Her følger en omtale av de fem låtene jeg personlig synes er de beste av de tjue de har stilt opp med. Og som alltid: Vurderingene er gjort, ene og alene, på grunnlag av de studioinnspilte versjonene av låtene. Hvordan bidragene er blitt fremført på ESC-scenen er irrelevant – selv om jeg lenker til scenefremføringene for syns og moro skyld.
Romania i Eurovision Song Contest:
Debut: Dublin 1994 (“Dincolo de nori”); beste plassering: 3. plass i Kiev 2005 (“Let me try”) og Oslo 2010 (“Playing with fire”); topp 10-plasseringer: 6 av 20 forsøk (30,0 %); videre fra semifinalen: 9 av 11 forsøk (81,8 %); første toppscore/tolver: Stockholm 2000 (fra Nord-Makedonia (folkejury) for “The moon”); siste uttalte tolver: Kiev 2017 (fra Moldova (fagjury) for “Yodel it!”); språk: engelsk (14 låter), rumensk (2), engelsk/italiensk (1), italiensk/rumensk (1), spansk/engelsk (1), rumensk/engelsk (1) og engelsk/italiensk/spansk/russisk/fransk/rumensk (1); sist gang på 100 % rumensk: Birmingham 1998 (“Eu cred”); artistkonstellasjoner: 10 x solo (derav 6 kvinner og 4 menn), 5 x duo (alle blandet) og 7 x gruppe/band (derav 3 mannlige og 4 blandet); får ofte finalepoeng fra: Moldova (149 poeng på 12 finaler), Spania (128/18), Israel (96/17), Italia (35/6) og Portugal (65/15); gir ofte finalepoeng til: Moldova (133/10), Hellas (107/18), Russland (80/17), Ungarn (67/11) og Sverige (67/19); får sjelden finalepoeng fra: Georgia (0 poeng på 9 finaler), Finland (9/17) og Sveits (9/17); gir sjelden finalepoeng til: Georgia (0/6), Hviterussland (1/6) og Albania (5/9)
Skrevet av: Calin Gavril Goia, Gabriel Constantin, Adrian Cristescu, Paduraru Silviu-Marian, Alstani Victor-Razvan, Monica-Ana Stevens og Andrei-Madalin Leonte
Fremført av: Voltaj
Resultat: 15. plass i Wien, 23. mai 2015
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
En tilnærmet rørende låt som man er blitt forklart er en kommentar til situasjonen mange rumenske barn havner i når den ene eller begge foreldrene reiser utenlands for å tjene penger og sikre barnas fremtid, mens barna blir igjen i hjemlandet hos aleneforelderen eller andre slektninger. Det europeiske folk likte låta bedre enn de europeiske musikkfagfolkene: Folket ville ha Voltaj på 12. plass, men musikkviterne ville ha dem på 21. plass. Dermed endte de på 15. plass med tolv poeng fra Moldova og fem poeng fra Belgia, Israel og Spania. Også Portugal (fire), Danmark (to), Kypros (ett) og Ungarn (ett) ga poeng til Voltaj (som forøvrig uttales voltasj og betyr elektrisk spenning).
Skrevet av: Mihai Alexandru og Alexa Niculae
Fremført av: Ilinca ft. Alex Florea
Resultat: 7. plass i Kiev, 13. mai 2017
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: originalversjon; musikkvideo]
For en sjelden gangs skyld, er sceneversjonen bedre enn studioversjonen. Finalefremføringen i Kiev 13. mai 2017 sitter perfekt, og 18 år gamle Ilinca Băcilă viser en meget sterk vokalteknisk prestasjon (så har hun kanskje et noe større utviklingspotensial når det kommer til danseteknikk). 25-årige Alex er mer rufsete i stemmeprakten, men således skapes det en fin kontrast, og kontrast er det også i sjangerfusjonen bestående av jodling, hip-hop og rock. Ifølge Ilinca selv, er hun Romanias eneste profesjonelle jodler – iallfall var hun det i 2017 da hun nevnte det i intervju, for det kan jo hende at jodle-rekruttteringen skjøt fart i hjemlandet etter denne opptredenen som ble belønnet med sjuendeplass.
Folket i Europa ville ha “Yodel it!” på femteplass – med høye poeng fra Irland (12), Moldova (12), Australia (10), Frankrike (10), Italia (10), Norge (10), Østerrike (10) og Bulgaria (8) – mens fagjuryene var litt mer lunkne: Med blant annet tolv poeng fra den moldovske, ti fra den montenegrinske og åtte fra den irske fagjuryen, ville musikk-forståsegpåerne ha Illinca & Alex på 15. plass. Faktisk fikk de poeng fra 38 av 41 folkejuryer (det var bare i Georgia, Montenegro og Nord-Makedonia at jodle-rap-rock ikke hadde appell hos folket). Til sammenligning fikk duoen poeng fra kun elleve av de 41 fagjuryene. Tilsammen avgjorde altså matematikken at 7. plass ble den endelige og forente fasiten for Romania – en plassering som ble landets sjette (og i skrivende stund siste) topp 10-plassering.
