R&B-ballade å lytte til. De synger bra alle fire (Geri har forlatt gruppa her), men Mel C nailer det 100 %. Det er hun som åpner og avslutter denne låta som er, til tross for teksten, den beste fra Spice Girls siste album.

“Time goes by but we stand still / Love you for eternity I will”

 

8. “THE LADY IS A VAMP”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Andy Watkins og Paul Wilson

  • Fra albumet Spiceworld (1997)

    [Spotify]

En feiende flott swinglåt, dog kanskje litt rotete og forhastende (burde ha vart i ett minutt til), avslutter deres andre album. Her hedrer de tidligere powergirls med en dose namedropping (omtrent som Madonna gjorde det sju år tidligere med “Vogue”), og de avslutter sangen forbilledlig med å hedre seg selv.

“'Cause the lady is a vamp / She’s a vixen not a tramp / She’s a da-da-da-da-da-da-da”

 

7. “TOO MUCH”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Andy Watkins og Paul Wilson

  • Fra albumet Spiceworld (1997), også utgitt som dets andre single (1997)

    [Spotify]

En elegant og småjazzy ballade med et hint av R&B og doo-wop. Teksten er nokså komplisert til Spice Girls å være, men det synes å herske en konsensus om at den handler om utbasunering av store ord i kjærlighetslivet – ord som i lengden og ved overforbruk, mister sin mening og kraft. Det kan rett og slett bli for mye av det gode.

“What part of ‘no’ don't you understand / I want a man, not a boy who thinks he can”

 

6. “WHO DO YOU THINK YOU ARE”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Andy Watkins og Paul Wilson

  • Fra albumet Spice (1996); også utgitt som dets fjerde og siste single (sammen med “Mama”) (1997)

    [Spotify]

Jeg liker vanligvis ikke tekster som er med på å fronte janteloven. I dette tilfellet driter jeg i teksten, for det er særs vanskelig å la være å rocke dansefoten til denne herlige energipillen av en låt – hvis melodi og tekst visstnok ble skrevet samtidig som dens koreografi og musikkvideo.

“Giving is good as long as you're getting”

 

5. “CHRISTMAS WRAPPING”

  • Skrevet av: Chris Butler

  • Bonusspor på singelen Goodbye (1998)

    [Spotify]

Julesingelen Goodbye (1998) er gruppas første utgivelse uten Geri Halliwell. A-sporet er en høyst forglemmelig sak, mens b-sporet er en ordentlig sjarmbombe – nemlig en coverversjon av Chris Butlers “Christmas Wrapping” originalt fremført av hans band The Waitresses i 1981. Det faktum at den klarer å sjarmere en julehater som meg, sier litt om kvaliteten på låta – som handler om en travel kvinne som vurderer å kutte ut årets julefeiring; jula er bare (ytterligere) stress! (Hmm… Ikke så rart jeg liker denne låta! Den retter jo et kritisk søkelys på hele julekonseptet.)

Det skal jaggu mye til for å ødelegge originalversjonen fra 1981. Den er som en ferdigscoret pasning, og Spice Girls putter ballen enkelt i mål med denne versjonen som er ganske tro mot originalen, men den har noe “røffere” arrangement og en tekst som er noe justert til å passe et liv som artist/superstjerne og britisk samfunnsliv (originalen er jo amerikansk). For eksempel er den amerikanske butikkjeden A&P byttet ut med britiske Tesco.

A-siden på Goodbye, havnet to år senere på Spice Girls’ tredje album Forever (2000), noe b-siden ikke gjorde – merkelig nok. Kanskje kan det ha med det å gjøre at sangen kun er sunget av Mel C og Emma (Mel B og Victoria var høygravid da sangen skulle spilles inn, mens Geri hadde forlatt bandet), og at den dermed ikke kan regnes som en fullverdig Spice Girls-låt? Men heldigvis er den lett å finne på diverse strømmetjenester.

“Tesco has provided me / With the world's smallest turkey /Already in the oven / Nice and hot / Oh damn! Guess what I forgot?”

