Nabofylket Møre og Romsdal var så elskverdig at det sjenket Trøndelag kommunene Rindal (1.1.2019) og Halsa (1.1.2020) som forsinkede bryllupsgaver, og per dags dato teller Trøndelag 38 kommuner, som er 10 færre enn det Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag hadde tilsammen. Det fylkeskommunale ekteskapet avstedkom nemlig en lykkerus som inspirerte flere trønderske kommuner å smi sine lenker sammen.
NB! Innbyggertallene som presenteres for hver kommune er per 1.1.2022, mens tettstedenes innbyggertall er oppdaterte per 1.1.2021. Grensekommunene er ramset opp med klokka fra nord til vest. Ordførerne er de som er innsatt i kommunestyreperioden 2019-2023.
Kjappe fakta om Meråker kommune — Areal: 1 274 km²; grensekommuner: Verdal, Åre (Sverige), Tydal, Selbu, Stjørdal og Levanger; innbyggertall: 2 399; administrasjonssenter og eneste tettsted: Midtbygda (1 014 innb.); ordfører: Kjersti Kjenes (Meråker tverrpolitiske bygdeliste)
Vognen på bildet symboliserer en svunnen tid i kommunens næringslivshistorie, nemlig bergverksdriften, nærmere bestemt utvinningen av kobber. Smelteverket Elkem Meraker i Kopperå ble nedlagt i 2006, men fortsatt jobber 27,6 % av kommunens sysselsatte i sekundærnæringene (industri, produksjon og energi) skal vi tro Store Norske Leksikon.
Kjappe fakta om Høylandet kommune — Areal: 755 km²; grensekommuner: Bindal, Namsskogan, Grong, Overhalla, Namsos og Nærøysund; innbyggertall: 1 193; administrasjonssenter og eneste tettsted: Høylandet (327 innb.); ordfører: Hege Nordheim-Viken (Sp)
Trekkfuglen sangsvane (Cygnus cygnus) hekker og lager barn i hopetall i Høylandet kommune om våren og sommeren før de drar sin kos til sørlige Skandinavia og kontinentet om vinteren. Mer skal ikke til for å få æren av å stå modell for revykommunens våpen. Men bedre med en sangsvane enn en revyartist, si.
Kjappe fakta om Nærøysund kommune — Areal: 1 346 km²; grensekommuner: Leka, Bindal, Høylandet og Namsos; innbyggertall: 9 732; administrasjonssentre: Rørvik og Kolvereid; tettsteder: Rørvik (3 226 innb.), Kolvereid (1 713) og Ottersøy (245); ordfører: Amund Hellesø (Ap)
Joda, du gjettet rett. Blåfargen representerer hav(bruk), og grønnfargen representerer land(bruk). Ikke spesielt originalt, kanskje, men jeg er en sucker for denne fargekombinasjonen, det har jeg vel allerede avslørt for dere som har fulgt med på mine kommunevåpen-topplister. Blå og grønt gir meg sjelefred.
Det er Kasia Dynowska ved Nowa Designverksted i Rørvik som har designet kommunevåpenet etter en idé av Aleksander Holand. Den ble tatt i bruk samtidig som den nye kommunen Nærøysund ble tatt i bruk 1. januar 2020 – etter en sammenslåing av Nærøy og Vikna kommuner i Ytre Namdalen. Mer om tilblivelsen og om andre tolkningsmuligheter, kan du lese om her.
Kjappe fakta om Levanger kommune — Areal: 646 km²; grensekommuner: Verdal, Meråker, Stjørdal og Frosta; innbyggertall: 20 171; administrasjonssenter: Levanger; tettsteder: Levanger (10 310 innb.), Skogn (1 949), Åsen (659), Ekne (303) og Eidsbotn (209); ordfører: Anita Ravlo Sand (Sp)
Denne stilige hesten er et symbol på det hundreårige handelssamarbeidet med Jämtland. Da forholdet var på topp på 1700- og 1800-tallet byttet svenskene bl.a. jern og kobber med tørrfisk og hester fra Levanger. Restene av dette samarbeidet er å finne i det årlige Marsimartnan i Levanger tettsted (bystatus fra 1997) i begynnelsen av mars.
Kjappe fakta om Trondheim kommune — Areal: 529 km²; grensekommuner: Malvik, Selbu og Melhus; innbyggertall: 210 496; administrasjonssenter: Trondheim; tettsteder: Trondheim (191 771 innb.), Klæbu (3 330), Tanem (1 312), Nypan (870), del av Malvik (713), Trolla (581), Langørjan (565), Spongdal (531), Ringvål (460) og Bratsberg (379); ordfører: Rita Ottervik (Ap)
Selv om det er 19 år siden jeg meldte flytting fra Trondheim, er det ikke å stikke under en lenestol at jeg fremdeles har sterke følelser for kommunen (som 1.1.2020 slo seg sammen med nabokommunen i sørøst, Klæbu) og tettstedet hvor jeg er oppvokst og utdannet (1977-2003). Så derfor er jeg kanskje ikke spesielt objektiv og nøytral i denne kåringen. Men hei, det er min egen personlige hjemmeside, så who cares.
Både hjerte, lever og milt vibrerer i vellyst hver gang jeg ser dette kommunevåpenet, som i sin blå og grå enkelthet består av tre blikkfang: (1) en biskop (uvisst hvem) i venstre halvdel stående i et kirkebygg, pekende med en bispestav; (2) en konge (uvisst hvem) stående i et verdslig og ugudelig bygg, holdende i en vekt som symboliserer rettferdighet; (3) tre hoder i bunn som representerer byrådet.
Kommunevåpenet, som ble vedtatt i 1897 og er klart inspirert av Trondheims bysegl fra 1439, må ikke forveksles med det nokså stygge byflagget bestående av en gul nyperose mot rød bakgrunn.
Dessverre mistet Trondheim status som Trøndelags administrasjonssenter i forbindelse med fylkessammenslåingen. Den statusen er det fylkets tredje folkerikeste tettsted Steinkjer som har fått. Trondheim er, som seg hør og bør, fremdeles Trøndelags parlamentariske hovedsete (fylkestinget og fylkesordføreren).
Denne lista ble publisert 4.–8. august 2022 med gjennomsnittlig én oppdatering per døgn.