Nerdfacts: I Montenegro gikk man stikk i strid med resten av Europa: Folket ga “Yodel it!” null poeng, mens fagjuryen smelte til med ti poeng! Også i Hellas (6-1) og Nord-Makedonia (4-0) vanket det flere poeng fra fagjuryen enn fra folkejuryen – hvilket betyr at da regnskapet ble sluttført, ble Georgia (!) stående igjen som det eneste landet Ilinca & Alex ikke fikk noen poeng fra, verken fra folk eller fag.
Skrevet av: Gabriel Băruţă og Alexandra Ivan
Fremført av: Hotel FM
Resultat: 17. plass i Düsseldorf, 14. mai 2011
Andre lenker: [Spotify: ikke tilgjengelig] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
En høyst trivelig gladlåt av den rumensk-britiske trioen Hotel FM (vokalisten, David Bryan, er fra Nordøst-England). Finalefremføringen i Esprit Arena i Düsseldorf sitter som en kule, så jeg kan ikke forklare den ganske lave plasseringen på noe annen måte enn at sangen er av den gammelmodige sorten som kanskje ikke appellerer hundre prosent til de yngre og moderne stemmegivere i Europa. Likevel fikk “Change” tolv poeng fra de kombinerte fag- og folkejuryene i Italia og Moldova; ti fra Belgia og åtte fra Spania (null fra Norge), men dette var ikke nok til å få Hotel FM inn på topp 10-lista. Fagjuryene og folkejuryene var forøvrig temmelig samstemte: “Change” var marginalt mer populær hos fagfolkene.
Skrevet av: Costi Ioniţă, Elena Ionescu og Omar Secada
Fremført av: Mandinga
Resultat: 12. plass i Baku, 26. mai 2012
Andre lenker: [Spotify: originalversjon; forkortet ESC-versjon] [YouTube: originalversjon; forkortet ESC-versjon; musikkvideo (originalversjon); musikkvideo (forkortet ESC-versjon)]
“Musically, ‘Zaleilah’ has been described as Latin-influenced, with other inspirations including Balkan, Cuban, Gypsy and salsa music. A bilingual love song performed in English and Spanish language, its instrumentation consists of a bagpipe, marching drums, accordions and trumpets.”
Noen ganger er Wikipedia gull. Jeg klarer ikke objektivt å beskrive “Zaleilah” bedre selv, men subjektivt kan jeg legge til at låta er en fornøyelig affære som jeg blir i godt (danse)humør av. Perfekt er den ikke: Hadde jeg vært produsent, hadde jeg fjernet sekkepipa og lagt på enda mer trekkspill. Studioversjonene av låta (både den 3:39 lange originalversjonen og den 2:58 lange Eurovision-versjonen) klinger godt i øreklokkene mine med sine heftige og deilige basselementer.
De to studioversjonene er forøvrig like, bortsett fra at i den forkortede ESC-versjonen har man sett seg nødt til å fjerne et trekkspillparti mot slutten av låta, noe jeg synes er litt dumt. Men slik er Eurovision: Man har bare tre minutter til rådighet. Og bare for å understreke: Vurderingsgrunnlaget, grunnen til at låta er på andreplass på lista mi, er Eurovision-versjonen. Hadde låta rykket opp på førsteplass dersom originalversjonen hadde vært vurderingsgrunnlaget? Nei, den hadde ikke det. Til det er førsteplassen for suveren.
Mandinga, med 24 år gamle Elena Ionescu i spissen, fikk tolv poeng fra Moldova (ingen overraskelse) og ti poeng fra Spania (ingen overraskelse ettersom “Zaleilah” primært er sunget på spansk). Hellas og Tyrkia var de tredje mest begeistrede juryene og ga sju poeng hver. Norden ga bare ett eneste poeng: Det kom fra Danmark. Juryene i 2012 var sammensatt av både fagfolk og folkfolk, og i ettertid viste poengspesifikasjonen at fag og folk var betydelig splittet: Hadde kun fagjuryene fått bestemme, ville Romania havnet på 20. plass, men hadde det vært helt opp til det europeiske folket, hadde de nådd 7. plass. Den endelige tolvteplassen ble dermed et kompromiss.
“Así, así!”