 

4. “WALK OF LIFE”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Andy Watkins og Paul Wilson

  • Bonusspor på singelen Too Much (1997)

    [Spotify]

Den personen som avgjorde at “Walk of life” skulle vrakes fra albumet Spiceworld (1997), burde vært sparket ut av musikkbransjen på livstid! Snakker om en evneveik avgjørelse! Albumet er kun 39 minutter langt, så hvilken skade ville det ha gjort å inkludere denne flotte reggae-låta? Ville albumet ha blitt for variert, kanskje? Albumet avsluttes jo med en real swinglåt (“The lady is a vamp”), så hadde virkelig en reggae-låt blitt “too much”?

Ikke bare er “Walk of life” en reggae-låt, men en meget god reggae-låt –og en hyllest til verdens kuleste by: London. Samtlige fem krydderjenter slipper til med sine solopartier her, og Victoria Adams, jenta som vanligvis bidrar med den dypeste stemmen, får skinne her med et overraskende vellykket falsetto-parti (1:20–1:37). (The Guardian er forøvrig ganske så enig med min vurdering da de rangerer denne låta på 7. plass på sin rangering av samtlige Spice Girls-låter.)

Så hadde jeg hatt en finger med i beslutningsprosessen, så hadde jeg ikke degradert denne låta til et b-spor på en singel, men tvert imot gitt den ut ikke bare på et album, men som a-spor på egen single – og med egen musikkvideo med mange herlige bilder fra Londons pulserende dag-og-natt-byliv.

Av alle singelutgivelser Spice Girls ga ut, troner dermed Too Much (1997) ubestridt på toppen. Alle dens tre låter (a-sporet + to b-spor) er blant mine 15 Spice Girls-favoritter (#15, #7 og #4).

“Rush hour slow it down / Stop and listen to the summer sound / Playing in the park and street talkin' / London Town is walkin’”

 

3. “WANNABE”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Matt Rowe og Richard Stannard

  • Fra albumet Spice (1996); også utgitt som dets første single (1996)

    [Spotify]

8. juli 1996. Før denne datoen visste nesten ingen hvem Spice Girls var. På samme dato ble gruppas debutsingle gitt ut – ledsaget av en musikkvideo spilt inn på gamle Midland Grand Hotel (samme bygg som St. Pancras stasjon), og Spice Girls-snøballen begynte å rulle (debutalbumet kom ut ti uker senere) . Sangen handler om at du er hjertelig velkommen til å være jeg-personens (Mel Bs) elsker og kjæreste, men da skal du samtidig oppfylle et krav, nemlig å komme godt overens med vennene hennes.

Med sine 2 minutter og 53 sekunder, så hadde låta passet fint inn i Eurovision Song Contest-formatet. Om den hadde gjort det bedre enn Storbritannias representant det året (8. plass for Gina G med “Ooh aah…just a little bit”), kan man bare spekulere i. Uansett: “Wannabe” er en ganske så merksnodig og annerledes pop/rap-låt med vibber fra en viss amerikansk ungdomsmusikal fra 1971 (filmversjonen: 1978), og med en legendarisk musikkvideo hvis handling er filmet i én tagning – den eneste tagningen som ble gjort (dog hadde jentene øvd i flere timer i forkant).

“I won't be hasty / I'll give you a try / If you really bug me / Then I'll say goodbye”

 

2. “STOP”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Andy Watkins og Paul Wilson

  • Fra albumet Spiceworld (1997); også utgitt som dets tredje single (1998)

    [Spotify]

Nok en lykkepille av en gladlåt! Og nok en låt som jeg opprinnelig og skammelig nok hadde sperret ørene for pga. min holdning til Spice Girls på 90-tallet. Med et tempo på 132 bpm og en klassisk Motown-feel, er låta en “thoroughly enjoyable upbeat song, completely carefree and lively” (jf. en amerikansk anmelder). En uptempo-sang som handler om å dra tempoet ned i kurtiseringsprosessen. Budskapet er: Ikke rush! La oss bruke den tiden vi trenger på å bli kjent med hverandre!