Skrevet av: Ovidiu Cernăuţeanu
Fremført av: Paula Seling & Ovi
Resultat: 3. plass i Oslo, 29. mai 2010
Andre lenker: [Spotify: originalversjon] [YouTube: studioversjon; musikkvideo]
Denne låta er i en særklasse på denne lista. En eminent produsert studioinnspilling med masse vitalitet og energi, noe som produsent Simen Eriksrud skal ha mye av æren for. Låta er som skapt for mine Beoplay H9-øreklokker: Introen og innledningsversene er velklingende nok; men straks refrenget setter inn, er det som om slusene åpnes og jeg blir fylt av eufori. Vitaliteten holdes stødig gjennom hele låta, og de siste femten sekundene er de aller mest euforiske: Fra Paula Selings koring bak “awaaaaay” til den bombastiske avslutningslinja. Ved låtslutt må jeg bare ordlegge meg som Fridtjof: “Den satt i sikringsboksen!”
Det eneste å pirke på i studioversjonen, og som fungerer bedre i den versjonen vi fikk servert i Telenor Arena (jeg sier “vi” fordi jeg var tilstede i salen), er Paulas flotte sopransynging i mellomspillet: Den er av en merkelig grunn gravd et stykke ned i miksen på studioversjonen. Kanskje var produsent Eriksrud bekymret for at sopranen skulle oppfattes som skriking, i så fall en helt legitim grunn, men akkurat i dette partiet er liveversjonen faktisk bedre.
En feiende flott poplåt, lekker scenografi (rålekkert piano og velfungerende pyroeffekter) og god synging av Paula, bidro til at låta la 36 låter bak seg på resultatlista og bare to låter foran seg (Tysklands “Satellite” og Tyrkias “We could be the same”). En noe nervøs sangprestasjon av Ovi kan ha hindret erobringen av en historisk andreplass for Romania, som de bare var åtte poeng unna. Han startet med å synge den første linja feil: “Girl, girl, girl, can’t you see” kom ut som “Girl, girl, girl, can’t you say”. Med tanke på at det er han selv som har skrevet teksten, så må han ha vært ganske ukomfortabel. Men det bedret seg heldigvis utover fremføringen, og tredjeplassen er i skrivende stund fortsatt tangering av rumensk rekord.
2010 var det andre året hvor de utdelte tolverne, tierne, åtterne osv. var halvveis baserte på SMS- og telefonstemmer og halvparten på fagjurystemmer. Hadde man fulgt samme modell som i 1998-2008, nemlig med 100 % televoting, måtte Paula & Ovi ha nøyd seg med en sjetteplass (88 poeng bak vinneren Lena). Fagjuryene ville derimot ha “Playing with fire” på tredjeplass (20 poeng Lena), og de matematiske tilfeldighetene ville ha det til at fagfolkene fikk viljen sin (tredjeplass, men hele 84 poeng bak “Satellite”). I tillegg til den sedvanlige 12-eren fra nabolandet i nordøst, ble Paula & Ovi premiert med 10-ere fra Norge, Portugal, Spania og Sverige samt 8-ere fra Danmark, Israel, Kypros og Storbritannia. Totalt ble “Playing with fire” premiert med poeng fra 29 land, hvilket betydde at ni land ikke hadde låta på sine topp 10-lister (bl.a. Finland, Frankrike og Tyskland)
Fun fact(s): Paula & Ovi kom bare på fjerdeplass i sin semifinale (bak Tyrkias “We could be the same”, Aserbajdsjans “Drip drop” og Georgias “Shine” – som i finalen havnet på henholdsvis 2.-, 5.- og 9. plass). Å havne på en høyere plassering i finalen enn i semifinalen, er en sjelden prestasjon i ESC-sammenheng. Jeg har ikke noen nøyaktig statistikk på dette; men blant konkurransens vinnerlåter, har dette skjedd kun tre ganger siden semifinalenes inntreden i 2004: Verken Russlands vinnerlåt i 2008 (“Believe”), Aserbajdsjans i 2011 (“Running scared”) eller Ukrainas i 2016 (“1944”) gikk til topps i sine semifinaler. Begge de to førstnevnte semifinalene ble nemlig vunnet av Hellas (“Secret combination” i 2008 og “Watch my dance” i 2011), mens i den sistnevnte gikk Australia (“Sound of silence”) til topps.
Denne lista ble publisert 27.–31. mars 2021 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.
Spillelister:
Spotify:
Topp 5 rumenske låter i Eurovision Song Contest (1994-2020)
Fire av de fem låtene i stigende rekkefølge. Tredjeplassen (“Change”) er ikke tilgjengelig.
YouTube:
Topp 5 rumenske låter i Eurovision Song Contest (1994-2020)
De fem låtene, i sine studioversjoner, i stigende rekkefølge.