Eneste feilen med denne låta, er at den er for kort (3:25). Den kunne godt ha vart et halvt minutt lengre eller ett, for eksempel i form av et ekstra messingblåserparti.

“Don't you know it's going too fast / Racing so hard you know it won't last”

 

1. “VIVA FOREVER”

  • Skrevet av: Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Matt Rowe og Richard Stannard

  • Fra albumet Spiceworld (1997); også utgitt som dets fjerde og siste single (1998)

    [Spotify]

Sensommeren 1998, da “Viva forever” ble utgitt som single og ble en del av rotasjonen på MTV, NRK P3 og P4 Radio Hele Norge, ble jeg kraftig angrepet av kognitiv dissonans: Kunne virkelig Spice Girls, som jeg hadde utviklet sterk aversjon mot siden gjennombruddet to år tidligere, stå bak en av de beste og mest fortryllende poplåter som noensinne er laget? Jeg slo meg delvis til ro med at låtskriverteamet bak Spice Girls måtte ha hatt en usedvanlig god dag på jobben – men jeg måtte likevel oppjustere mitt Spice Girls-syn til å bli mer vennligstilt etter denne opplevelsen.

Ja vel, så er heller ikke “Viva forever” et litterært mesterverk hva teksten angår (dog har de ingenting å skjemmes over ved denne teksten), men musikalsk og produksjonsmessig holder låta et toppnivå: Melodien, vokalharmonien, strykearrangementet (Anne Dudley) og den spanskkrydrete produksjonen bestående av spansk gitar (John Themis), flamenco-rytme og kastanjett-lyder gir sommerlige assosiasjoner. Teksten handler da også om minner om sommerferieromanser eller -forelskelser, både realiserte og urealiserte.

Spice Girls har aldri sunget vakrere enn på denne drømmeaktige innspillingen. Nydelig intro av Emma, dyp og vakker outro av Mel B og flotte kontrasterende bakgrunnsvokaler fra Mel C gjennom hele låta – med en produksjonsduo (Matt Rowe og Richard Stannard) som sørger for at ikke sistnevntes vokal blir for dominerende, og for en ellers perfekt balanse i vokalarrangementet.

Jeg er veldig svak for dette melankolske mesterverket i ess-moll. Den treffer en nerve hos meg nesten hver gang jeg hører den. Jeg blir trist og vemodig til sinns, og det hender ikke sjeldent at tårekanalene blir ekstra fuktige. Utover 2010-tallet, etterhvert som jeg oppdaget at Spice Girls skrev sine egne låter, deriblant “Viva forever”, er min respekt for jentene blir nærmest nesegrusende. Jeg beundrer dem ikke (det er å strekke strikken for langt), men jeg respekterer dem og takker dem for deres kortvarige, men betydelige bidrag i popindustrien.

Og takk til de i Virgin Records som besluttet å gi ut “Viva forever” som den fjerde og siste singelen fra albumet Spiceworld. De kunne ha stoppet etter tre singler: Det hadde gått åtte måneder siden albumslippet, og den forrige singelen (Stop) kom “bare” på andreplass på UK Singles Chart og brøt rekka på seks førsteplasser på rad for deres seks første singler. Heldigvis var det noen som så potensialet i “Viva forever” og som mente den var for god til bare å forbli et albumspor. Den ble heldigvis utgitt, og den ble jentenes sjuende nr. 1-hit i Storbritannia (her i Norge kom den ikke høyere på VG-lista enn 12. plass). Hadde det ikke vært for denne beslutningen, så hadde jeg mest sannsynlig aldri oppdaget låta – og aldri laget en Spice Girls-liste på hjemmesiden min.

“Both of us were dreamers / Young love in the sun / Felt like my savior /My spirit I gave you / We'd only just begun”

 

Denne lista ble publisert 12.–26. desember 2020 med (gjennomsnittlig) én oppdatering per dag.

 

Spotify-spilleliste: Spice Girls – Topp 15 (de 15 låtene i stigende rekkefølge).